Specialistų patarimai, kaip tinkamai paruošti kalėdinę eglutę šventiniam laikotarpiui

Kambaryje pastatyta kalėdinė eglutė puošia namus viso šventinio laikotarpio metu. Paprastai ji namuose stovi apie tris savaites, tad rinkdamiesi ir puošdami šį kalėdinį medelį norime, kad jis gražiai atrodytų kuo ilgiau. To pasiekti galima tinkamai eglutę prižiūrint bei puošiant.

Kaip prižiūrėti kirstines eglutes, kad jos išliktų gražios visą šventinį sezoną?

„Kaledumedis.lt“ atstovas Karolis Pagonis sako, kad per didelė šiluma — yra didžiausias „peilis“ visiems kalėdiniams medžiams, taip pat ir kirstoms eglutėms. Kuo patalpoje šilčiau (šildomos grindys, židinys, tiesioginiai saulės spinduliai, šalia yra radiatorius) – tuo eglutė greičiau išsausės ir numes spyglius.

Kitas ne ką mažiau svarbus dalykas – drėkinimas. Kai eglutė nukertama, daugiau nei pusę jos svorio sudaro vanduo. Todėl geriausias variantas tokią eglutę pamerkti stove su vandeniu. O jeigu neturite tam tinkamo stovo, tuomet nepamirškite dažnai laistyti: ypač pirmomis dienomis paliedami po pora litrų kasdien, neleisite eglutei nudžiūti anksčiau laiko. Žinoma, kuo kambaryje vėsiau, tuo eglutei mažiau reikia vandens.

Taip pat parsinešus eglutę namo, rekomenduojame patrumpinti jos kotą keliais centimetrais, kad medis galėtų lengviau sugerti vandenį. Tiesa, netrumpinkite koto v-forma, nes tokį kotą tik sunkiau įstatyti į stovą. Be to, v-formos nukirtimas blogina vandens patekimą į eglutę. Ir, žinoma, parsivežtą eglutę pamerkite kaip galite greičiau.

Shutterstock

Kaip prižiūrėti eglutes vazonuose?

Pasak eksperto, eglutė vazone yra vienas iš ekologiškiausių kalėdinių medžių variantų, kadangi, sėkmingai prigijus, šį medį galėsite puošti kiekvienais metais, žinoma, neužmirštant priežiūros ištisus metus.

K. Pagonis pasakoja, kad eglutės vazone, kaip ir kirstos eglutės, labai nemėgsta per didelės šilumos, todėl kuo toliau nuo šilumos centrų – tuo geriau. Netgi geriausia eglutę laikyti kiek įmanoma tamsesnėje vietoje. Taip pat norėdami džiaugtis eglute ne tik per šventes, bet ir vėliau – liekite ir liekite: žemė vazone visada turi būti šiek tiek drėgna.

Taip pat eglutę vazone galite drąsiai laikyti ir lauke. Tačiau eglutė, būdama lauke, gauna daugiau drėgmės (sniegas, lietus), nei stovinti kambaryje, todėl reikia stengtis neperlieti. O kad medis nesušaltų, galite šaknis apdengti šakomis, agro plėvele ar durpėmis.

Pasibaigus visoms šventėms, eglutę galite persodinti į didesnį vazoną ar tiesiog į dirvožemį, tačiau nepamirškite pasirūpinti tinkamai subalansuota spygliuočių augimui žeme. Taip pat svarbus ir metų laikas – geriausia persodinti yra pavasarį, nes tada yra mažiausias temperatūrų skirtumas. Bet, vėlgi, neneškite eglutės iš kambario tiesiai į lauką, taip galite traumuoti augalą. Būtų puiku, jeigu galėtume ją kuriam laikui pastatyti, sakykime, terasoje. Jokiu būdu neneškite eglutės į rūsį – ten visiškai nėra saulės šviesos.

Shutterstock

Kaip šiuolaikiškai papuošti savo eglutę?

„LEDlumina.lt“ atstovas Vilmantas Kulvitis sako, kad daugiausia žavesio, spindesio ir jaukumo eglutei suteikia kalėdinės girliandos. „Anuomet kalėdines eglutes žmonės puošdavo žvakutėmis, kurios joms turėdavo suteikti daugiau spindesio, ir nors sukuriamas vaizdas būdavo ypatingas, sausos eglės spygliai ir degančios žvakės anaiptol nebuvo saugus derinys. Daugybę amžių tokie sprendimai buvo vienintelis pasirinkimas. Laimei, bėgant laikui technologinė pažanga pasiūlė kaitrines kalėdines lemputes. Jas buvo kur kas saugiau ir paprasčiau naudoti. Neilgai trukus jos tapo populiariausiu sprendimu, kurį pripažino kiekvienas vartotojas. Tačiau tokią ilgą laiką nusistovėjusią tradiciją visiškai pakeitė rinkoje pasirodžiusios LED lemputės. Dabar LED kalėdinės girliandos yra pats populiariausias vartotojų pasirinkimas, pasižymintis plačiu girliandų asortimentu ir dideliu ekonomiškumu“, – pasakoja V. Kulvitis.

Shutterstock

Norėdami efektyviausiu ir šiuolaikiškiausiu būdu dekoruoti savo kalėdinę eglutę, rinkdamiesi kalėdinę girliandą turėtumėte nepamiršti kelių svarbių detalių:

* Atsižvelkite į energijos suvartojimą. Neretai žmonės apsigauna manydami, kad kaitrinės lempučių girliandos nenulems didelių papildomų elektros sąnaudų, tačiau nereikėtų pamiršti, kad dažniausiai girliandos veikia didesnę paros dalį ir bene ištisą mėnesį. Taigi, yra labai reikšmingas skirtumas tarp kaitrinių ir LED lempučių. Naudojant LED girliandas galite tikėtis sutaupyti net iki 90 proc. elektros energijos, kurią priešingu atveju sunaudodavo jūsų pasirinktos įprastinės girliandos. Tai yra labai puikus būdas prisidėti ir prie aplinkos išsaugojimo. Be to, tokiu atveju turėsite didesnę pasirinkimo laisvę, nes vienu metu galėsite kartu sujungti daugiau skirtingų LED kalėdinių lempučių, naudojant gerokai mažiau elektros kištukų ir laidų.

* Nepamirškite didesnio saugumo. Kaitrinių lempučių girliandos labai greitai įkaista, todėl gali nudeginti. Tuo tarpu naudojant LED girliandas, tokios rizikos išvengiate. Dėl didelio energetinio efektyvumo, LED lemputės skleidžia šviesą neišskirdamos didelės šilumos. Savo rankoje galite laikyti LED lemputę ir nepatirti jokio diskomforto. Tai ypač aktualu, jei turite mažamečių vaikų.

* Įvertinkite girliandų tarnavimo laiką. Kaitrinių lempučių girliandas lyginant su LED girliandomis gali atrodyti, kad pastarosios veikia amžinai. Žinoma, taip yra todėl, kad įprastai girliandos naudojamos tik šventiniu laikotarpiu. Kaip bebūtų, LED girliandos tarnauja nuo 25 000 iki 75 000 val. (ir tai yra nepalyginamai ilgiau nei įprastinių girliandų atveju), o apie bet kokius papildomus nepatogumus galite pamiršti bent 6 ar 8 sezonus.

* Svarbus ir girliandos ryškumas bei modelis. Manėte, kad kaitrinių lempučių girliandos yra labai įvairių spalvų? Jei taip, labai klydote. Be to, jų skleidžiama šviesa nėra tokia ryški, kokios norėtumėte. Jei naudojamos LED girliandos, diodai gali skleisti pačių įvairiausių spalvų ir atspalvių šviesą, kuri yra ryškesnė, sodresnė ir natūralesnė. Tokiu atveju kalėdinė eglutė tarytum atgyja. Vertinant LED girliandų dizainą, taip pat matomas akivaizdus skirtumas – rinkoje siūloma didesnė skirtingų modelių įvairovė, atitinkanti šiuolaikinių vartotojų poreikius.

Shutterstock

Pasirinkus girliandas, pasak eksperto, reikėtų nepamiršti ir bazinių kalėdinės eglutės dekoravimo patarimų.

*Jei naudojate 1.80 – 2 m. kalėdinę eglutę, apsiribokite nedaugiau kaip 300 lempučių (tokiu atveju tai galėtų būti dvi atskiros girliandos), kadangi įprastai taip pat pasitelkiami ir kalėdinės eglutės žaisliukai. Priešingu atveju būtų nesudėtinga persistengti.

* Jei norite originalesnės kalėdinės eglutės, vietoje to, kad ją girlianda apjuostumėte įprastiniu horizontaliu spiralės principu, išbandykite zigzago formą, bangeles, įstrižinį apjuosimą ar kt.

*Apjuosus eglutę girlianda, įjunkite ją ir atsitraukę per didesnį atstumą pabandykite įvertinti jos bendrą vaizdą. Tai padės pamatyti eglutės vietas, kurios yra tuščios ir išsiskiria iš bendros visumos. Jas galėsite užpildyti pakreipę girliandą arba tuščiose vietose pakabinę kalėdinės eglutės žaisliukus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis