Malkų laikymo gudrybės

Linksmai pleškančios malkos namams suteikia nepakartojamo jaukumo, o kas gali būti maloniau nei darganotą rudens vakarą išsikaitinti malkomis pakūrentoje pirtyje. Vienintelė problemėlė – kur laikyti malkas, kad jos išliktų sausos. Juk drėgnos malkos kur kas prasčiau dega, šilumos nuo jų mažiau, o dūmų ir kreozoto daugiau.

Pagrindinis malkų laikymo tikslas, be abejo, – išlaikyti jas sausas, o jei jos šviežiai nukirstos – kuo greičiau išdžiovinti. Deginamų malkų drėgnumas neturi viršyti 20 procentų. Būdų, kaip laikyti malkas, yra begalė, tad kiekvienas daro, kaip jam patogiausia. Svarbiausia – geras vėdinimas ir apsauga nuo drėgmės.

Pirmas ir svarbiausias patarimas – pakelti nuo žemės

Kad malkos būtų sausos, švarios, kad nepūtų, negestų, jos neturi liestis su žeme. Sąlytis su dirva reiškia palankias sąlygas grybeliams, bakterijoms ir mikrobams veistis. Malkos bus purvinos ir gličios, greičiau sudūlės.

Pakišti po malkomis tinka įvairūs dalykai – betono plokštė, grįsta aikštelė, sausas žvyras, pjautinė mediena, faneros lakštai, brezentas, plėvelė. Tiesa, brezentas – ne pats geriausias pasirinkimas, nes ant jo gali kauptis vanduo.

Užmesti brezentą – tik ant sausų malkų

Jeigu neturite specialios patalpos malkoms laikyti, vienas iš būdų – tiesiog užmesti ant viršaus brezento. Tai, žinoma, ne pats geriausias variantas ir visiškai netinka drėgnoms malkoms. Jas reikėtų laikyti atvirame ore, kad išdžiovintų saulė ir vėjas. Jei kitos išeities nėra, pasistenkite bent jau palikti šonus atvirus, kad vidun patektų oras. Net ir sausų malkų krūvos neuždenkite aklinai.

Shutterstock nuotr.

Kur laikyti malkas?

Rietuvėse

Malkos, sukrautos į tvarkingas krūveles, užima mažiau vietos ir atrodo žymiai dailiau, nei tiesiog sumestos į kampą.

Pirmiausia pasirūpinkite tinkamu pagrindu – tai gali būti specialus stelažas, tačiau galima išsisukti ir paprasčiau. Puikiausiai išsiversite su medinėmis lentomis, suguldytomis taip, kad liktų tarpų. Pagrindas gali būti ir iš plytų, rąstų ar padėklų. Tai užtikrins oro cirkuliaciją, o malkos išliks sausos ir švarios.

Kraunant malkas teks pabūti kruopštiems: malkos neturi išsikišti už pagrindo kraštų ir būti sulygiuotos tarpusavyje. Tvarkingai ir glaudžiai sudėję malkas būsite tikri, kad rietuvė nesugrius. Jeigu pastebite, kad krūvelė svyra į kurią nors pusę, kuo greičiau atstatykite balansą.

Malkas dėliokite taip, kad rietuvės kraštai būtų nuožulnūs. Kitas būdas – iš kraštų malkas dėlioti statmenai kryžiuojant pagaliukus. Kraštams sutvirtinti galite panaudoti baslius ar kitokias atramas – rietuvė atrodys tvarkingiau ir bus saugesnė.

Jeigu malkos ne visai išdžiūvusios, reikėtų palikti truputį erdvės tarp pačių malkų ar paviršiaus, su kuriuo jos liečiasi. Turėkite omenyje, kad džiūdamos malkos trauksis, dėl to rietuvė nebus stabili. Tai ypač aktualu tuomet, kai viena malkų stirtos pusė atgręžta į saulę, o kita yra pavėsyje – pirmoji pusė trauksis sparčiau ir rietuvė palinks šonan. Jei nenorite, kad darbas nueitų perniek, iš anksto statykite taip, kad pavėsyje esanti stirtos pusė būtų kiek pasvirusi. Tačiau jei sodyboje esate dažnas svečias, pakaks laikas nuo laiko užmesti į malkas akį.

Shutterstock nuotr.

Malkinėje ar kitoje pastogėje

Jeigu kieme yra vietos, geriausia pasistatyti atskirą malkinę atviromis sienomis. Paprastai malkos išdžiovinamos lauke, esant šiltiems ir sausiems orams, ir tik tada sukraunamos į malkinę. Jeigu jūsų malkos dar neišdžiūvusios, būtinai pasirūpinkite geru vėdinimu.

Malkas galima laikyti ir įvairiose žiemą nenaudojamose patalpose, pavyzdžiui, sodo namelyje arba terasoje. Galima sukalti stogelį arba padaryti baldakimą, saugančius nuo lietaus ir sniego. Tiesa, jeigu malkas krausite prie tvoros, sandėliuko ar kito statinio, rizikuojate prisikviesti vabzdžių, be to, tai trukdys orui cirkuliuoti. Dėl to būtinai palikite tarpą tarp malkų ir sienos.

Tarp malkų mėgsta žiemoti įvairiausi vabzdžiai, vorai, graužikai ir kiti parazitai – turėkite tai omenyje, jei laikysite malkas garaže ar namo prieangyje.

Paprasčiausia malkas sukrauti po plačia pakraige – geriausia, saulėtoje namo pusėje.

Shutterstock nuotr.

Atstumas nuo namo

Rinkdami vietą malkoms, atsižvelkite į šiuos aspektus:

  • Pasirinkite tokią vietą, kad galėtume lengvai ir greitai parsinešti malkų žiemą. Atkreipkite dėmesį į tai, ar niekas nesipainios jūsų kelyje, kai nešite šūsnį malkų. Šaltą žiemos vakarą mažiausiai norėsite už ko nors užkliūti.
  • Nelaikykite malkų per arti namų – kraukite jas bent dešimties metrų atstu. Juk nenorite svetaine dalintis su termitais, kinivarpomis ar tarakonais. Kelias kalades galite laikyti netoli namų, jei planuojate jas sudeginti per artimiausias savaites.
  • Vieta, kurioje krausite malkas, turi būti lygi, sausa, ne purvynas – priešingu atveju apatinėms malkoms gresia išmirkti.

Saugumas

Netinkamai pastatyta malkų rietuvė gali nugriūti, todėl pirmiausia rūpinkitės ją pastatyti stabiliai, o taip pat žiūrėkite, kad aplinkui nebūtų nieko, ką griūtis galėtų apgadinti ar sulaužyti.

Jokiu būdu nekurkite ugnies greta malkų stirtos.

Aukštis

Patogiausia, kai malkos sukrautos ne aukščiau nei jūsų pečių lygis. Kitu atveju gali kilti keblumų užritinti viršutines pliauskas ar nusiimti medgalį, kai jo prireiks.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis