Kepsninė: kaip pasirinkti ir prižiūrėti?

 (1)
Mėsos bei daržovių kepimas lauke – vienas iš vasaros malonumų, be kurio būtų sunku įsivaizduoti ilgus ir nuotaikingus pasisėdėjimus gryname ore. Tad prasidėjus maisto gaminimo ant iešmų ir grotelių sezonui, siūlome geriau susipažinti su kepsninėmis, jų pasirinkimo bei priežiūros ypatumais.
© Shutterstock

Trumpai apie kepsnines

Pats žodis 'kepsninė' apibrėžiamas taip: kepamoji krosnelė, kuri leidžia maistą kepti virš žarijų, naudojantis iešmais ar grotelėmis. Tad kepsnine gali būti vadinama ir šašlykinė (kvadratinės formos kepimo prietaisas atviru viršumi), ir grilis (įvairų formų kepimo prietaisas su grotelėmis, neturintis dangčio). Tačiau paprastai, kalbant apie kepimo prietaisų rūšis, kepsnine yra laikomas kepimo prietaisas, kuris turi dangtį. Tuo kepsninė visiškai skiriasi nuo šašlykinės, nes dangtis iš esmės pakeičia visą kepimo technologiją: ne taip kaip šašlykinėje, kepsninėje mėsa kepama tolygiau iš visų pusių, ji išlieka sultingesnė.

Kepsninių rūšys

Dujinės kepsninės. Šios kepsninės turi tikrai ne vieną privalumą. Dujinės kepsninės yra itin patogios, nes jos greitai įkaista (užtenka palaukti vos 5-7 minutes). Kitas didelis tokių kepsninių pliusas – kepimo temperatūra, ją galima lengvai reguliuoti. Taip pat jų priežiūra ir valymas yra visai nesudėtingi.

Žinoma galima išskirti ir kelis tokių kepsninių minusas. Visų pirma, nors tai yra patogus pasirinkimas, tačiau tai nėra tikrasis barbekiu (tokiu būdu kepant maistą nėra išgaunamas dūmo kvapas). Taip pat šios krosnelės yra santykinai brangesnės, kita vertus, jų eksploatavimas yra nebrangus.

Medžio anglies kepsninės. Jeigu krosnelės įkaitimo greitis nėra prioritetas, o visas pasiruošimo ir kepimo procesas – tiesiog malonus ir skubos nereikalaujantis procesas, tradicinė medžio anglių kepsninė yra puikus pasirinkimas.

Galima rinktis malkinę kepsninę, kuri yra vienas iš universaliausių pasirinkimų: malkos ilgai išsaugo karštį, suteikdamos maistui malonų dūmo kvapą. Tačiau pačios populiariausios kepsninės yra katilo formos medžio anglies kepsninės. Jų populiarumą lėmė: mobilumas bei jų eksploatavimo nesudėtingumas.

Kepsninė: kaip pasirinkti ir prižiūrėti?
© Shutterstock

Kriterijai renkantis kepsninę

Pasirinkus kepsninės rūšį (t.y. kokiu kuru ši bus kūrenama), yra dar keli svarbūs aspektai į kuriuos derėtų atsižvelgti. Prieš perkant krosnelę, svarbu apgalvoti ar ja naudojamasi bus dažnai: jei ketinate kepti dažnai, geriau investuoti į brangesnį ir kokybiškesnį daiktą, o jei kepsite retai, galima rinktis ir pigesnį variantą.

Kitas aspektas į kurį reikia atsižvelgti renkantis kepsninę – žmonių skaičius. Žmonių skaičius lemia kepimo prietaiso dydį (paprasta – didesnėje kepsninėje galima iškepti daugiau maisto).

Taip pat svarbu atsižvelgti į kepsninės grotelės. Svarbiausias kriterijus yra medžiaga iš kurios jos pagamintos. Grotelės paprastai būna pagamintos iš nerūdijančios plieno, emaliuotos ar ketaus (būtent pastarąsias rekomenduoja specialistai, nes jos geriausiai atiduoda kaitrą, užveria poras ir taip padeda mėsą išlaikyti sultingą).

Kepsninė: kaip pasirinkti ir prižiūrėti?
© Shutterstock

Kepsninės priežiūra

Baigus naudotis kepsnine, visada reikia išvalyti pelenus, nes jei pelenai sudrėks, išvalyti kepsninę bus labai sudėtinga. Šią kepsninės priežiūros dalį paprastai palengvina šiuolaikinėse kepsninėse įrengti pelenams skirti padėklai. Taip pat pasinaudojus kepsnine reikia neužmiršti uždengti ją dangčiu, taip apsaugant ją nuo surūdijimo. Norint, kad kepsninė tarnautų kuo ilgiau, ją reikia laikyti sausoje bei švarioje vietoje.

Kepsninė ir jos vidus yra valomas ne dažniau nei kartą ar du į metus, o grotelės yra valomos dažniau. Jas rekomenduojama išvalyti kiekvieną kartą prieš ir po, naudojantis šiuo būdu: užkūrus ugnį reikia leisti grotelėms smarkiai įkaisti (ugnis nudegins riebalus, maisto ar padažo likučius), iškaitinti reikia abi grotelių puses, o tada jas reikia gerai nušveisti metaliniu šepetėliu ar kitu grotelių valymui tinkamu įrankiu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kiemas

Užbėkime problemai už akių: kaip panaikinti samanas vejoje?

Nors kai kurie kraštovaizdžio dizaineriai teigia, kad minkšta samanų paklodė nuosavam kiemui gali priduoti vizualinio šarmo, bet iš tiesų šis minkštas žemės paklotas yra ženklas, kad augavietės sąlygos yra nepalankios vejos žolei augti. Tad kaip užkirsti kelią samanų atsiradimui?

Kodėl tarakonai išlenda naktį? (1)

Tarakonai – kenkėjai, dažniausiai pastebimi po vidurnakčio. Pasak, kenkėjų kontrolės ekspertų, dauguma rūšių tarakonų dieną neaktyvūs, o naktį, paprastai praėjus keturioms valandoms po sutemimo, ima ieškoti maisto. Ūsuotieji slepiasi šalia radiatorių, kriauklių, elektros lizduose, po spintelėmis, sienų plyšiuose, ventiliacijos angose. Tarakonai gali ėsti maisto likučius, ant stalo paliktus vaisius, daržoves, net pelėsius, negyvus gentainius ir išmatas – jie puikiai prisitaiko prie besikeičiančių sąlygų.

Kuo barstyti takelius žiemą, kad nebūtų slidu?

Nors permainingi žiemos orai šiais metais per daug nepuošia aplinkos balto ir puraus sniego sluoksniu, tačiau keliai ir pėsčiųjų takeliai dėl oro temperatūros svyravimų ir kritulių kiekio yra gan slidūs. Jeigu kiemą ir jame esančius takelius padengė ledo sluoksnis, pateikiame keletą būdų, kaip galima nuo jo išsivaduoti.

Sniego kasimas: kaip išsirinkti tinkamą įrankį

Kai už lango pagaliau tikra žiema, malonu pasigrožėti balta spalva padengtu žiemišku peizažu. Tačiau iškritęs puraus sniego sluoksnis asocijuojasi ne tik su sniego gniūžtėmis ir rogėmis, bet ir su sniego kasimu, kuriuo tenka užsiimti, kai reikia važiuoti į darbą ar kur kitur. Pateikiame kelis patarimus, į ką atsižvelgti renkantis sniego kastuvą.

Ką uodai veikia žiemą, arba įdomiausi faktai apie kenkėjus

Anot kenkėjų kontrolės specialistų UAB „Dezinfa“ atstovų, kova su nepageidaujamais įnamiais pažįstama dažnam, tačiau vargu ar kiekvienas iš tiesų žino, su kokiais gyviais susiduria. Štai keletas įdomesnių faktų apie dažniausiai pasitaikančius kenkėjus mūsų namuose.

Kaip persodinti eglutę šventėms pasibaigus?

Šventinis maratonas įsibėgėjo, o tai reiškia, kad greitai reikės susimąstyti, kur dėti kalėdinę eglutę. Tie, kurie pasirinko vazoninę eglutę, turi galimybe ją persodinti savo kieme ar kitame plote ir džiaugtis jos grožiu ištisus metus. Pateikiame kelis patarimus, kaip tinkamai persodinti šį kalėdinį medelį.

Specialistų patarimai, kaip tinkamai paruošti kalėdinę eglutę šventiniam laikotarpiui

Kambaryje pastatyta kalėdinė eglutė puošia namus viso šventinio laikotarpio metu. Paprastai ji namuose stovi apie tris savaites, tad rinkdamiesi ir puošdami šį kalėdinį medelį norime, kad jis gražiai atrodytų kuo ilgiau. To pasiekti galima tinkamai eglutę prižiūrint bei puošiant.

Kaip išsirinkti eglutę, kurią vėliau galima būtų persodinti? (1)

Gyva kalėdinė eglutė – žalias ir kvapnus Kalėdų simbolis, kuris puošia namus ir kuria juose šventišką nuotaiką. Renkantis gyvą kalėdinį medelį, galimas dvejopas pasirinkimas: kirstinė arba vazoninė eglė. Pateikiame kelis ekspertų patarimus, tiems, kurie nusprendė įsigyti vazoninę eglutę ir ketina ją persodinti.

Ekspertų patarimai, kaip prižiūrėti kalėdinę eglutę

Šventėms po truputi artėjant, pradedame galvoti apie kalėdines dovanas, papuošimus ir žinoma kalėdinė eglutę. Eglutė – neatsiejama šventinio laikotarpio dalis. Įsigijus šią žalią namų puošmeną, norime, kad ji sveika ir graži išliktų kuo ilgiau. Paklausėme ekspertų, kaip prižiūrėti kalėdinę eglutę, kad ši džiugintų visą šventinį sezoną.

Nelaukti įnamiai – kandys: kaip jų atsikratyti (5)

Koks pyktis suima, kai iš spintos ištraukus seniai nešiotą megztinį, pastebime, kad jis skylėtas. Arba koks nemalonus jausmas apima iš spintelės paėmus indelį su kruopomis ir staiga jame pastebėjus lervas. Abu šie neigiami jausmai yra susiję su viena problema – kandimis. Kandys – itin nelaukiami namų parazitai. Pristatome kelis patarimus, kaip jomis atsikratyti.