Kaip prižiūrėti Kalėdų eglutę, kad ji žaliuotų visas tris savaites

Visada smagu, kai Kalėdinė eglutė džiugina mus savo žalumu ir sveika išvaizda. Tiesa, šiais laikais, kai gyvos eglutės pradedamos graibstyti jau mėnesio pradžioje, šventinio laikotarpio pabaigoje gali iškilti problemų. Kaip jas išlaikyti žalias ir netgi padidinti šansus, kad eglutės auginamos vazonėlyje prigis grunte?

Kirstos eglutės kambario temperatūroje išsilaiko tam tikrą laiką, tad kuo vėliau ją įsigysite, tuo daugiau šansų, kad jos išliks gyvybingos visą šventinį laikotarpį nuo Kūčių iki Trijų karalių. Vidutiniškai kirstos eglutės savo išvaizdą išlaiko apie 3-4 savaites.

Kaip rūpintis kirstine eglute.

Nors eglutės vazonėlyje turi savo privalumų – ją galima persodinti, be to, ji nemeta spyglių, tačiau turi ir vieną trūkumą: tokios eglutės yra žemesnės (auginamos maždaug iki 1,5 m). Geriausia ją pirkti vietoje, medelyne, kur galima išsirinkti kertamą eglutę. Vis dėlto, dauguma kirstinių eglučių parduodamos jau nukirstos įvairiose prekyvietėse. Pagrindiniai dalykai, kuriais reikėtų pasidomėti perkant tokią eglutę yra laikas, kada eglutė kirsta bei jos būklės įvertinimas. Patikrinkite spyglius – jei jie žali, nėra sausi ir nebyra šakelę vos paėmus į rankų, medelio būklė yra normali.

Kaip palaikyti gyvybę. Receptas pats paprasčiausias – vanduo. Medelis turi gauti užtektinai vandens, tai reiškia, kad turėsite ne tik užtektinai pripilti jo į stovą, tačiau ir nuolat papildyti. Jei yra galimybė, reikėtų apipurkšti eglutės šakeles vandeniu.

Taip pat ypatingai svarbu nusipirkus anksčiau nukirstą eglutę pašalinti apie 3 cm jos kamieno ties kirtimu. Šviežiai nukirstas medelio paviršiaus kirtimas užsitraukia po kelių valandų ir "apsaugo" medelį nuo galimybės vartoti vandenį. Tai nėra naudinga, tad net jeigu pirkote medelį nukirstą vietoje, nereikėtų gaišti daugiau nei 3-4 valandas vežant jį namo. Dėl visa ko galite atlikti analogišką veiksmą.

Vieta. Renkantis vietą eglutei reikia atsižvelgti ne tik į patogumą ir namų apstatymą, tačiau parinkti tokią vietą, kur ji gaus nedaug šilumos – tai trumpina jos gyvavimo laiką. Venkite statyti ją šalia radiatorių, židinių, krosnelių, taip pat geriau laikyti kambaryje be grindinio šildymo ar tokiu atveju po apačia patieskite kilimėlį. Teigiama, kad kirstam medžiui kenkia ir ilgas buvimas tiesioginėje saulėje, tačiau turint omenyje mūsų klimato sąlygas, dėl šio aspekto galima nesirūpinti.

Eglutės vazonėliuose.

Jei norite auginti eglutę vazonėlyje, tai bus kiek paprasčiau. Pirmiausia, tokios eglutės nereikės tiek dažnai laistyti, o jeigu planuojate medelį persodinti lauke – apskritai lieti gana saikingai.

Svarbiausia, jei po Kalėdų norėsite persodinti eglutę kieme, yra medelio pernelyg netrikdyti. Vienas blogesnių sprendimų būtų ją tręšti, kadangi taip eglutė taps gyvybingesnė, „pabus“ ir pradės augti. Vėliau atsidūrus vėsioje aplinkoje, ji gali žūti.

Taip pat gera mintis ir pačią eglutę į kambarį įnešti kuo vėliau, kadangi ilgas laikotarpis kambario temperatūroje didina jos gyvybingumą. Tai nėra bloga žinia, jei tiesiog norite pasidžiaugti medeliu, tačiau nieko gero, jei planuojate jį persodinti.

Eglutei gali pakenkti ir labai staigus temperatūros pokytis. Todėl rekomenduojama vazoninę eglutę pirma bent parą palaikyti tarpinės temperatūros patalpoje, kurioje būtų ne taip šalta kaip lauke, tačiau temperatūra nesiektų kambario (tam tiks garažas, veranda ir panašios patalpos). Panašiai pratinti prie šaltesnio oro medelį reikėtų pavasarį, prieš išnešant jį į lauką. Medelį prieš išnešant į lauką (kovo-balandžio mėnesiais) geriau laikyti ne kambario, o vidutinėje temperatūroje.

Ketinantiems pavasarį sodinti savo Kalėdų eglutę savo kieme taip pat reikia žinoti, kad yra du skirtingi vazonėliuose augintų eglučių tipai. Vienos auginamos grunte ir prieš keli mėnesiai prieš prekybos sezoną patalpinamos į vazonėlį. Kitas variantas, kai eglutės auginamos vazonėlyje nuo sodinuko, tačiau tokie medeliai yra smarkiai brangesni. Nuo pasodinimo būdo nedaug priklauso būklė per šventines savaites, tačiau tai itin svarbus veiksnys norint kad pavasariop pasodinta eglutė prigytų. Persodinti į gruntą pirmąją rūšį šansai visiškai minimalūs, o štai antroji medelių rūšis prigyti gali, nors paprastai maždaug 4 iš 10 eglučių vis viena neprigyja grunte ir žūsta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis