Puola graužikai: dažniausiai padaromos klaidos

Vienuose iš Jungtinės Karalystės slaugos namuose gyvenusi moteris buvo smarkiai apkandžiota žiurkių. Kol 75 metų moteris miegojo, jos ranką tarsi kukurūzų burbuolę kramsnojo graužikai. Neilgai trukus moteris nuo sužalojimų mirė. UAB „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė sako, jog tokių atvejų pasitaiko ir Lietuvoje.

„Per mūsų įmonės veiklos metus esame gavę ne vieną nusiskundimą dėl žiurkių antpuolių. Ši problema ypač aktuali kaimuose, kur senoliai likę vieni vis dar laiko nedidelį ūkelį, tačiau negali tinkamai pasirūpinti savo aplinka. Viename iš kaimų gyvenančiai garbingo amžiaus moteriai žiurkė naktį smarkiai įkando į pirštą, šalia esančiame bažnytkaimyje žiurkės bandė apkramsnoti būdoje tupėjusį šunį. Tiesa, kartą esamę vykę naikinti žiurkių į daugiabutį, kur žiurkė užpuolė lovytėje miegantį kūdikį“, – pasakojo kenkėjų kontrolės ekspertė.

Žiurkės kelia pavojų sveikatai

Biologas Liutauras Grigaliūnas teigia, kad žiurkės kelia didelį pavojų žmonių ir naminių gyvūnų sveikatai. Kai kuriuose Lietuvos teritorijose skaičiuojama, kad net 50 proc. žiurkių yra užsikrėtusios patogeninėmis bakterijomis – leptospiromis. Infekcija su žiurkių šlapimu patenka į vandenį, maisto produktus ir taip užkrečia žmones.

„Dažniausios žiurkių platinamos ligos – salmoneliozė, leptospirozė, jersiniozė, tuliaremija ir kt. Be to, žiurkės perneša blusas, erkes, kurios taip pat yra pavojingų ligų platintojos. Graužikų pernešamos ligos – itin didelė problema ūkiuose, kur žiurkių populiacijos gana didelės, jos turi tiesioginį kontaktą su patalpose laikomais gyvūnais, o apsisaugoti nuo šių graužikų gana sunku“, – pabrėžia biologas.

Žiurkės – itin nuovokūs graužikai

Žiurkės – itin protingi, lengvai prie įvairių gyvenimo sąlygų prisitaikantys gyvūnai. Jos maistą renkasi labai atsargiai ir kartais sugeba atskirti užnuodytą masalą. Pastebėjusios žuvusias gentaines, jos tampa dar atsargesnės ir geriau badaus nei palies įtarimų keliantį jauką.

„Siekiant išnaikinti graužikus labai svarbu įvertinti situaciją ir gebėti parinkti tinkamą naikinimo priemonę, kad ji būtų ir veiksminga, ir saugi. Pavyzdžiui, jei namuose yra vaikų ar augintinių, rekomenduojama nepilti masalo atvirose vietose – žiurkės ir pelės linkusios nešti jauką į savo urvus, todėl gali užteršti visą teritoriją. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į naudojamų priemonių kiekį – jaukų turėtų būti ne per mažai, tam, kad visi toje vietoje gyvenantys graužikai galėtų maitintis ne vieną kartą, o tol, kol jų organizmas gaus reikiamą mirtiną dozę. Graužikus galima naikinti nuodais, gyvagaudžiais ar kt. spąstais. Jei į namus užklydo viena žiurkė, apsiginklavę kantrybe ir išmanumu galite bandyti atsikratyti jos patys, tačiau, jei populiacija gausesnė, išnaikinti šiuos gana nuovokius graužikus bus sudėtinga“, – perspėja L. Grigaliūnas.

Nepalikite maisto ant stalo

Kenkėjų kontrolės ekspertė M. Kutkaitė pataria maistą laikyti graužikams neprieinamoje vietoje ar taroje.

„Pirmiausiai gyventojai turi pasirūpinti, kad maisto produktai ir vanduo būtų nuolat laikomi sandariose talpose. Tai itin aktualu šventiniu laikotarpiu, kai po vakarėlių pavargę maistą paliekame ant stalų su mintimi susitvarkyti ryte. Jei namuose yra kenkėjų – jie nepraleis progos pasmaguriauti šventinėmis vaišėmis. Taip pat svarbu sandariai laikyti buitines atliekas. Tinkamai besirūpindami maisto ir atliekų šalinimu, kuriame netinkamas gyvenimo sąlygas ne tik graužikams, bet ir tarakonams bei maistinėms kandims“, – atkreipia dėmesį M. Kutkaitė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis