Medžių ir krūmų sodinimo atstumai nuo kaimyninio sklypo

Įsivaizduokime situaciją - sklypo kampe, ten kur tvora, labai tiktų medis ar aukštas krūmas ir jūs pagaliau nusprendėte jį ten ir pasodinti. Tačiau bekasant duobę, kitapus tvoros smalsus kaimynas priekaištauja, kad negalite sodinti jo taip arti. Jūs norite atkirsti, tačiau tiksliai nežinote, ar tai tiesa, nes tuo nesidomėjote. Kokiu atstumu nuo kaimyninės ribos galite sodinti želdinius savo sklype? Šiuo klausimu konsultuoja Kristina Ulkienė, Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento Kraštovaizdžio skyriaus specialistė.

Medžių ir krūmų sodinimo atstumus nuo sklypo ribos reglamentuoja Statybos techninis reglamentas STR 2.02.09:2005 „Vienbučiai ir dvibučiai gyvenamieji pastatai“.

Jame teigiama, kad medžių ir krūmų sodinimo atstumai matuojami nuo kaimyninių sklypų ribų ir gatvės raudonosios linijos – planuose pažymėtos linijos, nužyminčios žemės juostą, kuri skirta gatvės ir jos elementų tiesimui ir įrengimui. Krūmai ir gyvatvorės turi būti sodinami ne arčiau kaip 1 metras nuo minėtų ribų; žemaūgiai medžiai, išaugantys ne daugiau kaip iki 3 m aukščio – 2 metrai, kiti medžiai – 3 metrai. Jei formuojate gyvatvorę, jos aukštis sklypo šiaurės, šiaurės rytų ar šiaurės vakarų pusėje turi būti ne didesnis kaip 1,3 m.

Jeigu sklypas yra sodo bendrijoje, tuomet reikia vadovautis Lietuvos respublikos sodininkų bendrijų įstatymu. Šio įstatymo 6 straipsnio 5 dalyje rašoma, kad atskirti sodo sklypą nuo kaimyninio sodo sklypo gyvatvore  per  šių sklypų ribą galima turint rašytinį kaimyninio sodo  sklypo  savininko sutikimą, o kai sodo sklypas ribojasi su bendrojo  naudojimo  teritorija,  -  rašytinį sodininkų bendrijos valdybos  ar  pirmininko  sutikimą.

Sodinant ir auginant medžius ir krūmus sodo sklype būtina laikytis šių reikalavimų.

- aukštaūgiai  medžiai,  aukštesni  kaip  3  m,  sodinami  ne mažesniu  kaip 3 m atstumu nuo sodo sklypo ribos; šiaurinėje sodo sklypo  dalyje  arčiau  kaip 5 m nuo kaimyninio sodo sklypo ribos tokius medžius sodinti galima tik gavus rašytinį kaimyninio sodo sklypo savininko sutikimą;

- žemaūgiai  medžiai, užaugantys iki 3 m aukščio, sodinami ne mažesniu kaip 2 m atstumu nuo sodo sklypo ribos;

- krūmai sodinami ne mažesniu kaip 1 m atstumu nuo sodo sklypo ribos;

- mažesniais,  negu nurodyta šios dalies 1, 2 ir 3 punktuose, atstumais  medžiai  ir  krūmai gali būti sodinami turint rašytinį kaimyninio sodo sklypo savininko sutikimą.

Medžius ir krūmus mėgėjų sodo teritorijoje sodininkai tvarko ir prižiūri  Želdynų  įstatymo  ir  jo  įgyvendinamųjų  teisės  aktų nustatyta tvarka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis