Kepsninė: kaip pasirinkti ir prižiūrėti?

 (1)
Mėsos bei daržovių kepimas lauke – vienas iš vasaros malonumų, be kurio būtų sunku įsivaizduoti ilgus ir nuotaikingus pasisėdėjimus gryname ore. Tad prasidėjus maisto gaminimo ant iešmų ir grotelių sezonui, siūlome geriau susipažinti su kepsninėmis, jų pasirinkimo bei priežiūros ypatumais.
© Shutterstock

Trumpai apie kepsnines

Pats žodis 'kepsninė' apibrėžiamas taip: kepamoji krosnelė, kuri leidžia maistą kepti virš žarijų, naudojantis iešmais ar grotelėmis. Tad kepsnine gali būti vadinama ir šašlykinė (kvadratinės formos kepimo prietaisas atviru viršumi), ir grilis (įvairų formų kepimo prietaisas su grotelėmis, neturintis dangčio). Tačiau paprastai, kalbant apie kepimo prietaisų rūšis, kepsnine yra laikomas kepimo prietaisas, kuris turi dangtį. Tuo kepsninė visiškai skiriasi nuo šašlykinės, nes dangtis iš esmės pakeičia visą kepimo technologiją: ne taip kaip šašlykinėje, kepsninėje mėsa kepama tolygiau iš visų pusių, ji išlieka sultingesnė.

Kepsninių rūšys

Dujinės kepsninės. Šios kepsninės turi tikrai ne vieną privalumą. Dujinės kepsninės yra itin patogios, nes jos greitai įkaista (užtenka palaukti vos 5-7 minutes). Kitas didelis tokių kepsninių pliusas – kepimo temperatūra, ją galima lengvai reguliuoti. Taip pat jų priežiūra ir valymas yra visai nesudėtingi.

Žinoma galima išskirti ir kelis tokių kepsninių minusas. Visų pirma, nors tai yra patogus pasirinkimas, tačiau tai nėra tikrasis barbekiu (tokiu būdu kepant maistą nėra išgaunamas dūmo kvapas). Taip pat šios krosnelės yra santykinai brangesnės, kita vertus, jų eksploatavimas yra nebrangus.

Medžio anglies kepsninės. Jeigu krosnelės įkaitimo greitis nėra prioritetas, o visas pasiruošimo ir kepimo procesas – tiesiog malonus ir skubos nereikalaujantis procesas, tradicinė medžio anglių kepsninė yra puikus pasirinkimas.

Galima rinktis malkinę kepsninę, kuri yra vienas iš universaliausių pasirinkimų: malkos ilgai išsaugo karštį, suteikdamos maistui malonų dūmo kvapą. Tačiau pačios populiariausios kepsninės yra katilo formos medžio anglies kepsninės. Jų populiarumą lėmė: mobilumas bei jų eksploatavimo nesudėtingumas.

Kepsninė: kaip pasirinkti ir prižiūrėti?
© Shutterstock

Kriterijai renkantis kepsninę

Pasirinkus kepsninės rūšį (t.y. kokiu kuru ši bus kūrenama), yra dar keli svarbūs aspektai į kuriuos derėtų atsižvelgti. Prieš perkant krosnelę, svarbu apgalvoti ar ja naudojamasi bus dažnai: jei ketinate kepti dažnai, geriau investuoti į brangesnį ir kokybiškesnį daiktą, o jei kepsite retai, galima rinktis ir pigesnį variantą.

Kitas aspektas į kurį reikia atsižvelgti renkantis kepsninę – žmonių skaičius. Žmonių skaičius lemia kepimo prietaiso dydį (paprasta – didesnėje kepsninėje galima iškepti daugiau maisto).

Taip pat svarbu atsižvelgti į kepsninės grotelės. Svarbiausias kriterijus yra medžiaga iš kurios jos pagamintos. Grotelės paprastai būna pagamintos iš nerūdijančios plieno, emaliuotos ar ketaus (būtent pastarąsias rekomenduoja specialistai, nes jos geriausiai atiduoda kaitrą, užveria poras ir taip padeda mėsą išlaikyti sultingą).

Kepsninė: kaip pasirinkti ir prižiūrėti?
© Shutterstock

Kepsninės priežiūra

Baigus naudotis kepsnine, visada reikia išvalyti pelenus, nes jei pelenai sudrėks, išvalyti kepsninę bus labai sudėtinga. Šią kepsninės priežiūros dalį paprastai palengvina šiuolaikinėse kepsninėse įrengti pelenams skirti padėklai. Taip pat pasinaudojus kepsnine reikia neužmiršti uždengti ją dangčiu, taip apsaugant ją nuo surūdijimo. Norint, kad kepsninė tarnautų kuo ilgiau, ją reikia laikyti sausoje bei švarioje vietoje.

Kepsninė ir jos vidus yra valomas ne dažniau nei kartą ar du į metus, o grotelės yra valomos dažniau. Jas rekomenduojama išvalyti kiekvieną kartą prieš ir po, naudojantis šiuo būdu: užkūrus ugnį reikia leisti grotelėms smarkiai įkaisti (ugnis nudegins riebalus, maisto ar padažo likučius), iškaitinti reikia abi grotelių puses, o tada jas reikia gerai nušveisti metaliniu šepetėliu ar kitu grotelių valymui tinkamu įrankiu.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kiemas

Kas buvo aktyviausi šios vasaros kenkėjai?

Besibaigiant vasarai kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ užfiksavo per trejus metus dvigubai išaugusį vapsvų iškvietimų skaičių. Pabrėžiama, kad daugėjo ne tik užklausų, bet augo ir aukštis, nuo kurio teko nukabinti lizdus.

Pelėnų invazija sklype: kaip to išvengti?

Pelėnai – graužikai, kurie daugiausia gyvena pievose bei laukuose. Tačiau kartais šie gyvūnai, ieškodami tinkamų gyvenimui sąlygų, apsigyvena arčiau žmogaus (individualių namų, sodybų, daugiabučių kiemuose), o orams atvėsus, netgi persikelia į ūkinių pastatų ir namų vidų. Tad ko galima imtis, kad pelėnai neapsigyventų šalia namų esančiame sklype?

Košmaras jūsų lovoje – patalinės blakės (1)

Dar prieš kelis dešimtmečius patalinės blakės išsivysčiusiose šalyse buvo retas atvejis, tačiau kiekvienais metais ši problema auga – viešbučiuose blakių invazija. Per pastaruosius 8 mėnesius Jungtinėje Karalystėje buvo užfiksuoti beveik 900 blakių atvejai, Lietuvoje per paskutinį ketvirtį kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ gavo per 140 iškvietimų naikinti šiuos kraujasiurbius.

Maži, bet pavojingi medienos kenkėjai – kas jie? (5)

Mediena – medžiaga, kuri yra be galo mylima ir vertinama dėl savo teikiamo šiltumo bei jaukumo. Deja, ši natūrali medžiaga nepasižymi atsparumu biologiniams veiksniams. Jai itin pakenkti gali vabzdžiai: ūsočiai, skaptukai, kinivarpos ir kiti panašūs medienos kenkėjai. Tad ką reikėtų žinoti apie šiuos kenkėjus ir kokios yra kovos priemonės su jais?

Dažniausios vejos ligos: profilaktika ir kovos būdai

Sveika, tvarkingai nupjauta veja – tikra kiemo puošmena, savo grožiu džiuginanti savininkų bei praeivių akis. Tačiau, kad žolė būtų idealiai vešli ir žalia, reikia įdėti nemažai pastangų. Vejai grėsmę kelia įvairios ligos. Tad pristatome kelias dažnai pasitaikančias vejos ligas ir būdus, kaip jų išvengti.

Tinkamas lauko apšvietimas – kaip nepasiklysti renkantis (3)

Lauko apšvietimas yra svarbi eksterjero dalis, kuri atlieka tiek estetinę, tiek praktinę funkciją – užtikrina jūsų saugumą, apšviesdamas takelius bei laiptelius. Šiandien lauko šviestuvų pasirinkimas rinkoje yra iš tiesų nemažas. Tad į ką verta atsižvelgti renkantis šviestuvus savo sklypui?

Kepsninė: kaip pasirinkti ir prižiūrėti? (1)

Mėsos bei daržovių kepimas lauke – vienas iš vasaros malonumų, be kurio būtų sunku įsivaizduoti ilgus ir nuotaikingus pasisėdėjimus gryname ore. Tad prasidėjus maisto gaminimo ant iešmų ir grotelių sezonui, siūlome geriau susipažinti su kepsninėmis, jų pasirinkimo bei priežiūros ypatumais.

Kaip sumažinti erkių atsiradimo riziką nuosavame sklype? (16)

Erkės – itin nemalonūs gyviai, kurie minta krauju. Klaidinga būtų manyti, kad jos savo aukų tyko vien tik miškuose, iš tiesų susidurti su šiomis kraugerėmis galima ir parke, ir nuosavame sklype. Tad ko imtis, kad apsaugoti savo sklypą nuo erkių?

Pavojingas vasaros elementas – įkyriosios musės

Dar pavasarį, tik pradėjus kilti oro temperatūrai, vis dažniau pasigirsta musių zyzimas. Vasarą musės tampa ypač įkyrios. Gausiais būriais zujantys vabzdžiai gali sugadinti ne tik nuotaiką, bet ir sveikatą. Kenkėjų kontrolės ekspertai UAB „Dezinfa“ perspėja: žmonės dažniausiai net nesusimąsto, kad regimai nekaltos musės gali pernešti daugybę ligų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, musės gali tapti tokių pavojingų ligų kaip salmoneliozė, dizinterija, gastroeneteritas, odos ir akių infekcijų kaltininkės.

Kada paukščiai tampa kenkėjais? (3)

Pasak ekspertų, dažni atvejai, kai paukščiai dėl pernešamų ligų, teršiamos aplinkos yra laikomi kenkėjais. Žalą patiria ne tik daugiabučių gyventojai, bet ir ūkininkai, maisto pramonės įmonės, naujų namų savininkai, bažnyčios, biurai ir kt.