Kuo barstyti takelius žiemą, kad nebūtų slidu?

Nors permainingi žiemos orai šiais metais per daug nepuošia aplinkos balto ir puraus sniego sluoksniu, tačiau keliai ir pėsčiųjų takeliai dėl oro temperatūros svyravimų ir kritulių kiekio yra gan slidūs. Jeigu kiemą ir jame esančius takelius padengė ledo sluoksnis, pateikiame keletą būdų, kaip galima nuo jo išsivaduoti.

Druska – efektyvi priemonė tirpdanti sniegą ir ledą. Kita vertus, šis pigus ir greitas kovos su slidžiais takais ir keliais būdas turi nemažai minusų. Nuo druskos laikui bėgant kenčia betoninė danga. Druska skatina pastatų irimą (mišinys gali nusėsti ant pastatų cokolių). Jos likučiai kaupiasi dirvožemyje bei reaguoja su cheminėmis trąšomis bei kitais elementais, ji taipogi neleidžia augalams įsisavinti vandens bei maistingųjų medžiagų. Taip pat ši medžiaga nėra sveika augintinių pėdutėm, o ką dar kalbėti apie druskos nuosėdas pasilikusias ant batų.

Shutterstock

Tad prieš barstant kiemą druska su jos priemaišomis, pirmiausia reiktų susigriebti ir nukasti sniegą laiku, dar tol, kol jis nesumindytas (tuomet smėlio arba smėlio ir druskos mišinio reikės gerokai mažiau).

Deja, daug alternatyvų takelių barstymui druska nėra. Išeitis gali būti sukibimo didinimas. Tokios medžiagos kaip smėlis, žvyras bei kitos panašios granulės savaime netirpdo sniego bei ledo, bet gerina sukibimą, tad vaikščioti šiomis medžiagomis padengtais takeliais nėra taip slidu. Sukibimą gerina ir tokios medžiagos, kaip: pjuvenos, kraikas, pelenai ir panašiai.

Shutterstock

Dar vienas efektyvus būdas kovoje su apledėjusiais takeliais – specialūs šildymo kilimai, kurie yra klojami po trinkelėmis. Žinoma, apie šią priemonę reikia pagalvoti iš anksto, dar prieš įsirenginėjant taką. Ekspertai sako, kad tai yra gan patogi ir efektyvi priemonė. Daviklių pagalba valdoma sistema neleidžia takams apledėti, o elektros sanaudos esą nėra tokios didelės.

Tačiau kai nėra kitos išeities ir tenka naudoti druską. Rekomenduojama naudoti druskos ir smėlio arba druskos ir skaldos mišinius. Druskos tokiame mišinyje turėtų būti gerokai mažiau nei kitos papildomos medžiagos, pavyzdžiui, gamintojų smėlio-druskos mišinio produkcijoje smėlio kiekis yra apie 70 %, tad jei mišinį gaminsitės patys, galite orientuotis į tokį santykį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis