Maudynės karšto vandens kubile: į ką vertėtų atkreipti dėmesį

Maudynės pirtyje arba kubile – dažna švenčių dalis. Jei Naujuosius planuojate sutikti išnuomotoje sodyboje, greičiausiai ten kūrensis ir kubilas. O jei ketinate vidurnakčio laukti savo namuose su būriu draugų, galbūt vertėtų šventę paįvairinti ir vandens pramogomis?

Kubilas ar pirtis?

Jeigu pirtyje negalite ilgai išbūti, nes ten jums „per karšta“, tačiau iš principo nesate nusistatę prieš vandens pramogas – kubilas jums idealiai tiktų. Juolab, kad šios procedūros teikiama nauda – tiesiog akivaizdi. Pasak lauko kubilais prekiaujančios įmonės „Edjusta“ bendrasavininkio Edvino Zelionkos, kaitinimosi kubile nauda organizmui nedaug skiriasi nuo tos, kurią suteikia pirtis: atsiveria kūno poros, organizmas išvalomas nuo toksinų, o oda tampa skaistesnė. Maudantis kubile žiemą dėl temperatūros kaitos stiprėja kraujagyslės, aktyvinama kraujotaka, o organai geriau aprūpinami deguonimi. Taip pat tai yra puiki profilaktinė priemonė nuo peršalimo, slogos, gripo.

Shutterstock nuotr.

Už pirtį kubilas pranašesnis ir tuo, kad jį pastatyti atsieina kelis kartus pigiau, nei įsirengti sauną ar rąstinę pirtį. Tiesa, nors kubilas yra mobilus įrenginys, jo negalima statyti bet kur – reikia parinkti tinkamą vietą, o mediniams kubilams rekomenduojama įrengti polius arba statyti terasoje, kad jie būtų kilstelėti nuo žemės. Vis dėlto, tai kur kas paprasčiau, nei įsirengti pirtį – nereikia gauti statybos leidimo, įrengti pamatų, galvoti apie ventiliaciją ir krosnies tipą, be to, persigalvojus kubilą galima greitai perkelti į kitą vietą.

Perkant kubilą reikia įvertinti savo galimybes jam prižiūrėti – turėkite omenyje, kad mediniams kubilams reikia daugiau priežiūros nei kitų rūšių kubilams – ir naudojimosi dažnį.

Tiek perkant, tiek nuomojantis kubilą vienam vakarui ar savaitgaliui, reikia iš anksto apgalvoti, kur jį statysite, kur išleisite vandenį – į nuotekų sistemą ar kur kitur.

Vieta kubilui

Kubilas neturėtų būti statomas pernelyg arti namo, kad jo krosnies kamino skleidžiama šiluma nekaitintų sienų, tačiau neturėtų būti ir pernelyg nuo jo nutolęs – tai ypač aktualu žiemą, kai iki maudynių vietos einama per šaltį, geriausiu atveju prisidengus chalatu. Reikėtų įvertinti ir atstumą nuo kaimynų tvoros – ginčas dėl erzinančių dūmų mažiausiai puoštų jūsų Naujametį vakarą.

„Laikantis priešgaisrinės saugos reikalavimų, kubilo nereikėtų statyti ir arti pavėsinės ar malkinės, nebent įsigijote specialų stogelį, saugantį nuo žiežirbų“, – sako įmonės „Memelio medis“ atstovas Valentas Laučys.

Pagrindas, ant kurio stovės kubilas, turi būti lygus ir stabilus. Tam tikslui tinka trinkelės, teraslentės, skalda, grindinys ir pan. Taip pat gali būti naudojamas pagrindas iš medinio rėmo. Kubilo, ypač medinio, negalima statyti tiesiai ant žemės.

Shutterstock nuotr.

Kaip tinkamai naudotis karšto vandens kubilu?

1. Nepamirškite, kad kubilo krosnies negalima kurti tol, kol į kubilą dar nepribėgo vandens – kaitra gali sugadinti kubilą.

2. Kubilą kūrenkite visiškai sausomis malkomis. Kūrendami krosnį, kas pusvalandį permaišykite vandenį kubile. Priklausomai nuo oro temperatūros ir kubilo dydžio, jis įkais per 2–5 valandas.

3. Nors į kubilą gali tilpti net iki dvylikos žmonių, patogiausia kaitintis tokiame, kuris talpina 4–6 asmenis. Kuo kubilas didesnis, tuo ilgiau užtruksite jį kūrendami, tuo daugiau vandens jam reikės

4. Maudymuisi optimali vandens temperatūra – 38 – 40 laipsnių pagal Celsijų.

5. Prieš lipant į kubilą patariama nusiprausti po dušu.

Pasinaudojus kubilu jį galima uždengti dangčiu ir palikti nakčiai. Vandenį iš kubilo reikia išleisti tik jam visiškai atvėsus, tai galima padaryti ir kitos dienos po maudynių rytą. Jei reikia, kubilą išplaukite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis