Piktžolės: kaip jas naikinti saugiai?

Piktžolės – gerai prigyjančios, lakios ir nereiklios, tad jų atsiradimo darže ar vejoje išvengti praktiškai neįmanoma. Šios nelaukiamos kiemo bei sodo parazitės ne tik atrodo neestetiškai, bet ir eikvodamos mineralines medžiagas, stelbia šalia augančius augalus. Pristatome kelis neagresyvius naikinimo būdus, kurie padės atsikratyti piktžolėmis.

Kas yra piktžolės?

Piktžolės – kartu su kultūriniais augalais augantys ir su jais konkuruojantys augalai, kurie nebuvo specialiai sodinami. Vejoje piktžolės intensyviai naudoja mineralines medžiagas ir tokiu būdu lėtina žolės augimą, kenkia vejos kokybei bei išvaizdai. Jos yra itin gajos. Piktžolės dauginasi šaknimis (vegetatyviai) arba sėklomis. Dažniausios ir geriausiai žinomos piktžolės yra šios: kiaulpienės, dilgėlės, balandos, usnys, varnalėšos, varpučiai, garšvos ir kiti.

Specialistai sako, kad pagal išaugusias piktžoles dirvoje, galime spręsti apie dirvožemio būklę. Pavyzdžiui, yra sakoma, kad dirvoje pradėjus augti ramunėms ar balandoms, galima spėti, kad dirvai reikėtų daugiau azoto. Dirvoje išaugę asiūkliai ir rūgštynės rodo, jog toje vietoje dirvožemis yra rūgštus, nes šiems augalams yra reikalinga rūgšti žemė. O apie dirvožemyje užsistovėjusią drėgmę gali pranešti vėdrynai.

Neagresyvūs piktžolių naikinimo būdai

Degtinė. Piktžoles naikinantį tirpalą galima pasigaminti iš 30 ml. degtinės, sumaišytos su 2 puodeliais vandens bei keliais indų ploviklio lašais. Tokiu tirpalu apipurkštos piktžolės bus numarintos. Tačiau reikia būti atsargiems ir stengtis neapipurkšti šalia augančių augalų.

Actas. Penkių procentų acto tirpalas yra puiki priemonė kovai su piktžolėmis. Jis naikina piktžoles jas išdžiovindamas. Nuo cheminių preparatų actas skiriasi tuo, kad jis yra natūralus, tai saugi priemonė, kuri nepakenks mažamečiams vaikams arba gyvūnams. Actą reikia supilti į buteliuką su purkštuku ir šiuos skysčiu apipurkšti piktžoles. Labai svarbu purkšti tiesiai ant piktžolių, kad nebūtų pakenkta aplink augantiems augalams. Rezultatus pastebėsite jau netrukus.

Verdantis vanduo. Piktžoles galima naikinti ir paprasčiausiu verdančiu vandeniu, tereikia užvirinti vandenį ir juo palaistyti piktžoles. Vandenį reikia pilti tiesiai ant jų. Specialistai sako, kad šis būdas yra itin tinkamas piktžolių augančių tarp sodo takelio plytelių naikinimui, nes nuo takelio nubėgęs kiek atvėsęs vanduo kartu palaistys šalia tako augančius augalus.

Soda. Kitas namuose dažnai randamas produktas, kuris gali pagelbėti kovojant su piktžolėmis yra soda. Norint dirvą paversti mažiau palankia piktžolėms, reikia barstyti kepimo sodą tiesiai ant piktžolėmis apaugusių vietų. Šis būdas dažnai yra naudojamas piktžolių naikinimui takelių dangos tarpuose.

Druska. Druska bei jos tirpalas yra efektyvi priemonė kovojant su piktžolėmis, tačiau toks sūrus dirvožemis nepatinka ir kitiems augalams, todėl šiuo būdu paprastai yra naikinamos piktžolės grindinio plytelių tarpuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis