Lauko baseinas kieme – ką žinoti prieš įsirengiant?

Namų baseinai dažnai matomi filmuose, kuriuose vaizduojami šilti saulėti kraštai. Gera naujiena, kad tokį baseiną galima eksploatuoti ir Lietuvoje, blogesnė – tam reikia didesnių išlaidų. Tačiau jeigu kieme yra vietos, galite skirti tam lėšų ir mėgstate švarų vandenį - jums vertėtų žinoti keletą dalykų.

Ką suteikia baseinas. Baseino privalumas prieš įprastą kieme iškastą kūdrą yra malonus liestis paviršius (palyginkime su dažnai dumbluotu kūdros dugnu), skaidrus, estetiškai patrauklus vanduo "be netikėtumų". Trūkumas - jo įrengimo kaina ir nuolatinės eksploatacinės išlaidos.


Vieta. Baseinams parenkama vieta ne šiaurinėje pusėje, geriau atviroje vietoje, kad objektai neužstotų saulės, leisiančios įšildyti baseiną. Taip pat, baseinas stovintis arti medžių gali tapti didele problema, kadangi į jį kris medžių lapai bei kitos nuokritos. Lietuvoje populiariausi 4 metrų pločio ir 10 metrų ilgio baseinai - tai optimalus ilgis.


Įranga. Norint nuolat išlaikyti baseino vandenį švarų, jam reikės filtravimo įrangos - ji būtina. Tiesa, yra ir įvairių papildomų sprendimų, dar pakeliančių komforto lygį - smėliniai filtrai, ultravioletinės lempos, vandens jonizatoriai, ozonatoriai.


Įleidžiamas ir antžeminis? Įleidžiami baseinai yra stacionarūs, ilgaamžiai, juos galima įsirengti pagal savo poreikius. Tiesa, jų įrengimas yra brangesnis bei priklauso nuo jūsų kiemo grunto. Antžeminiai baseinai - mobilūs ir gaminami iš įvairių medžiagų. Tokius baseinus žiemai geriau patraukti į šiltesnę vietą nes atšiaurūs orai trumpina jų tarnavimo laiką.


Sezonas. Nors Lietuva yra lietingas kraštas, baseinu galima naudotis nors ir ištisus metus, tačiau tai pareikalaus dar daugiau išlaidų. Baseino vanduo gali būti šildomas, tad į jį galima šokti nors ir sausio mėnesį. Tačiau tai nėra standartinė trukmė - dažniausiai specialiomis sistemomis dengiamų baseinų sezonas pradedamas balandį, baigiamas spalį. Jei baseino vanduo kiek pašildomas - lapkritį. Nedengiamų baseinų sezonas paprastai prasideda birželį, baigiasi rugsėjį.


Įrengto baseino eksploatacija. Kadangi baseinų paviršiai yra nuolat veikiami vandens, juos kas tam tikrą laiką gali prireikti atnaujinti. Plėvele dengtus baseinus, priklausomai nuo susidėvėjimo, rekomenduojama atnaujinti kas 12-13 metų. Plytelėmis klijuotuose baseinuose, priklausomai nuo jų būklės gali tekti persiglaistyti tarpus tarp plytelių. Šiuo atveju daug lemia pirminė priklijavimo kokybė.


Priežiūra. Švarus vanduo neatsiranda iš niekur - tai taip pat šeimininko rūpestis. Visų pirma reikia valyti vandens filtrus,sieneles, dugną, rinkti šiukšles, patikrinti vandens rūgštingumą (neutralus, žmogui tinkamas PH 7,2). Taip pat nuolat sekti chloro lygį ir jį reguliuoti. Nenorintys maudytis vandenyje, kuriame yra įpilta chloro (nors tinkamais kiekiais tai nėra pavojinga) gali naudoti UV lempas ar ozonatorius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis