Nelaukti įnamiai – kandys: kaip jų atsikratyti

Koks pyktis suima, kai iš spintos ištraukus seniai nešiotą megztinį, pastebime, kad jis skylėtas. Arba koks nemalonus jausmas apima iš spintelės paėmus indelį su kruopomis ir staiga jame pastebėjus lervas. Abu šie neigiami jausmai yra susiję su viena problema – kandimis. Kandys – itin nelaukiami namų parazitai. Pristatome kelis patarimus, kaip jomis atsikratyti.

Kandys

Lietuvoje dažniausiai sutinkamos drabužinės bei maistinės kandys, jos priklauso drugių būriui. Nors jų drugius pastebėti yra lengva, žalą daro jų lervutės. Drabužinių kandžių lervutės, prieš virsdamos drugiais, graužia audinius, o maistinių kandžių lervutės ėda ir teršia miltus, grūdus, sėklas, riešutus, prieskonius, arbatžoles ir kitus spintelėse laikomus produktus. Patys drugiai labai greitai žūva ir tiesioginės žalos maistui bei drabužiams nedaro, kita vertus, jie gausiai poruojasi, o viena patelė gali padėti apie 150-200 kiaušinėlių.

Į namus kandys paprastai atkeliauja su pirkiniais. Maistinės kandys į namus gali atkeliauti su misto pirkiniais (žinoma, produkcijos užkrėtimas pačios gamybos metu mažai tikėtinas, tai daugiau prekybos centrų ar sandėlių švaros klausimas). Drabužines kandis rizikuoja parsinešti tie, kurie mėgsta apsipirkti padėvėtų drabužių parduotuvėse, kita vertus, pasitaiko atvejų, kai lervomis būna užkrėstas naujas daiktas (tai vėlgi priklauso nuo laikymo sąlygų).

Shutterstock

Prevencija

Geriausia kova su bet kokiais parazitais yra prevencija (tai yra – geriau sukurti tokias sąlygas, kad kandys apskritai neapsigyventų namuose). Švara yra didžiausia šių parazičių priešė. Reikia nuolatos valyti retai naudojamus spintų ir spintelių paviršius. Rekomenduojama kartą per mėnesį peržiūrėti drabužius. Sezoniniai ar kiti drabužiai, kurie yra nenaudojami ilgą laiką, gali būti apsaugoti juos laikant sandariuose maišuose arba lagaminuose. Nešvarūs drabužiai kandims yra ypač patrauklūs, todėl spintoje jie neturėtų būti laikomi.

Šie drugiai nemėgsta aitrių kvapų, todėl rekomenduojama spintos lentynos laikyti pagalvėles ar medžiaginius maišelius su kandims nemaloniu kvapu. Kandys nemėgsta: levandų, kėnio, apelsino žievelės, lazdyno, tabako, lauro bei eukalipto lapų kvapo. Ypač veiksmingi yra levandų ir kėnių eteriniai aliejai, keliais jų lašeliais galima suvilgyti į spintą dedamas pagalvėles ar maišelius, arba tiesiog galima pagarinti šio eterinio aliejaus kambariuose.

Kandims patrauklus maistas turėtų būti laikomas sandariai. Tokį maistą reikėtų laikyti gerai uždaromuose peršviečiamuose plastikiniuose arba stikliniuose induose. Taip pat patariama namuose nelaikyti seno maisto. Beje, maistui laikomam 10-12 laipsnių temperatūroje pavojus negresia, nes esant tokioms sąlygoms, kandys nesivysto.

Kova

Visgi jei kandžių atsirado, reikia sunaikinti jų židinį. Tam yra naudojami specialūs naikinamieji preparatai. Rekomenduojama naikinimui rinktis tik profesionalias, ilgalaikes bei sveikatai nepavojingas priemones.

Sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia imtis švarinimo darbų. Reikia kruopščiai išvalyti visus paviršius: sienas, lubas, lentynas, spintelių ir spintų plyšius. Valymui patariama naudoti skiestą vandeniu actą (šaukštą nekoncentruoto acto reikia atskiesti stikline vandens), nes jis turi repelentinių savybių. Atradus kandžių lervų maistą, deja, reikia išmesti, o drabužius, jei šie nepažeisti, išskalbti aukštoje temperatūroje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis