Kaip suvaldyti šlaito slinkimą kieme

Sklypui su nuolydžiu paprastai reikia skirti papildomo dėmesio bei investicijų. Tačiau šį trūkumą galima paversti privalumu - ne tik sutvarkyti šlaitą, tačiau ir jį apželdinti įvairiais augalais, taip suteikiant kiemui akcentą, kurio neturi kiti. Tačiau iki tol, kol pasiekiamas toks rezultatas, reikia šį bei tą atlikti.

Pagrindo paruošimas

Tvirtinant šlaitą, pirmiausia reikia paruošti pagrindą. Geriausia, jei jis jau yra pakankamai lygus, tačiau realybėje jis greičiausiai toks nebus. Pirmiausia reikia atsikratyti mažais objektais – tokiais kaip akmenys ir piktžolės. Išrinkite ar nupurkškite piktžoles, kad jos neataugtų, pašalinkite didesnius akmenis. Neskubėkite rauti ar kirsti jau augančių medžių ar didesnių krūmų - jie jau įsišakniję ir šlaito stabilumui tik pagelbės.

Kai pašaliniai objektai nebetrukdo, šlaitą galima pradėti lyginti. Geriausiu nuolydžiu, leidžiančiu prižiūrėti šlaite sodinamus augalus, laikomas mažesnis nei 35 % nuolydis. Paviršių daug lengviau lyginti, jei jis yra drėgnas, todėl galite papildomai padrėkinti, tačiau lieti stipria vandens srove nepatartina, ji gali palikti nedideles daubas. Tiesa, nebūtina visko sulyginti idealiai, jei šlaite ruošiatės sodinti daugiau krūmų – jie kaip tik tilps šiose nedidelėse daubose. Jei nesiruošiate to daryti, galite daubeles užpilti nauju dirvožemiu. Sulyginę šlaitą, esate pasiruošę priimti tolesnius sprendimus.

Šlaito tvirtinimo priemonės

Pirminis jūsų tikslas yra užtikrinti, kad kol užaugs augalai, šlaitas bus stabilus ir neslinks žemyn. Šlaito tvirtinimui egzistuoja įvairių variantų.

Dirvožemio tinklai tiesiami ant šlaito, tuomet užpilami žemėmis. Tinklai gali būti polipropileniniai – tai nesuyrantis plastikinis tinklas. Geotinklas, gaminamas iš augalinio pluošto (pavyzdžiui, džiuto), atlieka analogišką funkciją, tačiau po žeme natūraliai po kurio laiko suyra. Per tą laiką jo funkciją perima jau paaugę ir šaknų tinklą išvystę augalai. Šios rūšies tinklas paprastai yra pigesnis. Tą pačią funkciją atlieka ir plastikiniai koriai, kurie yra geras sprendimas siekiant apsaugoti gruntą nuo išplovimo.

Minėti sprendimai kurį laiką saugo šlaitą nuo slinkimo, kol užauga jūsų pasodinti augalai. Jų pasirinkimas priklauso ne tik nuo kainos, tačiau ir nuo šlaito specifikos, sprendimų funkcionalumo, bei priežiūros patogumo, todėl prieš ką nors darant, pravartu, kad šlaito būklę ir jo gelbėjimo būdus įvertintų specialistas.

Savaime suprantama, renkantis augalus reikėtų juos vertinti ne tik kaip šlaito stabilizatorius, tačiau ir kaip estetinį vaizdą suteikiančius kiemo akcentus. Ant šlaito pasodinti augalai taip pat reikalauja priežiūros, todėl renkantis reikėtų atsižvelgti į tai, kiek laiko jiems galite skirti. Taip pat skiriasi ir sklypų dirvožemio sudėtis ir netgi orientavimas pagal pasaulio šalis – jei šlaitas negaus saulės, geriau sodinti augalus, kurie mėgsta augti pavėsyje.

Vienas paprasčiausių sprendimų galėtų būti šlaito apsėjimas žole. Tiesa, reikia prisiminti, kad žolės itin ilgų šaknų neišleidžia, todėl tokiu atveju geriau apsėti nedidelį mažo nuolydžio plotą. Kitu atveju bus reikalingas tinklas ar panašūs sprendimai.Jei negalite ar nenorite laukti, kol žolė užaugs, šlaitą galima apželdinti ir klojant ruloninę veją, tačiau būtina numatyti ir suplanuoti intensyvesnę priežiūrą. Nepamirškite, kad žolę reikės reguliariai pjauti, o sklype esant šlaitui tai daryti sunkiau.

Šlaitai gali būti apželdinami medžiais, krūmais, daugiametėmis gėlėmis, žinoma, įmanomas ir mišrus variantas.

Žemaūgiai ir kiliminiai augalai. Žemaūgiai augalai gali uždengti visą šlaito plotą, be to, neatrodys taip vienodai kaip veja, taip pat jų nereikės šienauti. Iš pasirinkimų paminėtini šilokai (Sedum), čiobreliai (Thymus), laibenis (Alyssum), gvaizdė (Armeria), šliaužiančioji žiemė (Vinca minor), uolaskėlės (Saxifraga), šilropės (Sempervivum) ir kiti augalai.

Krūmai ir medeliai. Kadagiai (Juniperus), kalninės pušaitės (Pinus mugo), raugerškiai (Berberis) - tai tik keletas šlaitui tinkančių krūmų ir medelių pavyzdžių. Galite sodinti ir mažalapes liepas (Tilia cordata), paprastąjį šermukšnį (Sorbus aucuparia), paprastąjį putiną (Viburnum opulus), paprastąsias alyvas (Syringa vulgaris), žilakrūmius (Elaeagnus) ir kitas žemaūges dažnesnių krūmų ir medžių formas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis