Malkos užmiesčio sodyboje: gausybė laikymo būdų

Užmiesčio namas be malkų neįsivaizduojamas. Net jei vasarnamis šildomas elektra, malkų vis tiek prireiks pirčiai iškūrenti ar šašlykui išsikepti. Taigi, reikia pasirūpinti pakankamu jų kiekiu ir sugalvoti, kur jas laikyti. O laikyti malkas reikia taip, kad jos ne tik būtų ranka pasiekiamos, bet ir būtų tinkamos naudoti: sukapotos ir sausos. Pateikiame patarimus, kaip laikyti malkas vasarnamyje.

Taisyklių ne tiek ir daug, be to, jos visos pagrįstos sveiku protu, todėl nebus labai sunku jas įsiminti ir jų laikytis.

1. Malkos turi būti uždengtos nuo kritulių

Logiška: pabandykite palikti malkas po lietumi, o paskui užkurti drėgnomis malkomis krosnį – linksmai praleisite laiką dūmų apsuptyje. Todėl reikia apsaugoti malkų atsargas nuo sniego ir lietaus – bent jau uždengti rietuvę kokia nors drėgmei atsparia medžiaga (plėvele, ruberoidu, senu šiferiu ir pan. – bet kuo, ką turite ūkyje).

2. Malkos turi vėdintis

Tai reiškia, kad nereikia rietuvės apvynioti plėvele iš visų pusių – lai vėjas pučia, džiovina malkas. Jei ketinate malkų atsargas laikyti ūkiniame pastate, jo sienos turi būti sandarios, kad viduje nebūtų drėgna. Gerai vėdinamos išdžius net drėgnos malkos, o uždaroje erdvėje ir sausos gali sudrėkti.

3. Malkų negalima laikyti šalia atviros ugnies šaltinių

Krauti malkas šalia ugniakuro yra gana rizikinga – pakaks vienos žiežirbos ir jūs neteksite ne tik malkų, bet ir didelės dalies nuosavybės. Suprantama, kad nedidelė malkų atsarga šalia židinio būtina, bet joms reikėtų skirti saugią vietą, o pagrindinę rietuvę geriau laikyti atokiau nuo ugnies.

Shutterstock nuotr.

4. Rietuvė turi turėti tvirtą pagrindą

Nekraukite apatinės eilės tiesiai ant žemės: malkos sudrėks ir ims pūti. Ant grindų ūkiniame pastate krauti taip pat nevertėtų – ir čia jos ilgai nestovės. Paprastai po rietuve dedamas koks nors pamatas: storos lentos, sijos, rąstai arba plytos – ką rasite. Tai ne tik apsaugos malkas nuo drėgmės, bet ir pagerins ventiliaciją. Malkos geriau džius, ilgiau laikysis, nepelys, jose neįsiveis grybelis ir negrės kitos bėdos, kurias sukelia drėgmė ir stovintis oras.

5. Rietuvė turi būti stabili

Nesvarbu, kur laikysite malkas – sukrauti jas reikia taip, kad visas jūsų statinys nenuvirstų ir neprispaustų mylimo katino arba net ir jūsų paties. Gražiai sukrauti originalią rietuę yra menas, bet tvarkinga ir stabili rietuvė – būtinybė.

6. Patogus laikymas nėra prabanga

Vertėtų pagalvoti iš anksto: ar bus patogu krauti paruoštas malkas, neeikvojant laiko ir jėgų? Ar bus patogu jas paimti, kai prireiks? Specialiai įrengtos lentynėlės, kuriose sukrautos išrūšiuotos malkos – labai praktiškas sprendimas. Tačiau namui, kurį reikia kūrenti malkomis visą žiemą, jis vargu ar tiks. Vis dėlto, nepriklausomai nuo malkų kiekio, patogumu reikia pasirūpinti – juk stengiamės dėl savęs.

Shutterstock nuotr.

Kur laikyti malkas

Kad ir kaip būtų liūdna, bet neretai pagrindinis kriterijus renkantis malkų laikymo vietą yra vagių klausimas. Jei jūsų apylinkėse netrūksta besigviešiančiųjų svetimo gero, vienintelis protingas variantas – malkas laikyti ūkiniame pastate, užrakintas.

Geros malkos – nepigus malonumas ir jų netekti būtų gana apmaudu. Tad teks pasistengti ir sumeistrauti joms patikimą saugyklą. Malkinė gali stovėti atskirai nuo kitų ūkinių statinių, arba prie jų šlietis, ją galima įsirengti ir prie namo – svarbiausia laikytis visų malkų laikymo taisyklių.

O jei jums pasisekė ir gyvenate palaimingame krašte, kur visai nėra ilgapirščių, tuomet pasirinkimas daug platesnis.

Po stogine

Stoginę malkoms įrengti greičiau, paprasčiau ir pigiau, nei statyti medinę malkinę. Kartais stoginė statoma su sienomis (iš vienos ar trijų pusių – priklausomai nuo norų, galimybių ir būtinybės). Bet dažnai apsiribojama ir tiesiog stogu ant stulpų – ir nuo kritulių uždengia, ir vėdinimą užtikrina. Beje, stoginę galima pastatyti ir atskirai, ir prišlieti prie jau stovinčių pastatų – ūkinio pastato, pirties arba namo.

Tarp medžių

Tokią rietuvę patogu krauti: medžiai naudojami kaip atrama, tad galima nebijoti, kad konstrukcija sugrius. Vis dėlto, vis vien vertėtų pasirūpinti stabilumu – šonuose malkos neišbyrės, bet jos gali nuvirsti iš priekio. Tai ypač tikėtina, jei rietuvė ilga.

Shutterstock nuotr.

Prie namo sienos
Malkų rietuvė po langais gali tapti savotiška ir labai originalia puošmena. O vasarą ant jos labai patogu pastatyti, pavyzdžiui, gėlių vazonus ar lovelius. Bet iš praktinės pusės toks sprendimas pasiteisina tik tada, kai laikomasi visų malkų laikymo taisyklių. Tokiam malkų laikymo būdui pritaria ne visi – yra manančiųjų, kad sukrovus malkas prie sienos, blogai vėdinamas namo fasadas. Tačiau kai kurie žmonės sukrauna malkas prie sienos iki pat viršaus tiesiai po namo stogu – ir mano, kad toks sprendimas patogus ir teisingas.

Ko gero, tai priklauso nuo klimato ir nuo medžiagų, iš kurių pastatytas namas. Be abejo, neverta krauti malkų prie pat sienos – turi būti paliktas nedidukas tarpas ventiliacijai. Ir malkoms sveika, ir namui nepakenks.

Po laiptais

Jei po laiptais yra vietos, malkas galima sukrauti ten. Tai labai patogu ir praktiška: malkos uždengtos nuo kritulių, bet yra visąlaik pasieiamos, nereikia toli eiti jų atsinešti. Faktiškai, tai panašus malkų laikymo būdas kaip prie namo sienos, tik dar užtikrinama ir apsauga nuo lietaus ir sniego. Ir net jei vietos mažoka, visiškai atsisakyti idėjos neverta – nedidelė malkų atsarga po laiptais visada pravers.

Po atviru dangumi

Tai gana paplitęs malkų laikymo būdas. Malkų rietuvė sukraunama laisvame plote (kieme, prie tvoros, prie sodo takelio ir pan. – kur šeimininkui patogu). Taip malkos sukraunamos, kai jų daug. Tokiu atveju labai svarbu pasirūpinti konstrukcijos stabilumu ir malkas krauti tik ant stabilaus pagrindo, kad apatinės eilės nepūtų.

Shutterstock nuotr.

Malkų rietuvė kaip meno kūrinys

Jei sklypo savininkas – meniško būdo, tikėtina, kad ir malkas norės susikrauti kaip nors neįprastai – ne taip, kaip visi, ir kad rietuvė būtų ne tik praktiška, bet ir puoštų kiemą.
Čia variantų daug – įkvėpimo galima pasisemti kad ir interneto platybėse. Svarbiausia įsijautus į kūrybą nepamiršti apie pagrindinę malkų paskirtį – šildyti namus šaltą žiemą. Todėl jei malkos jums reikalingos ne tik dėl grožio, pagalvokite, kiek toks meno objektas bus praktiškas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis