Skaitytojo patirtis: užmiesčio sodo kūdra, paskatinusi naujai leisti laisvalaikį

Užmiesčio sodai žmonėms padeda suartėti su gamta, skatina fantaziją, padeda susikurti jaukų kampelį poilsiui, paskatina domėtis įvairių rūšių augalais, kurti iš jų kompozicijas, ieškoti, kas geriausiai tiktų sodo aplinkoje. Vaitelių sodo bendrijoje sodą puoselėjanti Plauškų šeima kūdrą, iškastą sodinukams, lysvėms laistyti, pavertė romantišku vandens telkiniu, akį džiuginančiu vandens ir prie vandens augančių augalų margumynu.

Vaitelių sodai pradėti kurti krūmais apaugusioje ir piktžolėtoje dirvoje. Kietas molis kaupia vandenį. Dirva išdžiūva ir yra tinkama įdirbimui tik vėlyvą pavasarį. Todėl augalų vegetacijai tinkamas laikotarpis yra gerokai trumpesnis. Molinga dirva šykščiai atsilygina už įdėtą triūsą. Tačiau ir tokia žemelė džiugino iš kaimo kilusių miestiečių širdis, o rankos, pasiilgusios kauptuko, nebijojo darbo. Iš pradžių soduose nebuvo jokių civilizacijos patogumų. Todėl teko išsikasti kūdrą sodinukams laistyti ir nusiprausti po darbo.

Iškastas gruntas buvo panaudotas sklypui išlyginti. Vėliau atsirado šulinys, bet kūdros neatsisakyta. Kūdros gylis 1,80. Ji iškasta pakopomis ir seklėja iki 0,5 m. Forma nėra taisyklinga. Kūdros ilgis apie 3 m. Šiek tiek raudonųjų karosiukų mailiaus buvo suleista į kūdrą.

Joje ir šalia jos nutarta auginti vandens ir prie vandens telkinių augančius vaistinius augalus. Kūdros ribos pažymėtos dekoratyviniais elementais, kurie buvo keičiami: akmenėliai, nudažyti akmenys ir kt. Šiuo metu aplink tvenkinį driekiasi lauko riedulių juosta. Miške buvo ieškoma sausuolių medžių. Jie tapo dekoratyviniu akcentu, padėjo įgyvendinti fantazijas ir sukūrė šešėlį. Labai įspūdingas krokodilą primenantis sausuolis. Šešėlis saugo kūdrą nuo išdžiūvimo ir padeda reguliuoti augmeniją vandens telkinyje.

Nuo sausuolių medžių nepribyra lapų, neteršiamas vanduo. Šeimininkų pasididžiavimas – vandens lelijos. Žiedai dideli – nuo 10 iki 16 cm, balti ir rausvi. Lelijos žydi nuo birželio iki rugsėjo mėnesio. Žiedai prasiskleidžia maždaug apie 7 val. ryto ir susiskleidžia po pietų. Šis daugiametis augalas iš stambaus šakniastiebio, įsiskverbusio į dumblą daugybe plonesnių šaknelių, išaugina lapų ir žiedų kotelius. Kūdroje auga ajerai, meldai.

Kūdros pakraščius pamėgo mėlynasis palemonas. Šis augalas maloniai kvepia. Savo rausvus skėčius į saulę stiebia valerijonai, baltuoja švylių ploteliai. Šeimininkai stengiasi, kad prie kūdros nebūtų taršos šaltinių, kūdra neuždumblėtų. Kūdra buvo iškasta naujakurių sodininkų reikmėms, o dabar be jos sunku įsivaizduoti šį sodo sklypelį.

Šaltinis: mailius.info

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis