Ko renkantis tvorą reikėtų atsiklausti kaimynų?

Renkantis tvorą dažniausiai galvojama apie kainą, estetines jos savybes, įrengimo laiką ir daugybę kitų dalykų. Tačiau retai kada pagalvojama, kad statant tvorą reikėtų pagalvoti ir apie kaimynus. Dažnai jie patys tampa tvoros, kurios niekada nesirinktų, naudotojais.

Tvoros pasirinkimo kriterijai – laikas ir pinigai

Populiariausios šiuo metu rinkoje esančios tvorų rūšys yra skardinės, vielinės, medinės ir metalinės. Be to, dažnai užsakovai pageidauja tvorų, kur laikantieji kuoliukai apmūrijami dekoratyvinėmis plytomis. Specialistai teigia, kad renkantis, kokią tvorą įsirengti aplink namo ar sodo namelio sklypą, paprastai apsvarstomi trys pagrindiniai kriterijai: kaina, laikas ir estetinės savybės.

„Tvoros pasirinkimas yra užsakovo skonio, poreikio ir kišenės reikalas. Žvelgiant iš praktinės pusės, tikrai geriausias sprendimas būtų metalinė arba medžio imitacijos tvora. Norintiems solidumo vertėtų pagalvoti apie laikančių stulpelių mūrijimą iš blokelių. Siekiantiems pastatyti tvorą kuo pigiau vertėtų vertėtų pasižvalgyti, ką galima išsirinkti iš vielinių tvorų asortimento“, - sako vienos tvoromis prekiaujančios bendrovės direktorius Jevgenij Moskvičiov.

Tačiau vertėtų gerai pamąstyti ne tik apie estetines tvoros savybes ar kainą, bet ir tai, kokia tvora tinkamiausia vienu ar kitu atveju.

„Jeigu norime apsitverti sodo namelį, vielinės pigmentinės tvoros visiškai pakanka. Tuo tarpu, jei tvora turėtų juosti gyvenamojo namo sklypą, tuomet vertėtų pagalvoti apie solidesnę, pavyzdžiui, metalinę tvorą“, - sako tvoromis prekiaujančios bendrovės atstovė Lina Daugirdė.

Be to, renkantis tvorą individualiam gyvenamajam namui vertėtų ją derinti ir prie pastatų. Pavyzdžiui, jeigu namų valdoje visi pastatai, įskaitant ir namą, mediniai arba apkalti medinėmis dailylentėmis, estetiniu požiūriu tinkamiausias sprendimas būtų medinė tvora.

„Vienas iš dažnesnių klausimų, kokie turėtų būti tarpai tarp užpildančios medžiagos, pavyzdžiui, medinių lentų. Tai priklauso nuo poreikio, noro, asmeninių pirkėjo savybių. Jei norisi daugiau atvirumo, tarpai tarp užpildančios medžiagos turėtų būti didesni, jei esate uždaresnis, norisi privatumo – rinkitės visiškai uždarą tvorą“, - pataria J. Moskvičiov.

Jei namas stovi šalia judrios gatvės ar kelio ir siekiama tvora slopinti aplinkos triukšmą, taip pat reikėtų rinktis uždarą tvorą.

Dėl vartų siūlo nepanikuoti

Vienas iš tvorą besirenkančių namų savininkų galvos skausmų yra kiemo vartai. Jei atveriami kiemo vartai dar neatrodo toks didelis siaubas, apie stumdomus kiemo vartus galvojantys šeimininkai baiminasi, kad apie tai nepagalvojus prieš statant tvorą, vėliau gali būti per vėlu. Tačiau ekspertai šį mitą paneigia.

„Be jokios abejonės, stumdomiems kiemo vartams reikalinga erdvė, kad jie galėtų važinėti bėgeliais. Tačiau jie važinėja atskira linija, todėl jei tvora tiesi, stumdomus kiemo vartus galima sumontuoti ir tuomet, kai tvora pastatyta, o apie vartus net nebuvo pagalvota“, - pastebi J. Moskvičiov.

L. Daugirdės teigimu, jei namo šeimininkas nėra apsisprendęs dėl užpildo, galima pastatyti tik vartų karkasą, o užpildą pasirinkti vėliau.

Pataria tartis su kaimynas

Specialistai pataria statant tvorą skaičiuoti ir pinigus leisti efektyviai. Esą pastaruoju metu vis dažniau solidesnė tvora statoma prie su gatve besiribojančios sklypo ribos, o kitos ribos atitveriamos kur kas pigesne vieline tvora.

„Viena vertus, taip sutaupoma pinigų. Kita vertus, pagal galiojančias taisykles tvora tarp dviejų kaimynų neturėtų būti užpildyta daugiau nei 50 proc., tai yra pro ją turėtų matytis kaimyno valdos. Žinoma, nebent sutariama kitaip. Be to, normalu, kad statant tvorą tarp dviejų sklypų į tai investuotų abu kaimynai“, – sako L. Daugirdė.

Jei sklypas ribojasi su mišku, pardavėjai siūlo paprasčiausią sprendimą – tokią teritoriją atitverti tinklu. Esą taip po kiemą nevaikščios laukiniai gyvūnai, o daugiau praktinių priežasčių, kodėl galėtų būti reikalinga tvirtesnė tvora, nėra.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis