Kodėl vanduo laistymui yra pigesnis nei geriamas vanduo?

Veją pavyzdingai puoselėjantys namo šeimininkai žino, kad viena pagrindinių sėkmės paslapčių – gerai sureguliuotas laistymas. Turintiems individualų vandens gręžinį, problemų dėl vandens kainų nekyla, tačiau prisijungę prie centralizuotų vandentvarkos tinklų taip pat turi galimybę veją ir daržus laistyti pigesniu vandeniu.

Daugelis šalies vandens tiekimo įmonių siūlo abonentams lauko darbams, pavyzdžiui, laistymui skirtą vandenį įsigyti už mažesnę kainą. Tiesa, pats vanduo nėra pigesnis už iš čiaupo bėgantį geriamąjį vandenį, tiesiog į šią kainą neįtraukiama suma už nuotekų tvarkymą.

Kadangi visoje Lietuvoje, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kaina yra skirtinga, tikslios vienintelės sumos, kiek tektų mokėti už vandenį laistymui, pasakyti neįmanoma. Pavyzdžiui, „Dzūkijos vandenys“ šalto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugos kaina individualiems namams yra 1,936 euro už kubinį metrą, šią sumą sudaro: 1,295 euro – nuotekų tvarkymas ir 0,641 euro – vandens tiekimas. Taigi vandens laistymui kaina yra tik 0,641 euro už kubinį metrą. Tuo tarpu 

Šiauliuose tiekiamo geriamojo vandens kaina siekia 1,06 euro už kubinį metrą. „Laistymui skirto naudoti vandens apskaitymas vyksta tokiu principu: už esamo įvadinio šalto vandens skaitiklio yra įrengiamas poskaitiklis, kuris ir apskaito laistymui išleidžiamą vandenį“, - teigia bendrovės „Šiaulių vandenys“ Abonentų aptarnavimo ir pardavimų departamento vadovė Silva Karpenkienė.

„Dzūkijos vandenų“ skaičiavimais, gyventojai, kurių pastatas yra prijungtas prie vandentiekio ir nuotekų tinklų, ir kurie per metus šioms reikmėms suvartoja daugiau 10 kubinių metrų vandens, įsirengdami papildomą vandens apskaitos prietaisą laistymui turėtų sutaupyti. Skaičiuojama, kad iš 3376 Alytuje esančių individualių namų skaitikliai laistymui šiuo metu yra įrengti 1107 namuose.

„Vartotojas, pageidaujantis įsirengti tokį poskaitiklį, turi pateikti prašymą, savo lėšomis įsigyti vandens apskaitos prietaisą ir jį įsirengti pagal UAB „Šiaulių vandenys“ pateiktą principinę vandens apskaitos mazgo įrengimo schemą suderintoje vietoje“, - sako S. Karpenkienė.

Kituose šalies miestuose gyvenantys ir prie centralizuotos vandentvarkos sistemos prisijungę vartotojai turėtų kreiptis į vietos vandentvarkos įmonę.

Kadangi nėra teisės aktų, kurie reglamentuotų naudojamo vandens laistymui tvarką bei reikalavimus, skirtingų miestų vandentvarkos įmonėse šios paslaugos teikimo laikotarpis skiriasi. 

Pavyzdžiui, Šiauliuose šią sezoninę paslaugą pradedama teikti vartotojui pageidaujant. Alytuje paslauga galima naudotis viso šiltojo periodo metu – nuo gegužės 1 dienos iki rugsėjo 30 dienos.

Dalis abonentų pigesnę vandentvarkos paslaugą įsigudrina pritaikyti ir įsirengdami lauko dušus. Negana to, jį galima panaudoti ir statybų aikštelėje.

„Prisijungus prie miesto vandentiekio tinklų, būsimasis vartotojas gali įsirengti vandens skaitiklį želdiniams laistyti pagal aprašytą tvarką. Įsigijus sklypą ir statant namą, taip pat galima įsirengti skaitiklį, sudaryti laikiną sutartį ir vandenį naudoti statybų reikmėms“, - pastebi S. Karpenkienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis