Karšti malonumai šaltu oru – pirtis ar kubilas?

Nors ir vis labiau šąla, kai kurie "vasariški" malonumai gali tęstis visus metus. Tiek karšto vandens kubilai, tiek pirtys nėra išskirtinai šiltojo metų laiko pramogos, dar daugiau - šaltukas jiems prideda papildomų pojūčių. Nors atrodytų kaip dvi skirtingos pramogos, kubilus ir pirtis, vienija tai, kad juose dera vanduo ir karštis.

Kubilo privalumai:

Gerokai pigesnis būdas. Net paties didžiausio skersmens, iš brangiausios maumedžio medienos, pagamintas pilnai medinis kubilas kainuos kiek daugiau nei 1000 eurų. Paprasti egliniai kubilai gali būti pagaminti už dar mažesnę kainą. Žinoma, tai nėra tokios išlaidos, kurias galite išleisti lengva ranka, tačiau tvarkingos daugkartinio naudojimo pirties už tokią kainą tikriausiai nepasistatysite - išleisite bent kelis kartus daugiau.

Greitas ir patogus būdas. Nusipirkus kubilą, jam pastatyti nereikia jokio "popierizmo", nereikia įrengti pamatų, jis mobilus, tad galite pervežti į kitą vietą ar tiesiog parduoti, kai jis nusibos. Tiesa, vidutiniškai šyla ilgiau nei pirtis.

Buvimas gamtoje. Kubilas Lietuvoje yra išskirtinai lauko atributas, taigi besimaudant galima kvėpuoti grynu šaltu oru, gėrėtis žvaigždėmis ir ramiai kalbėtis. Be to, gryname ore yra mažiau rizikos pakenkti sau - nors pirtis naudinga jūsų sveikatai, labai lengva persikaitinti. Dėl to gali būti kalta netinkama ventiliacija ar kolegų noras ar papratimas kaitinti pirtį iki labai aukštų temperatūrų, prie kurių jūs nepratęs.

Paprastumas. Šį privalumą galima vertinti dvejopai - viena kategorija žmonių jį matys kaip trūkumą. Renkantis kubilą reikia įvertinti mažiau faktorių, jo principas paprastas - krosnelė kaitina vandenį, o jūs sėdite kubile ir šildotės. Nereikia galvoti apie ventiliaciją, akmenis, langus ir panašius dalykus. Taip pat ir svečiams padaryti kažką "ne taip" yra sunkoka.

Shutterstock nuotr.

Išsamiau apie kubilus: Ką reikia žinoti apie karšto vandens kubilus

Pirties privalumai:

Galite įsirengti pats. Nors pirtis yra sudėtingas statinys, tačiau ją įsirengti galite ir patys, turėdami bendrų statybos ir apdailos žinių – reikia tik labai gerai parengto projekto. Be to, pirtį galima įsirengti tokią, kokios norite - kai kada didesniame pirties pastato antrame aukšte įrengiami netgi miegamieji. Tuo tarpu kubilams kalba atskira - plastikiniai ar metalo karkaso kubilai yra gaminami gamykloje, o padaryti tinkamą medinį kubilą reikia įgudimo.

Taip pat pirkdami kubilą esate priklausomi nuo gamintojo medienos pasirinkimo. Gamintojai Lietuvoje naudoja eglės, maumedžio, rečiau pušies ar dar rečiau raudonojo kedro. Tai neturėtų stebinti, nes spygliuočiai yra idealūs lauko sąlygoms, o pastatytas kubilas lauke yra veikiamas kritulių. Tuo tarpu įrengiant pirtį galite rinktis iš daugybės medžių rūšių - vien apdailą galima rinktis iš trijų medžių rūšių dailylenčių, o gultams naudoti tokią egzotinę medieną kaip kanadietiško kedro ar afrikietiškąsias abachi lentas. Vėlgi, tam puikiai tiks ir lietuviškas medis.

Išsamiau apie pirties medieną: Kokią medieną pasirinkti įrenginėjant pirtį

Išsamiau apie buitines inovacijas: Kaip prišildyti pirtį

Visuomet natūrali mediena. Kubilai gali būti gaminami iš plastiko, metalo, tuomet iš išorės apkalami medinėmis lentomis. Tai suteikia tam tikrų praktinių privalumų, tokių kaip valymo skirtumai, tačiau sėdėdami kubile liečiatės prie plastiko arba metalo, kai galbūt norėtųsi liesti medį. Populiariausio tipo tradicinėse saunose naudojamas vienokia ar kitokia mediena, tačiau visuomet sėdite ant natūralių lentų.

Aukštesnė higiena ir didesnis komfortas. Iš šilto vandens išlipti į šaltą aplinką yra ne kiekvienam. Ne kitaip ir su pirties mėgėjais - vieni mėgsta iš pirtelės išbėgti į ežerą, eketę ar pasivolioti sniego pusnyje, kiti tiesiog nusiprausia ir ima rengtis. Tad ir maudynės kubile patinka ne kiekvienam, kadangi žiemą, tiek prieš įlipdamas, tiek išlipęs turi šiek tiek sušalti. Pirtyje šilta visuomet.

Be to, kai kuriems nepatinka tas faktas, kad kubile maudomasi kartu su kitais žmonėmis ir visais nešvarumais „pasidalijama“ bendrai. Taip pat kubile stovinčiame vandenyje veisiasi daugiau bakterijų, juos reikia uždengti nuo šiukšlių, dažniau keisti arba valyti vandenį.

Shutterstock nuotr.

Daugiau tradicijų ir variacijų. Ir tai nestebina - pirtis yra mūsų tradicinė pramoga, o kubilai maudynėms yra nesena, iš Japonijos per kitas šalis atėjusi tradicija. Tiesa, ji atrodo tokia natūrali, kad kartais kyla klausimas, kodėl mūsų protėviai taip panaudoti kubilų nesugalvojo patys.

Pirtyje galima pertis vantomis, egzistuoja ir kvapą pagardinančių eterinių aliejų, galite rinktis įvairias krosnelės akmenų variacijas, kurios suteikia skirtingą garą, be to, pirčių yra ne vienas tipas.

Išsamiau apie krosnelės akmenis: Kaip atsirinkti tinkamiausius

Priežiūra žiemą.

Tiek kubilą, tiek pirtį galima, o kai kurie netgi sakytų rekomenduojama, eksploatuoti ir žiemą. Vis dėlto, jei tokie malonumai jums svetimi ir mėgstate po pirties šokti į neužšalusį ežerą, greičiausiai uždarote savo sezoną vos atšalus. Tačiau ir vienu, ir kitu atveju, dar reikia kai ką padaryti.

Pirtis. Jei turite nuotolinę pirtį sodyboje, nieko ypatingo daryti nereikia. Jei esate įsirengę vandentiekį, geriau išleisti vandenį, kad jis nešildomo pastato vamzdžiuose neužšaltų. Taip pat reikėtų ją užrakinti ir pagal galimybes apsaugoti nuo vagysčių.

Kubilas. Nenaudojamus kubilus rekomenduojama uždengti, kad neprikristų šiukšlių. Jų dangtis paprastai yra komplektuojamas kartu su kubilu. Žiemą ar po žieminių maudynių geriau išleisti vandenį iš kubilo – taip nerizikuosite, kad susidaręs ledas jį pažeis. Jei pro lentas bėga vanduo, pavasarį gali prireikti iš naujo brinkinti medinį kubilą, tačiau lietuviškos žiemos pakankamai dėkingos, tad gali būti, kad to daryti nereikės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis