Klausia skaitytojas: kaip teisėtai atsikratyti kiaunių?

Sulaukėme skaitytojo klausimo: "Ar galiu, nebūdamas medžiotojas, legaliai gaudyti į ūkį užklystančias kiaunes? Jų kailiai visiškai nedomina, tiesiog mėginame auginti balandžius, bet per kiaunes prarandame jau šeštą"

Į klausimą atsakė Miškų departamento Miškininkystės skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Urbelionytė.

"Vadovaujantis LR medžioklės įstatymo 4 straispnio 3 dalies nuostatomis, sodybose ir negyvenamuose pastatuose bei jų priklausiniuose šių objektų savininkai, valdytojai ir naudotojai turi teisę, nepaisydami Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklėse nustatytų medžioklės terminų, naudodami šiose taisyklėse numatytas leistinas gaudymo priemones, gaudyti bei pasiimti tų rūšių plėšriuosius medžiojamuosius žvėris, kuriems minėtose taisyklėse yra nustatytas leistinas jų medžioklės terminas. Ši veikla nelaikoma medžiojimu, ir ją vykdantis asmuo neprivalo būti medžiotojas.

Todėl kiaunes sodybose ir negyvenamuose pastatuose bei jų priklausiniuose, jei esate jų savininkas, galite gaudyti spąstais, kurie leidžiami Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių – tai spąstai, kurie garantuoja staigią pagauto gyvūno žūtį ir pagal jų naudojimo sąlygas garantuoja, kad nebus sugauti kiti gyvūnai, kuriems gaudyti šie spąstai neskirti“, - komentuoja specialistė.

Savo ruožtu, skaitytojui taip pat primename, kad jeigu problema kartojasi, geriausia imtis prevencinių veiksmų. Kiaunės – landūs gyvūnai, todėl reikėtų gerai apžiūrėti ūkyje esančius pastatus ir užtaisyti tas ertmes, pro kurias jos gali įlįsti. Svarbi net ir mažiausia anga. Tai vienas efektyviausių prevencinių būdų, kadangi kiaunės pakankamai gausiai dauginasi ir gali atsivesti nuo 3 iki 7 jauniklių, tad net ir pagavus suaugusį gyvūną, likusi vada gali pratęsti jo darbą.

Nusprendus statyti spąstus, prisiminkite, kad geriausias masalas spąstams – mėsa. Užstatytus selektyvinius spąstus tikrinkite kasdien, laiku jų nepatikrinus, užmuštas gyvūnas gali pradėti pūti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis