Sniego kasimas: kaip išsirinkti tinkamą įrankį

Kai už lango pagaliau tikra žiema, malonu pasigrožėti balta spalva padengtu žiemišku peizažu. Tačiau iškritęs puraus sniego sluoksnis asocijuojasi ne tik su sniego gniūžtėmis ir rogėmis, bet ir su sniego kasimu, kuriuo tenka užsiimti, kai reikia važiuoti į darbą ar kur kitur. Pateikiame kelis patarimus, į ką atsižvelgti renkantis sniego kastuvą.

Šiandien sniego kastuvų ir stumtuvų pasirinkimas yra iš tiesų nemenkas. Rinkdamiesi kastuvą turime galimybe įvertinti tokius svarbius jo aspektus, kaip: iš ko kastuvas yra pagamintas, kokia yra jo forma, kokio jis yra dydžio ir kiek jis sveria.

Kastuvą renkamės sau

Kadangi kastuvu darbuosimės patys, o ne kas kitas, reikia, kad jis mums būtų patogus. Kad kastuvu būtu paprasta naudotis, jis turi būti tinkamo svorio bei dydžio. Kastuvo rankenos ilgį reikia rinktis pagal savo ūgį (aukštam žmogui reikia rinktis ilgesnę rankeną, kad nereikėtų darbuotis susilenkus, o žemesniam – trumpesnę, kad būtų patogiau kasti sniegą).

Kitas aspektas, kurį reikia įvertint – svoris, kastuvas neturėtų būti persunkus, nes tokiu įrankiu bus nelengva dirbti (jei kastuvas jums atrodo sunkus renkantis parduotuvėje, įsivaizduokite, kaip su juo reikės kasti sunkų sniegą). Kastuvo svoris priklauso nuo medžiagų iš kurių jis yra pagamintas: metaliniai kastuvai yra sunkesni, plastikiniai – lengvesni.

Shutterstock

Kastuvas ar stumtuvas?

Populiariausi sniego kasimo įrankiai yra kastuvas ir stumtuvas (kastuvas su kampuotai įlenkta darbine plokšte ir trumpesniu kotu skirtas sniegui kasti, o ovalios formos – sniegui stumti). Kurį iš šių įrankių pasirinkti, priklauso nuo kiemo dydžio. Jeigu kiemas yra nedidelis, reikia kasti nedidelį išvažiavimą iš kiemo arba takelį aplink namą, paprasto kastuvo tikrai pakanka. O jei kiemo plotas yra didelis, vertėtų pagalvoti apie sniego stumtuvą.

Medžiagos iš kurių kastuvas yra pagamintas

Pagalvojus apie sniego kastuvą, dažnai pirmiausia į galva ateina metaliniai kastuvai su mediniu kotu, kurie pasižymi tvirtumu ir ilgaamžiškumu (tokiais kastuvais sniegą kasdavo mūsų seneliai ir tėvai). Nors kokybiškai pagaminti šie kastuvai tarnauja ilgus metus, jie yra ganėtinai sunkūs, todėl darbuotis jais nėra lengva.

Anksčiau plastikinių kastuvų buvo vengiama, kadangi buvo bijoma, kad nuo sunkesnio sniego svorio ir didesnio šalčio jie sulūš, tačiau šiuolaikiniai kastuvai yra gaminami iš kokybiško plastiko, kuris yra pasižymi atsparumu. Renkantis kasimo įranki yra rekomenduojama atsižvelgti į eksploatacijai rekomenduotiną temperatūrą (šiuolaikiniai plastikiniai kastuvai gali būti eksploatuojami net 25 laipsnių šalčio temperatūroje).

Šiandien populiariausios sniego kasimo įrankių rankenos yra medinės bei guma dengtos aliuminės rankenos. Medinės rankenos yra klasika, jos atrodo gražiai, jas malonu laikyti rankose, kita vertus, jos yra gan sunkios. Aliuminės rankenos yra patvarios ir lengvos, todėl jomis patogu naudotis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis