Šiltnamio dangų įvairovė: rinktis yra iš ko

Statydami šiltnamį, turite atsižvelgti į daugelį aspektų – kur jį pastatyti, kokio dydžio statyti, iš ko daryti konstrukcijas, taip pat ir kokia danga jį dengti. Nuo dangos priklauso, kiek šiltnamis gaus šviesos, kokius augalus galėsite auginti, taip pat tai greičiausiai bus ta šiltnamio dalis, kurią reikės keisti dažniausiai. Taigi, dalinamės apie pagrindines šiltnamio dangas, apie jų privalumus bei trūkumus.

Lietuvoje yra trys dažniausiai naudojamų dangų rūšys: stiklas, plėvelės bei pakankamai nauja, tačiau populiarėjanti polikarbonatinė danga. Kiekviena jų turi savų privalumų bei trūkumų. Renkantis dangą savo šiltnamiui būtina atkreipti dėmesį į jų laidumą šviesai, ilgaamžiškumą, šilumos sulaikymą ir netgi išvaizdą.


Plėvelės


Polietilelinė plėvelė žinoma kaip pigiausias, prieinamiausias ir paprasčiausias iš šiltnamio dengimo būdų, deja, kartu ir trumpiausiai laikantis – maždaug vieną, geriausiu atveju, du sezonus. Vis dėlto, atsižvelgiant į plėvelės pigumą, daugeliui daržininkų nesudaro sunkumų ją kasmet pakeisti.


Tiesa, ji turi ir kitų problemų. Viena jų – kondensatas. Ant įprastos plėvelės gana dažnai kondensuojasi vanduo, kuris laša ant augalų. Polietileniniuose šiltnamiuose sunkoka išlaikyti šilumą naktį, kadangi tokia plėvelė gerai praleidžia infraraudonuosius spindulius – o tai reiškia, kad šiltnamis greitai atvės. Galima dėti ir dvigubą plėvelės sluoksnį, tokiu atveju pagerėja šiluminės dangos savybės, tačiau mažėja šviesos pralaidumas.


Jau pakankamai ilgą laiką yra ir kitokių plėvelių pasirinkimų, kurios prieinamos ir daržininkams mėgėjams. Plėvelės gali turėti įvairių priedų, gerinančių jų savybes.


Vienas tvirtesnių pasirinkimų – armuota plėvelė, kuri dažniausiai būna dviejų sluoksnių, iš vidaus sutvirtinta polipropileno armavimo tinkleliu. Jos privalumai yra ne tik ilgesnis tarnavimo laikas – tokios plėvelės gali turėti ir kitų savybes gerinančių priedų. Ši danga turi geresnes šilumos izoliacijos savybes nei įprastas polietilenas.


Rinkadamiesi plėveles, galite aptikti savoką stabilizuota plėvelė. Tokia plėvelė yra panaši į standartinę PE plevėlę, tačiau sudėtyje dar turi ultravioletinių spindulių stabilizatorių, kuris pailgina plėvelės tarnavimo laiką. Plėvelę nuo įprastos skiria spalva – dažniausiai gamintojai tokias plėveles yra linkę gaminti melsvo atspalvio.


Burbulinę plėvelę renkasi tie, kurie nori išsaugoti daugiau šilumos šiltnamio viduje. Ji gaminama iš keleto sluoksnių polietileno, tarp jo paliekant oro tarpus. Toks sprendimas leidžia sumažinti šilumos nuostolius, o tai, jei šildote papildomai, reiškia ir mažesnes išlaidas. Tokia plėvelė taip pat tarnauja ilgiau nei įprasta plėvelė.

Vis dėlto, kaip ir galima numanyti, toks sprendimas prasčiau praleidžia šviesą, todėl dažnai ja aptraukiami šonai, o stogas dengiamas kita, pralaidesne medžiaga. Taip pat naudojama kaip laikinas sprendimas pavasariais, kai dar šalta.


Polimerinė plėvelė EVA (etilvinilacetato) yra dar viena plėvelių rūšis. Dangos pagrindą sudaro polietilenas, todėl išvaizda ji labai panaši į įprastą plėvelę, tačiau gaminant pridedama ir vinilacetato. Jis padidina plėvelės ilgaamžiškumą bei atsparumą, ši plėvelė atspari ir kondensacijai. Tokia plėvelė geriau išlaiko šilumą naktį, mat danga prasčiau praleidžia IR spindulius.


Priedai. Labai naudinga, kai plėvelių gamybai naudojami stabilizatoriai. Jau minėti UV (ultravioletinių spindulių) bei IR (infraraudonųjų spindulių) stabilizatoriai, padidina atitinkamai dangos ilgaamžiškumą bei šilumos izoliaciją. Kitas labai naudingas priedas yra vadinamasis antikondensacinis stabilizatorius. Antikondensaciniai priedai trukdo vandeniui kondensuotis ant dangos ir lašėti – vanduo tiesiog nubėga. Besikaupiantis vanduo ne tik mažina dangos skaidrumą, tačiau didina ligų ar nudegimų riziką.


Stiklas


Dažniausiai minimi stiklo dangos privalumai – gera šilumos izoliacija, ilgaamžiškumas bei skaidrumas. Stiklas geriausiai praleidžia šviesą, todėl karštomis vasaros dienomis gerai įkaista, efektyviau nei standartine plėvele dengti šiltnamiai sulaiko šilumą.


Trūkumai – dangos svoris ir bene sudėtingiausias įrengimas, be to, stiklas yra duži medžiaga, ko nepasakysi apie kitas alternatyvas. Stikliniai šiltnamiai reikalauja tam tikros šiltnamio konstrukcijos formos, o plėvelę galima įrengti ant bet kokios konstrukcijos šiltnamio. Savaime stiklas yra sandari medžiaga, tačiau įrengiant reikia atkreipti papildomą dėmesį į tarpų tarp konstrukcijos ir stiklo sandarumą.


Stiklas taip pat yra įvairus – perkantiems jau pagamintą šiltnamį kai kada siūloma ir grūdinto stiklo šiltnamių danga ar netgi stiklo paketai. Grūdintas stiklas, kaip žinia, yra mažiau pavojingas galimo nelaimingo atsitikimo atveju, kadangi duždamas subyra.


Polikarbonatinė danga (kanalinis polikarbonatas)


Tai, galima sakyti, naujoviška danga, tačiau Lietuvoje naudojama jau kuris laikas. Tai lemia geri šios dangos rodikliai. Visų pirma, polikarbonatinė danga gerai išlaiko šilumą, todėl itin tinka palaikyti temperatūrą, šiltnamyje, dengtame šia danga itin maži temperatūriniai svyravimai. Kita vertus, ši medžiaga už stiklą ir lengvesnė, todėl nereikia itin sudėtingų konstrukcinių sprendimų. Tokia danga yra ir ilgaamžiškesnė, kai kurie gamintojai deklaruoja iki 10 sezonų patvarumą. Atskiro žodžio vertas ir pačios dangos patvarumas – polikarbonato nepradursite kaip plėvelės ir nesudaužysite kaip stiklo.


Kita vertus, kai kuriose kategorijose polikarbonatas nusileidžia kitoms dangų rūšims. Šių lakštų skaidrumas mažesnis nei stiklo (apie 10 %) ir standartinės plėvelės. Dėl šios priežasties kai kurie daržininkai dangas kombinuoja – iš šonų pritvirtina polikarbonatą, o viršuje, kur labai svarbi saulės šviesa, pasirenkama plėvelė.


Visgi kaina turbūt yra didžiausias veiksnys atbaidantis dalį norinčių tokią dangą įsigyti – už visas naudingas savybes reikia mokėti ir tai yra bene brangiausia iš šiltnamio dangų. Polikarbonatinę dangą siūlo daugelis šiltnamių pardavėjų, tačiau neretai ji būna parduodama kartu su šiltnamiu – tai gerai, jei norite viską atlikti patogiai, tačiau jei dangą norėsite tvirtinti patys, tai šiek tiek sudėtingiau nei darbas su plėvele. Kita vertus – polikarbonatas yra labai patogi įvairiam apdirbimui medžiaga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis