Kuo buityje gali praversti skardos žirklės

Skardos žirklės yra dar vienas įrankis, kurį vertėtų turėti namuose, mat jos gali kirpti ne tik skardą, o būti kur kas universalesnės.

Kada jos naudojamos

Skardos žirklėmis galite pasitikėti tada, kai reikia kirpti aliuminio ar lydinių lakštus, taip pat plastiką, foliją, laminuotus paviršius ir kita. Tai pat jos gali pasitarnauti daugybėje įprastų namų bei aplinkos darbų: jos naudingos tiesiant ir karpant vielines tvoras, dengiant plieninius stogus ar įrenginėjant vėdinimo ar oro kondicionavimo sistemas. Šio tipo žirklėmis galima kirpti ne tik tiesias, tačiau ir lenktas linijas. Verta pagalvoti ar jas verta laikyti dirbtuvėse ar garaže, o gal kur nors arčiau savęs – jos leidžia labai lengvai atidaryti kietus plastikinius įpakavimus, kuriuose pardavinėjamos smulkios elektronikos prekės (kabeliai, baterijos, ausinės ir kita).

Žirklių skardai yra įvairių. Jos skiriasi savo dydžiu, ergonomiškumu, apsaugomis, funkcijomis bei specifikacijomis. Be abejo, kaip ir daugelis šiuolaikinių įrankių, šios paskirties žirklės turi ir patogią elektrinę savo versiją, taip pat didelėse gamyklose įrengiamos metalo pjovimui skirtos staklės. Paprastam buitiniam naudojimui savininkas, kuris nėra skardininkas, gali rinktis paprastas kombinuotos jėgos žirkles. Jos dažniausiai turi ilgesnes rankenas ir trumpesnes geležtes didesnei kirpimo jėgai pasiekti.

Žirklės dar skirstomos pagal kirpimo geležtės formas. Jos gali būti tiesios, kairinio ir dešininio kirpimo. Turint tiesias žirkles medžiagą galima kirpti tiesiai arba, po truputį pasukant, galima iškirpti ir didesnio radiuso kreivę.

Tikslesnės kreivės kirpimui galima pasirinkti kairines arba dešinines skardos žirkles. Kairinės, kaip ir sako jų pavadinimas, skirtos kirpti kreivėms palinkusioms į kairę (prieš laikrodžio rodyklę), o dešininės – į dešinę (pagal laikrodžio rodyklę).

Kombinuotos jėgos žirklių rankenos arba dalis jų, tradiciškai būna trijų pagrindinių spalvų – geltonos, žalios ir raudonos. Šis žymėjimas atėjo iš aviacijos ir nurodo, kokiam kirpimui žirklės skirtos. Žirklės geltona rankena skirtos tiesioms linijoms ir nedideliems posūkiams, žalios kirps tiesiai ir pagal laikrodžio rodyklę – į dešinę. Raudonos dažniausiai yra kairinės, skirtos kirpti prieš laikrodžio rodyklę (į kairę). Taip pat tas akivaizdžiai matyti - tiesinių žirklių ašmenys yra tiesūs, o tarkime, kairinių - kiek labiau “pasuktos” į reikiamą pusę. Taip pat perkant žirkles, padės ir papildoma informacija ant pakuotės ar žirklių - rasite užrašų tarkime, R ir L, atitinkamai (right- dešinė) ir (left- kairė). Jei jums nereikia vykdyti labai sudėtingų ir specifinių užduočių, o tiesiog norite turėti įrankį po ranka, tiesinės (geltonos) žirklės bus universaliausias pasirinkimas.

Renkantis įrankį geriausia jį išmėginti paėmus į ranką. Jos skiriasi dydžiu bei, natūralu ir svoriu. Jei ruošiatės karpyti nuolatos, atsižvelkite į jų ergonomiškumą bei svorį. Tiesa, jei įrankis reikalingas nereguliariai, reikia prisiminti, kad nedidelės žirklės turi mažiau kirpimo galios nei didesnės ir sunkesnės.

Metalo žirklių priežiūra nėra sudėtinga. Viskas, kas joms gali nutikti - jos gali atbukti, aprūdyti ir atsilaisvinti. Baigus kirpimą reikėtų nuvalyti žirkles sausu skudurėliu nuo dulkių ir galimo purvo. Taip pat žirkles reikia pagląsti kai matote, kad to reikia - jei žirklės pradėjo lankstyti skardą. Žirkles gali prireikti ir sutvirtinti. Tinkamai priveržtos žirklės kerpa nelankstydamos skardos bei nestrigdamos. Kirpti rekomenduojama ne visu geležtės plotu, o tik pusės ar ketvirtadalio įkarpa, ypač kerpant lenkta linija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis