Silpnosios šašlykinių vietos: į ką atsižvelgti perkant šefo pasididžiavimą?

Šašlykinė – gero šeimininko prestižo reikalas. Šiuo metu rinkoje gausu įvairių šašlykinių ir kepsninių. Paprastai jos skirstomos pagal naudojamo kuro rūšį: elektrinės, dujinės, malkinės ir anglimis kurenamos šašlykinės. Būtent dvi pastarosios dažniausiai sutinkamos lietuvių šeimininkų kiemuose. Nors iš pažiūros jos atrodo konstrukciškai paprasčiausios, norintys įsigyti tikrai gerą šašlykinę turėtų atsižvelgti į ne vieną niuansą.

Storis priklauso nuo kuro

Pagrindinis dalykas, į ką derėtų atsižvelgti perkent šašlykinę, yra metalas ir sienelių storis. Dažniausiai geros kokybės šašlykinės gaminamos iš nerūdijančio arba juodo plieno. Rečiau sutinkamos iš ketaus, milteliniais dažais ar stiklo emale dengto plieno pagamintos šašlykinės.

„Nerūdijančio plieno šašlykinės yra geros, ilgaamžės, tačiau pakankamai brangios. Taip pat tokią šašlykinę turintys šeimininkai turėtų pagalvoti, kur ją laikyti, nes šis metalas gana paklausus, vagys tokius dalykus mielai savinasi“,  teigia metalo konstrukcijas, taip pat ir šašlykines, gaminančios bendrovės „Terdina“ vadovas Ašot Barikian.

Metalo dirbinius gaminančios bendrovės „Skaidista“ vadovas Stanislav Kartunovič pastebi, kad įsigijusiems 3 milimetrų storio nerūdijančio plieno šašlykinę, galvos sukti nereikės – tokios konstrukcijos šašlykinė turėtų atlaikyti ir kūrenimą anglimis, ir malkomis. Tiesa, neplanuojantiems kūrenti malkomis, pakaktų ir 1 milimetro storio nerūdijančio plieno šašlykinės.

„Nors sienelių storis yra svarbus faktorius renkantis šašlykinę, reikia remtis ir elementariu protingumo kriterijumi. Jeigu kūrensite šašlykinę anglimi, sudegus žarijoms, jų nepaliksite, išvalysite ir laikysite švarią, 1 milimetro nerūdijančios plieno storio sieneles turinti šašlykinė laikys pakankamai ilgai. Jei bet kokio sienelių storio šašlykinėje esančias karštas žarijas gesinsite vandeniu, ji susidėvės greičiau. Žinau žmogų, kuris pirko 6 milimetrų storio sieneles turinčią šašlykinę. Tas įrenginys atrodo kaip tankas su ratukais. Šeimininkas jam statė atskirą sandėliuką. Tai ar tokį daiktą pirkti naudinga, abejočiau“, pastebi A. Barikian.
Jo teigimu, šašlykinės naudojimo trukmė pailgėja tuomet, kai sienelės nudažomos. Esą tuomet metalas apsaugomas nuo korozijos.

„Aš į dažytas šašlykines žiūriu nepatikliai. Paprastai dažai nebūna atsparūs karščiui ir anksčiau ar vėliau jie tiesiog nusilupa, šašlykinė tampa estetiškai nepatraukli“, pastebi S. Kartunovič.

Dėmesys – siūlėms ir skylėms

Prekybos vietose besidairantys šašlykinės turėtų atkreipti dėmesį į jos konstrukciją. Išlankstyta šašlykinė kur kas geresnis pasirinkimas nei suvirinta iš atskirų gabalų. Specialistų teigimu, ilgainiui naudojama kepsninė daugiau ar mažiau lankstosi, tačiau kuo mažiau siūlių, tuo ji standesnė, atsparesnė deformacijoms.

„Būtinai patikrinkite šašlykinės briaunas, pažiūrėkite, kaip ji suvirinta. Aukštos kokybės kepsninių siūlės paprastai virinamos pilnumoje, jos turi būti hermetiškos. Tokiu atveju galima tikėtis, kad šašlykinė ilgiau išlaikys savo konstrukciją“,  pataria S. Kartunovič.

Patartina apžiūrėti šašlykinės dugną ir įsitikinti ar jame yra skylučių, per kurias degimo metu galėtų išbyrėti pelenai. Tiesa, jos turėtų būti pakankamo pločio, kad neužsikištų pelenais.
„Gera šašlykinė ta, kurioje galima iškepti mėsą mažiausiomis kuro sąnaudomis. Daug ir didelių skylių ant šoninių šašlykinės sienų gali lemti tai, kad vėjas gesins žarijas ir reikės daugiau kuro. Viena eilė skylučių pakankama, kad užtikrintų gerą degimą. Be to, kuro sąnaudas lemia ir šašlykinės gylis. Optimaliausias atstumas tarp grotelių ar iešmų ir žarijų – apie 15 centimetrų. Jei jis bus mažesnis, kepsnius reikės nuolat vartyti, prižiūrėti. Jei didesnis – reikės daugiau malkų ar anglių“,  sako A. Barikian.

Draugiškas gamintojų patarimas – prieš mokėdami už kepsninę pasitikrinkite, ar dėžėje supakuotos visos į komplektaciją įeinančios dalys. Esą neretai pirkėjai kreipiasi nepatenkinti, pasigedę bent vieno elemento, kuris pasimetė pakuojant pirkinį parduotuvėje.

Gerų šašlykinių yra ir „supermarketuose“

Specialistų teigimu, aukštos kokybės ir gerai prižiūrima šašlykinė turėtų tarnauti ne mažiau nei penkerius metus. Tiesa, už kokybišką kepsninę reikėtų pakloti bent jau 30–50 eurų. Vidutinė geros, iš nerūdijančio plieno pagamintos šašlykinės kaina siekia apie 70 eurų.

„Neblogų šašlykinių galima rasti ir „supermarketuose“. Pavyzdžiui, 1,5 milimetro storio lakštinio plieno šašlykinė turėtų būti pakankamai patvari, ypač jei gerai prižiūrima. Tačiau vėlgi klausimas yra žmogaus poreikiai. Jei estetinė šašlykinės išvaizda nelabai rūpi, o svarbiausia, kad kepti ne ant žemės, tai tokių galima rasti nesunkiai ir pigiai“,  pastebi A. Barikian.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis