Puola graužikai: dažniausiai padaromos klaidos

Vienuose iš Jungtinės Karalystės slaugos namuose gyvenusi moteris buvo smarkiai apkandžiota žiurkių. Kol 75 metų moteris miegojo, jos ranką tarsi kukurūzų burbuolę kramsnojo graužikai. Neilgai trukus moteris nuo sužalojimų mirė. UAB „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė sako, jog tokių atvejų pasitaiko ir Lietuvoje.
Puola graužikai: dažniausiai padaromos klaidos
© Fotolia nuotr.

„Per mūsų įmonės veiklos metus esame gavę ne vieną nusiskundimą dėl žiurkių antpuolių. Ši problema ypač aktuali kaimuose, kur senoliai likę vieni vis dar laiko nedidelį ūkelį, tačiau negali tinkamai pasirūpinti savo aplinka. Viename iš kaimų gyvenančiai garbingo amžiaus moteriai žiurkė naktį smarkiai įkando į pirštą, šalia esančiame bažnytkaimyje žiurkės bandė apkramsnoti būdoje tupėjusį šunį. Tiesa, kartą esamę vykę naikinti žiurkių į daugiabutį, kur žiurkė užpuolė lovytėje miegantį kūdikį“, – pasakojo kenkėjų kontrolės ekspertė.

Žiurkės kelia pavojų sveikatai

Biologas Liutauras Grigaliūnas teigia, kad žiurkės kelia didelį pavojų žmonių ir naminių gyvūnų sveikatai. Kai kuriuose Lietuvos teritorijose skaičiuojama, kad net 50 proc. žiurkių yra užsikrėtusios patogeninėmis bakterijomis – leptospiromis. Infekcija su žiurkių šlapimu patenka į vandenį, maisto produktus ir taip užkrečia žmones.

„Dažniausios žiurkių platinamos ligos – salmoneliozė, leptospirozė, jersiniozė, tuliaremija ir kt. Be to, žiurkės perneša blusas, erkes, kurios taip pat yra pavojingų ligų platintojos. Graužikų pernešamos ligos – itin didelė problema ūkiuose, kur žiurkių populiacijos gana didelės, jos turi tiesioginį kontaktą su patalpose laikomais gyvūnais, o apsisaugoti nuo šių graužikų gana sunku“, – pabrėžia biologas.

Žiurkės – itin nuovokūs graužikai

Žiurkės – itin protingi, lengvai prie įvairių gyvenimo sąlygų prisitaikantys gyvūnai. Jos maistą renkasi labai atsargiai ir kartais sugeba atskirti užnuodytą masalą. Pastebėjusios žuvusias gentaines, jos tampa dar atsargesnės ir geriau badaus nei palies įtarimų keliantį jauką.

„Siekiant išnaikinti graužikus labai svarbu įvertinti situaciją ir gebėti parinkti tinkamą naikinimo priemonę, kad ji būtų ir veiksminga, ir saugi. Pavyzdžiui, jei namuose yra vaikų ar augintinių, rekomenduojama nepilti masalo atvirose vietose – žiurkės ir pelės linkusios nešti jauką į savo urvus, todėl gali užteršti visą teritoriją. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į naudojamų priemonių kiekį – jaukų turėtų būti ne per mažai, tam, kad visi toje vietoje gyvenantys graužikai galėtų maitintis ne vieną kartą, o tol, kol jų organizmas gaus reikiamą mirtiną dozę. Graužikus galima naikinti nuodais, gyvagaudžiais ar kt. spąstais. Jei į namus užklydo viena žiurkė, apsiginklavę kantrybe ir išmanumu galite bandyti atsikratyti jos patys, tačiau, jei populiacija gausesnė, išnaikinti šiuos gana nuovokius graužikus bus sudėtinga“, – perspėja L. Grigaliūnas.

Nepalikite maisto ant stalo

Kenkėjų kontrolės ekspertė M. Kutkaitė pataria maistą laikyti graužikams neprieinamoje vietoje ar taroje.

„Pirmiausiai gyventojai turi pasirūpinti, kad maisto produktai ir vanduo būtų nuolat laikomi sandariose talpose. Tai itin aktualu šventiniu laikotarpiu, kai po vakarėlių pavargę maistą paliekame ant stalų su mintimi susitvarkyti ryte. Jei namuose yra kenkėjų – jie nepraleis progos pasmaguriauti šventinėmis vaišėmis. Taip pat svarbu sandariai laikyti buitines atliekas. Tinkamai besirūpindami maisto ir atliekų šalinimu, kuriame netinkamas gyvenimo sąlygas ne tik graužikams, bet ir tarakonams bei maistinėms kandims“, – atkreipia dėmesį M. Kutkaitė.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kiemas

Kaip karpyti medžius ir krūmus rudenį?

Rudenį, krentant lapams ir jiems nukritus, reikėtų apkarpyti sode augančius vaismedžius ir dekoratyvinius medžius.

Apželdintos tvoros ir gyvatvorės – keli vertingi triukai

Bet kokią tvorą galima puošti augmenija. Taip sukursite nepakartojamą sodo vaizdą, o jei pasistatėte masyvią mūrinę tvorą, patiems bus maloniau pažiūrėti per langą – išvysite ne akliną sieną, o priklausomai nuo metų laikų besikeičiantį vaizdą. Tereikia pasirinkti tinkamus augalus, priderinti juos prie tvoros struktūros, medžiagų, stiliaus, ir, suprantama, savo skonio.

Kodėl rudenį svarbu tinkamai apšviesti kiemą ir kaip tai padaryti?

Šąlančios ir trumpėjančios dienos skatina pagalvoti ne tik apie atostogas šiltuose kraštuose, bet ir apie tinkamą apšvietimą namuose ir kieme. Kai trūksta šviesos, prastėja žmogaus darbingumas, blogėja nuotaika, slopsta jėgos. Todėl nekeista, kad įvairiais apšvietimo sprendimais bandome pratęsti, pailginti pernelyg gretai išblėsusią dieną.

Ką daryti, kai kaimyno akmenys griūva į svetimą sklypą (5)

Portalo skaitytojo, gyvenančio Vilniaus rajone, Didžiojoje Riešėje, sklypas ribojasi su kaimyno sklypu – jie atitverti tinkline tvora. Prie pat tvoros kaimynas sukrovė pusantro metro aukščio akmenų krūvą ir malkų. „Akmenys ne kartą griuvo į tvorą, kurią pats stačiau. Pyktis su kaimynu nenoriu, tačiau akmenų ir malkų krūvos stovi jau trečius metus. Būčiau labai dėkingas, jeigu paaiškintumėte, ar reglamentuoti atstumai krauti panašius daiktus", – klausia portalo skaitytojas.

Klausia skaitytojai: ką daryti su ne vietoje augančiais želdiniais? (5)

Sulaukėme dviejų skaitytojų klausimų. Pirmasis klausia, ką daryti, jei kaimynas nesutinka apkarpyti savo tujų, o antrasis domisi, ar galima pačiam iškirsti kadaise pasisodintą beržą. Į klausimus atsako Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento Kraštovaizdžio skyriaus vedėjas Gintautas Gruodis.

Dažniausiai daromos kūdros planavimo, kasimo ir įrengimo klaidos

Neretam kūdros planavimas ir iškasimas neatrodo labai jau sudėtingas darbas. Atvažiuos ekskavatorininkas ir iškas, reikia tik paskambinti. Tik retai susimąstoma, kiek laiko tai užtruks, kokiu būdu bus stabilizuoti šlaitai, kas juos stabilizuos, galų gale, kiek visa tai kainuos ir kiek savo ir kitų darbo teks įdėti, kol rezultatas iš tiesų džiugins. Šįkart apie dažniausiai daromas klaidas.

Kaip padidinti žemės sklypo vertę? (3)

Žemės sklypas – vertingas turtas, ypač jei jis yra patrauklioje vietovėje. Panorus žemę parduoti, verta įdėti šiek tiek pastangų ir pakelti jos vertę, kad iš sandorio gautumėte didžiausią įmanomą naudą. Paprastai išskiriami du aspektai, kurie daro didžiausią įtaką potencialių pirkėjų sprendimui – tai žemės sklypo išvaizda ir dirvožemio kokybė bei našumas. Taigi, prieš įsmeigdami žemėn skelbimą, kad ją parduodate, turėtumėte rimtai pasirūpinti šiais dalykais.

Skaitytojo patirtis: užmiesčio sodo kūdra, paskatinusi naujai leisti laisvalaikį (1)

Užmiesčio sodai žmonėms padeda suartėti su gamta, skatina fantaziją, padeda susikurti jaukų kampelį poilsiui, paskatina domėtis įvairių rūšių augalais, kurti iš jų kompozicijas, ieškoti, kas geriausiai tiktų sodo aplinkoje. Vaitelių sodo bendrijoje sodą puoselėjanti Plauškų šeima kūdrą, iškastą sodinukams, lysvėms laistyti, pavertė romantišku vandens telkiniu, akį džiuginančiu vandens ir prie vandens augančių augalų margumynu.

Svarbu: nustatyti reikalavimai, kaip sodinti medžius ir krūmus privačioje žemėje (7)

Šiandien įsigaliojo patikslintos Medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisyklės. Ligi šiol jos nustatė reikalavimus veisiant medžius ir krūmus, įrengiant vejas ir gėlynus tik valstybinėje ir savivaldybių žemėje. Dabar numatyta, kaip ir kokiu atstumu turi būti sodinami medžiai bei krūmai ir privačioje žemėje.

Naudinga informacija, jei nusprendėte vėžiauti (17)

Liepos 16 d. prasidėjo vėžiavimo sezonas, kai leidžiama gaudyti plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius. Jis tęsis iki spalio 14-osios.Šiuos vėžius galima gaudyti tik bučiukais, ne ilgesniais nei 1 m ir ne platesniais nei 0,5 m, ir samteliais – draudžiama rankomis, graibštais ar kitais būdais. Vienas žvejas gali naudoti ne daugiau kaip 5 bučiukus ar samtelius. Per vieną žvejybą leidžiama sugauti ne daugiau kaip 50 ne mažesnių nei 10 cm plačiažnyplių ar siauražnyplių vėžių.

Kaip prižiūrėti kiemą, kad jo neužgožtų samanos ir piktžolės? (1)

Nors apsamanoję takeliai kai kuriems žmonėms atrodo romatiški ir suteikia kiemo erdvei natūralumo, daugeliui patinka, kai jie atrodo tvarkingai ir reprezentatyviai. O tarpuose tarp akmenų ar trinkelių želiančios piktžolės ir samanos tvarkos neįneša. Samanos nepuošia ir kiemo vejos. Jų pažeista veja atrodo nelygi, pakinta jos spalva, be to, samanos trukdo augti sveikai žolei.

Liepteliai ir tilteliai – kaip nepasiklysti renkantis? (2)

Įsirengus tvenkinį, sutvirtinus šlaitus, pasodinus augmeniją iškyla problema – kaip patogiai prie to vandens telkinio prieiti? Kaip jį pereiti nesušlapus kojų? Tiltai bei liepteliai yra ne tik puikus dizaino elementas, bet ir funkcionalus statinys. Tiltu kitą krantą pasieksite nesušlapę, o nuo liepto patogu meškerioti, stebėti ir šerti žuvis, vakare palydėti saulę.

12 veiksmingų būdų, kaip kovoti su skruzdėlėmis (12)

Turbūt sutiksite, kad sodas ir kiemas turėtų būti jūsų, o ne visur šmirinėjančių skruzdėlių karalija. Nors skruzdėlės padeda palaikyti biologinę pusiausvyrą, naikina sodo kenkėjus ir yra naudingos augalams ir dirvožemiui, daugelis jų pridaro daugiau žalos nei naudos. Didžiausia žala kyla iš to, kad skruzdėlės saugo ir platina amarus, nes šie, iščiulpę augalų syvus, išskiria joms maistą – lipčių. O amarų savo sode nenori niekas.

5 dalykai, kuriuos verta žinoti apie lauko židinius (1)

Lauko židinys – jaukumo šiltais vasaros ir vėsiais rudens vakarais garantas. Jis ne tik suteikia progą pasišnekučiuoti prie gardaus maisto, bet ir maloniai nuteikia, ramina ir padeda sutelkti mintis. Todėl įsirengti jį reikėtų ypač atsakingai, atsižvelgiant į gamtines ir architektūrines aplinkos ypatybes.

Kaip prižiūrėti kepsninę?

Jei mėgstate ruošti mėsą kepsninėje, greičiausiai žinote, kad palikti jos apskretusios – nevalia. Ant grotelių susikaupę riebalai ir aliejus kepant išskiria gaižų kvapą, kuris tikrai nepagerina maisto skonio. Prie grotelių prilipusi anglis maisto taip pat nepuošia, jau nekalbant apie elementarią higieną ir estetiką. Taigi, kaip tinkamai prižiūrėti kepsninę, kad maisto skonis būtų tobulas, o prietaiso nereikėtų prieš laiką išmesti?