Praktiški patarimai, kaip kovoti su uodais

Sušilus orams, vis daugiau laiko yra praleidžiama gryname ore. Ilgi pasivaikščiojimai ir pasisėdėjimai po atviru dangumi dažnai užsitęsia iki vėlyvo vakaro, tačiau tokį pasibuvimą gali lengvai sugadinti įkyrieji kraujasiurbiai – uodai. Tad kaip su jais kovoti?

Prevencinė kova su uodais

Geriausia kovą su uodais pradėti jiems dar neišsiritus. Individualių namų ir sodybų savininkams, pradėjus šilti orams, patariama pašalinti potencialias uodų veisyklas: išpilti talpas, kuriose buvo prisikaupę vandens, nusausinti balas esančias prie namų, sodo ar sodybos.

Jeigu namas ar sodyba yra prie vandens telkinio, rekomenduojama pasitelkti uodų lervų naikinimui skirtus inovatyvius preparatus, kurie, nepaisant uodo išsivystymo stadijos, juos sunaikina. Naudojant tokius preparatus ekosistema nėra pažeidžiama ir vanduo nėra užteršiamas.

Uodų įkyrumas yra juntamas ne tik lauke, bet ir namų erdvėje. Nenorėdami, kad uodai patektų į namų vidų, galite pasitelkti kelias natūralias priemones. Uodai nemėgsta tam tikrų kvapų, pavyzdžiui: žydinčių pelargonijų bei pomidorų kvapo. Abu šiuos augalus galite auginti vazonuose ant palangės. Namo duris, langus bei kitus paviršius taip pat galima apipurkšti specialiomis atbaidančiomis cheminėmis priemonėmis arba pasigamintais natūraliais purškalais. Uodai nemėgsta acto bei valerijono kvapo, iš šių priemonių lengvai galima pasigaminti atbaidantį purškalą.

Shutterstock

Būdai, kurie padės užtikrinti ramų pasibuvimą lauke

Kad vakare galima būtų ramiai leisti laiką gryname ore, galima pasitelkti vaistinėse ar prekybos centruose pardavinėjamas priemones: purškiamas arba tepamas atbaidomąsias medžiagas. Šios medžiagos veikia neblogai, bet jų veikimo trukmė yra neilga.

Kovojant su uodais, taip pat galima laikytis liaudiškų patarimų, pavyzdžiui, pasitepti eteriniais aliejais, kurių kvapas yra nemalonus šiems kraujasiurbiams, tam tinka: pelyno, anyžių, kedrų, gvazdikėlių, eukaliptų eteriniai aliejai.

Jeigu vakarą leidžiate prie laužo, galima į jį įmesti ramunėlių arba žydinčių ievų šakelių, kurių kvapo uodai nemėgsta. Uodus taip pat galima atbaidyti pušų ir eglių šakelių dūmais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis