Klausia skaitytojas: kokio dydžio gali būti mano tujų gyvatvorė

Sulaukėme skaitytojo klausimo: Norėčiau sodinti tujų gyvatvorę, kad galėčiau atsitverti nuo kaimynų. Kokio aukščio gyvatvorę legaliai galiu auginti?

Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento Kraštovaizdžio skyriaus specialistė Kristina Ulkienė, pastebi, kad tai priklauso nuo atstumo, kuriuo jūsų gyvatvorė nutolusi nuo kaimyninio sklypo.

Šiais ir panašiais atvejais reikėtų vadovautis Statybos techniniu reglamentu STR 2.02.09:2005 „Vienbučiai ir dvibučiai gyvenamieji pastatai“ (vadovautis aplinkos ministro 2010-05-21 įsakymo Nr. D1-425 redakcija)bei  Želdynų įstatymo nuostatomis, kurios reglamentuoja fizinių ir juridinių asmenų teises ir pareigas, pažeisti kaimyninio sklypo žmonių interesųi.

Tačiau kalbant paprastai, reikėtų nepamiršti, kad mažiausias galimas atstumas iki kaimyninio sklypo ribų yra 1 metras, taigi, aukštis, sodinant gyvatvorę 2 m atstumu nėra reglamentuojamas.

Daugiau apie atstumus galite paskaityti čia:

Medžių ir krūmų sodinimo atstumai nuo kaimyninio sklypo

Šiek tiek apie tujas:

- Alternatyvomis tujoms gali tapti kuksmedis, buksmedis, ligustras, blizgantysis kaulenis, kadagys, aukštesnėms gyvatvorėms - skroblas ar gudobelė.

- Tujos gali užaugti gana aukštos, todėl idealiai tinka privatumo sklye padidinimui. Taip pat verta nepamiršti, kad jos yra visžaliai augalai, tad šią funkciją atliks net ir žiemą.

Daugiau skaitykite čia:

Kaip formuoti aplinką, kai norisi privatumo

- Populiariausia Lietuvoje yra vakarinė tuja (Thuja occidentalis), tačiau galite rinktis iš kiek daugiau nei 40 dekoratyvinių tujų rūšių. Jos skiriasi tiek architektūrinėmis, tiek dekoratyvinėmis savybėmis: aukščiu, lajos forma, ūglių ir šakelių forma, spalva. 

- Sodinti jas geriausia rudenį ar spalio pradžioje, kad spėtų pasiruošti žiemai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis