Sužinokite, kaip apsisaugoti nuo kiaunių

Nors eiliniam žmogui gali atrodyti, kad kiaunės yra nebent pamiškės sodybų ar senų miško trobelių problema, taip tikrai nėra. Akmeninės kiaunės, skirtingai nei miškinės, gyvena ne tik akmenynuose, pašiliuose, o ir labiau urbanizuotose vietovėse. Ir tai tikrai nėra tie gyvūnai, kurie nudžiugina atsidūrę jūsų sklype – kiaunės, įsisukusios tarp paukščių mėgsta juos išpjauti.

Net jei paukščių neauginate, namuose, palėpėje ar garaže apsigyvenęs žvėrelis kels papildomą triukšmą ir netvarką. Paminėtinas ir jų vislumas: vėlyvą pavasarį akmeninės kiaunės (lot. Martes foina) atsiveda 4–5 kiauniukus. Akmeninės kiaunės gali gyventi ir miške, tačiau tai nėra dažniausiai gyvenama jų erdvė. Kur kas labiau jos mėgsta retus, akmenuotus plotus, šlaituotas vietas, ateina ir iki sodybų, sodų ar net priemiesčių. Daugiausia medžioja naktį, maitinasi įvairių smulkesnių graužikų mėsą, paukščiais, tačiau ėda ir uogas.

Yra nedaug būdų kaip šio žvėrelio atsikratyti. Visų pirma, reikėtų pastatus užsandarinti, kadangi kiaunė yra landus žvėrelis ir mėgsta įsikurti palėpėse ir kitur. Taip apsaugosite savo namus ne tik nuo jų, tačiau ir nuo lauko graužikų, kurie taip pat pro tas pačias ertmes (ir net mažesnes), gali įlįsti į jūsų namus. Tačiau, savaime suprantama, šis metodas veiksmingiausias, kai kiaunės namuose dar nėra. Kai kurie gamtos mylėtojai gina kiaunes, teigdami, kad jos pačios pasirūpina šalia kiemo esančiais graužikais. Kita vertus, tai nėra stabilus pelių ir žiurkių gaudytojas.

Jei ji įsikūrė namuose ar kieme, ji vis tiek išlys medžioti. Tai yra jūsų galimybė – žvėrelį galima išgąsdinti ar tiesiog pagauti spąstais.

Dažnai teigiama, kad naminiai gyvūnai, šunys ir katės, gali tapti kiaunės priešais ir dingstimi pasišalinti iš sklypo. Padėti atsikratyti kiaunių gali tiek katės, tiek šunys, tačiau ir šis metodas daugiau priklauso nuo naminio gyvūno charakterio – vienas vys kiaunę lauk, kitas jos bijos ar netgi gali nukentėti.

Nors gali pasirodyti ir keista, į šią konkrečią kiaunių problemą reaguoja ir rinka – specializuotose interneto parduotuvėse galite rasti purškalo, konkrečiai nuo kiaunių, skleidžiantis šiam žvėreliui nemalonų kvapą.

Tad lieka vienas iš efektyviausių sprendimų – tai spąstai. Tiesa, tai irgi gana rizikingas būdas, ypatingai jeigu jūs ar kaimynai auginate laisvai lakstančius gyvūnus – kad ir kates. Jos gali netyčia pakliūti į spąstus ir nukentėti ar net žūti.

Kiaunes tokiomis sąlygomis (sodybose ir negyvenamuose pastatuose bei jų priklausiniuose, jei esate jų savininkas, galite gaudyti spąstais. Tokia veikla medžiojimu nelaikoma ir ją vykdantis asmuo neprivalo būti medžiotojas.

Spąstai būna dviejų rūšių – selektyviniai, kurie kiaunę užmuštų iškart ir gyvagaudžiai, kurie gyvūną pagauna sveiką ir kuriuos reikia reguliariai tikrinti. Iš esmės skiriasi jų kaina – selektyviniai yra brangesni, tačiau būdą kaip pagauti kiaunę galite rinktis pagal save. Spąstai turėtų būti leidžiami Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių. Bene geriausias masalas norint pagauti kiaunę – žalia mėsa.

Gaudymas gyvagaudžiais spąstais yra laikomas humaniškesniu, tačiau reikia tikrinti spąstus - ilgiau palikta be maisto nugaiš. Paleiskite kiaunę gamtoje – miške ar pamiškėje, tik, žinoma, toliau nuo savo namų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis