Rudeniniai kenkėjai: kaip nuo jų apsisaugoti

Atsėlinus šaltajam sezonui, įvairiais būdais stengiamės apsisaugoti nuo žvarbaus oro, tačiau retai susimąstome, jog šaltis ne tik mus, bet ir graužikus, vabzdžius ir kt. įvairiausius kenkėjus paskatina ieškoti šiltesnio kampelio. Biologas Liutauras Grigaliūnas perspėja, kad šį sezoną ypatingai gausu pelinių graužikų. Kur namuose slepiasi kenkėjai ir kaip su jais kovoti atėjus rudeniui?

Rūsys – jauki erdvė graužikams

Dažnai žmonės savo garažuose ar rūsiuose laiko po vasaros surinktą derlių: obuolius, morkas, bulves ir kt., kuris vilioja peles ir žiurkes.

„Rūsiuose, sandėliukuose ir kt. labai svarbu užsandarinti plyšius tarp durų, langų, angas sienose, pašalinti nereikalingus daiktus: dėžes, žurnalus ir kt., kas gali tapti jaukiu prieglobsčiu pelėms ir žiurkėms. Pastebėjus apgraužtus vaisius, daržoves, privaloma nedelsiant juos pašalinti, kad neužsikrėstumėte infekcinėmis ligomis: jersinioze, leptospiroze, trichinelioze ir kt. Taip pat reikia imtis graužikų naikinimo priemonių: saugiai naudojamų jaukų, gyvagaudžių spąstų ar kt.“, – įspėja UAB „Dezinfa“ biologas L. Grigaliūnas.

Jei gyvenate ne bute, o nuosavame name, vertėtų patikrinti ir palėpę.

„Palėpėje įsikūrus graužikams vakare ar anksti ryte galima girdėti krebždėjimą. Jei užlipus į palėpę pastebėjote pelių, žiurkių išmatų, skylių sienose, nedelsiant reikėtų imtis priemonių. Pakeiskite apgadintas stogo čerpes, užpildykite plyšius stogo dangai skirtu cementu ir pasirūpinkite, kad jūsų palėpė visada būtų švari bei tvarkinga“, – kalba biologas.

Virtuvė – tarakonų namai

Kenkėjų kontrolės ekspertas įspėja, jei patalpoje pastebėtas pavienis tarakonas – tai jau ženklas, kad laikas imtis naikinimo priemonių, kadangi radę naujus namus, tarakonai žaibiškai išplinta ir į kaimynines patalpas. Dažniausiai tarakonai pastebimi naktį, uždegus šviesą virtuvėje ar vonioje.

„Tarakonus itin vilioja įvairus maistas ir šiukšlės. Vadinasi, norint apsisaugoti nuo šių kenkėjų reikia nuolat švarinti aplinką: atitraukti visas spinteles, viryklę, šaldytuvą ir kitus prietaisus bei baldus, nuvalyti sienas ir kitus paviršius. Rekomenduoja užsandarinti visus sienų, grindų, prie elektros lizdų, po durimis esančius plyšius. Ant ventiliacijos angų patariama pritvirtinti tinklelius. Prie sienų galima pastatyti lipnius kartoninius namelius, kurie signalizuos, ar į namus neužklydo kenkėjai”, - patarimus dalina L. Grigaliūnas.

Miegamasis – kandžių ir blakių karalystė

Artėjant šaltajam sezonui, daugelis ima tvarkytis spintą ir neretai mėgstamiausiame vilnoniame palte pastebi skylę. Tuomet verta sunerimti dėl kandžių ar kailiagraužių, kurie yra ne tik vilnonių audinių mėgėjai, bet ir kilimų, kailinių gaminių ir kt. Jų lervučių plaukeliai neretai sukelia odos sudirgimą.

Nemalonių pasekmių išvengti padės palaikoma švara spintoje ir drabužių laikymas sandariuose maišeliuose, galima naudoti ir liaudiškas priemones šių vabzdžių atbaidymui. Be to, galima įsigyti lipnias gaudykles, padėsiančias pričiupti kandis“, – kalba kenkėjų kontrolės ekspertas.

Visgi kandys ne vieninteliai kenkėjai, kurie gali įsikurti miegamajame – patalinės blakės visus metus išlieka opi problema.

Jeigu po nakties ant kūno pastebėjote įkandimų ar kraujo dėmių ant savo lovos, turėtumėte sunerimti dėl blakių. Atsiradus blakėms svarbu išnaikinti ne tik suaugusius vabzdžius, bet ir jų kiaušinėlius. Intensyvus namų tvarkymasis, siurbimas ir palaikoma švara taip pat gali padėti išvengti šių kraujasiurbių. Aišku, jau esant vabzdžiams, be profesionalų pagalbos gyventojai blakių neišnaikins“, – teigia biologas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis