Sodo namelio bėdos po žiemos – kaip tvarkytis?

Dauguma žmonių, atėjus pirmiems šaltukams, „užkala” sodo namelio duris ir negrįžta iki pat pavasario. Mažai kas žiemą lankosi sode. Visų pirma – šalta. Juk toli gražu ne visi sodo nameliai apšiltinti ar turi šildymo sistemą, kad būtų galima kuo greičiau prisišildyti. Antra – ne visada per apsnigtus kelius įmanoma prisibrauti iki namelio.

Netgi dažnoje nuolat apgyvendintoje kaimo gyvenvietėje dalis namų priklauso ne nuolatiniams gyventojams, o vasarotojams. Tai reiškia – žiemą namai niekieno nelankomi. O jei namu nesirūpinama 2-3 mėnesius – lauk bėdų. Ypač, jei namas nėra naujas, o žiema – ypač šalta.
Taigi, kokios pagrindinės bėdos gali laukti, kai pavasarį atvažiuosite apžiūrėti savo namelio, ir kaip jas kuo greičiau išspręsti?

Drėgmės, užsistovėjusio oro kvapas ir drėgmė rūsyje

Tokiu atveju, pirmoji priemonė – išvėdinimas ir išvalymas. Tačiau turėkite omenyje, jog tokių kvapų neturėtų būti išvis. Jei jau taip atsitiko, vadinasi, yra rimtesnių problemų.

Dažniausiai dėl drėgmės pertekliaus „kaltas“ yra rūsys. Esant drėgnai aplinkai greitai atsiranda pelėsis, grybelis, puvinys. Išnaikinti juos - sudėtinga, o nuostoliai – dideli: pūna medinės sijos, grindys, bei lėtai, bet negailestingai irsta pamatai. Ir sveikatai šie pelėsiai bei puviniai tiktai kenkia.

Tokiu atveju reikia eliminuoti drėgmę, įleisti į patalpą daugiau šviesos ir garantuoti geresnę oro apykaitą. Idealiausia būtų sutvarkyti ventiliacinę sistemą, kita vertus, žodis "sistema" kalbant apie sodo namelius galbūt gali būti kiek per stiprus. Nepamirškite patalpos vėdinti šiltuoju sezonu.

Vargu ar pirmo vizito po žiemos metu rasite balas rūsyje, nes žemė dar nebus atšilusi, tačiau nederėtų pamiršti vandens keliamo pavojaus. Ir jei pernai, užpernai rūsys pavasarį buvo sausas, negalima teigti, jog nieko neatsitiks ir šiemet. Nei jei namelis pastatytas ant aukštesnės vietos, daug kas priklauso nuo buvusios žiemos stiprumo ir staigaus atšilimo.

Vandens kaupimasis rūsyje – tai ne tik ta problema, kuri yra matoma. Jei manote, kad ji pati išdžius, kad nieko nereikia daryti, užtenka ją panaikinti, jei neatrasite priežasties – kovą pralaimėsite. Ne tik kasmet sausinsite balas, bet ir prasidės ir kitos bėdos, nes vanduo – didelė jėga.

Naudingiausia rūsio pamatą hidroizoliuoti iš išorės, tačiau tai geriausia daryti, jei namas tik statomas. Tvarkyti renovuojamus pamatus tokiu būdu gali būti sudėtinga bei daugiau kainuoti, o tai šiaip ar taip jūsų sodo namelis. Išeitis tokiu atveju galėtų būti kristalinė hidroizoliacija arba cementinė hidroizoliacija, kurios tepant ant vidinės sienos sukuria sandarų paviršių, užpildo betono poras ir neleidžia skverbtis drėgmei.

Daugiau apie rūsio hidroizoliaciją

Išdužę stiklai

Ne visada dėl išdužusių stiklų kalti chuliganai. Kartais taip šėlioja vėjas ar kruša. Jei stiklus išdaužė gamtos stichijos, visų pirma pašalinkite duženas. Žinoma,ne visi laiko namelyje atsarginių langų stiklų ar kitų reikiamų detalių ar įrankių, o ir laikas nepalankus lauko darbams. Todėl uždenkite langą paprasta polietilenine plėvele, prikalkite medinėmis lentutėmis, kad į namą nepatektų lietus, sniegas ir kaimynų katinai.

Jei neturite polietileninės plėvelės, nors tam kartui uždenkite langą senais nereikalingais drabužiais ar užtiesalu. O jei tai kartojasi ir dažniau, pagalvokite apie langines. Pagaminti jas nėra sudėtinga, o nauda – neginčijama.

Nėra elektros

Žinoma, visų pirma patikrinkite saugiklius. Beje, žiemai elektrą vertėtų išvis atjungti. Tačiau kitąsyk galite ir pamiršti, jog rudenį buvote rūpestingi, ir supanikuosite, kad nėra šviesos. Jei vis tiek šviesa neatsirado, patikrinkite lemputes. Kartais pakanka išsukti ir vėl įsukti, drėgmė ir šaltis paveikia ir elektros laidus.

Jei šviesos vis dar nėra, aplankykite kaimynus – gal jos nėra ir visoje gyvenvietėje. Gal atjungta visa linija, gal gedimas išorėje. Jei problema išorėje, susisiekite su elektros tinklą prižiūrinčia institucija. Jei elektros nėra tik pas jus – kvieskitės į pagalbą specialistą.

Žinoma, sodo nameliams galioja bet kuri problema, kuri gali atsitikti įprastuose namuose. Su savimi turėkite bloknotėlį arba, jei naujų technologijų technologijų nesibaidote, telefoną ar kompiuterį. Pasižymėkite viską, kas kels rūpesčių, kiek ir ko reikėtų atsivežti, o ir kils kokia geniali mintis? Grįžę į miestą, labai greit galite pamiršti, kadangi į užmiesčio namelį važiuojate tikrai ne vargti ir nervintis. Susidėliokite darbus svarbumo tvarka ir vėliau laikykitės eiliškumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis