Kuo barstyti kiemą ir takus, kad nebūtų slidu?

Šaltuoju metų laiku rūpesčių sukelia ne tik sniegas, bet ir ant važiuojamosios kelio dalies, šaligatvių ir takų susidaręs slidus ir pavojingas ledo sluoksnis. Kaip veiksmingiausiai išsivaduoti nuo ledo, pasakoja specialistai.

Žiemą valant keliukus ir takelius neužtenka vien nušluoti ar nukasti sniego, reikia panaikinti ir ledo sluoksnį. Greičiausiai ir veiksmingiausiai tai padarysite naudodami ledo tirpinimo mišinius. Specialistų teigimu, ledą geriausiai likviduoja druskos, smėlio ir skaldos mišinys. Druska ir smėlis ledą ištirpina, o skalda sumažina slydimą. Nuo tokio mišinio kelio paviršius bus neslidus ir saugus.

Pagrindiniai skirtumai

Techninė druska skirta žiemą nutirpdyti ledo sluoksnį nuo šaligatvių. Druskos poveikis efektyviausias, kai temperatūra būna nuo 0 iki –15 °C. Techninė druska barstoma ant važiuojamosios kelio dalies ar šaligatvių, o kai ledo sluoksnis nutirpsta, viskas nušluojama specialia šluota su šeriais. Smėlio ir skaldos mišiniai naudojami tam, kad būtų mažiau slidu ir vairuotojai bei pėstieji galėtų saugiai judėti, aiškina specialistai.

Shutterstock nuotr.

Techninė druska

Vienas iš didžiausių techninės druskos privalumų yra tas, kad ji nutirpina ledą nuo šaligatvių ir važiuojamosios kelio dalies. Nors druska ir tirpdo ledą, bet po ją pavaikščiojus ant batų lieka nemalonių žymių – joms nudžiuvus, išryškėja baltos dėmės. Techninę druską galima barstyti ir pėstiesiems, ir automobiliams skirtoje kelio dalyje, taip pat privačių namų keliukuose, ant laiptų ir slenksčių. Nenaudojant druskos būtų sunku užtikrinti netrikdomą automobilių ir viešojo transporto eismą bei pėsčiųjų saugumą.

Druskos ir smėlio mišinys

Druskos ir smėlio mišinys akivaizdžiai sumažina slidumą važiuojamojoje ir pėstiesiems pritaikytoje kelio dalyje. Be to, nuo jo nelieka pastebimų žymių ant automobilių padangų, kelio paviršiaus ir pėsčiųjų apavo. Smėlio mišinį lengva laikyti. Jis gali sumažinti slidumą net jei yra laikomas lauke, žemoje temperatūroje. Būtent todėl smėlio mišinys yra viena iš populiariausių slidumo mažinimo priemonių.

Shutterstock nuotr.

Skaldos mišiniai

Skaldos mišinys kaip ir smėlio mišinys padeda sumažinti slidumą važiuojamojoje ir pėstiesiems skirtoje kelio dalyje. Skaldos mišinį patariama naudoti kartu su techninės druskos mišiniu. Taip ne tik sumažės slidumas, bet ir nutirps ledo sluoksnis. Skaldos mišinys nėra naudojamas taip dažnai kaip smėlio ir druskos mišinys, jis veiksmingiausias tada, kai šaligatvius ir važiuojamąją kelio dalį padengia ledas.

Liaudiškos priemonės

Jei po ranka neturite nė vienos iš minėtų medžiagų, galite naudoti priemones, kurių dažniausiai yra kiekvienuose namuos, – pelenus, pjuvenas ir net šiaudus. Tiems, kas namus šildo malkomis, surinkti pelenų nebus sunku – jais galima barstyti takelius. Taip pat galima drąsiai naudoti pjuvenas ir jomis barstyti takelius, terasą, nes jos nekenkia nei augalams, nei vejai. Alternatyvi priemonė, užtikrinanti saugų vaikščiojimą kieme ir sode, yra šiaudai. Juos reikia susmulkinti ir barstyti ant ledo ar sniego, kur galima paslysti. Kad šiaudų neišpustytų vėjas, geriausia juos susmulkinti ir sumaišyti su sniegu, taip pat juos galima barstyti kartu su smėliu, pelenais ir pjuvenomis.

Priemonėmis nuo slydimo barstomi ne tik takeliai, bet ir laiptai bei kitos vietos, kuriomis vaikštome. Nepamirškite pabarstyti šaligatvių ir įvažiavimo keliukų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis