Kaip pasirūpinti lauko kubilu žiemą?

Maudynės kubile žiemą – nepaprastai smagi pramoga. Tiesa, to nereikėtų daryti, jei lauke pučia žvarbus vėjas ir oro temperatura yra žemesnė nei -15 ºC – rizikuojate peršalti. Tačiau ramiu oru kaitintis iki 40 laipsnių siekiančiame vandenyje ne tik malonu, bet ir sveika: tai atpalaiduoja raumenis ir centrinę nervų sistemą, pagerina kraujotaką, grūdina organizmą ir teikia žvalumo. O kaip prižiūrėti kubilą, kad užsimanius pasikaitinti netektų susidurti su keblumais?

Vanduo ir ledas


Kubilai būna gaminami iš spygliuočių medienos, polipropileno, nerūdijančio plieno, stiklo pluošto. Žinoma, daugiausia dėmesio reikia skirti mediniams kubilams. Prieš naudojantis iš eglės ar maumedžio medienos padarytu kubilu jį reikia brinkinti iki kelių parų, kad išsiplėstų medienos poros ir kubilo sienelės nepraleistų vandens. Šiltuoju metų laiku tokie kubilai gali perdžiūti, todėl geriausia, kad juose visąlaik būtų vandens (ypač jei stovi saulės atokaitoje). Tiesa, tai netaikoma plastikiniams ar iš kitos medžiagos pagamintiems kubilams.


Tuo metu žiemą, pasinaudojus kubilu, vandenį iš jo būtina išleisti. Akivaizdu, kad prie žemos temperatūros vanduo gali įšalti, o šaldamas plėsis ir taip gadins ar net sulaužys kubilą. Išleidus vandenį nereikia baimintis dėl medinio kubilo džiuvimo – šaltuoju metų laiku aplink pakankamai drėgna, taigi, medinis kubilas turėtų gerai išsilaikyti net ir palikus jį ramybės būsenoje. Jei visgi nutiktų taip, kad pro kubilo šonus imtų varvėti vanduo, jį reikėtų iš naujo išbrinkinti arba priveržti juosiančius lankus.


Kol kubilu nesinaudojate, jį rekomenduojama uždengti – taip užtikrinsite vaikų saugumą, į vidų neprikris šiukšlių. Jei kubilą įsigijote be dangčio, galite tiesiog uždengti jį polietileno plėvele.


Shutterstock nuotr.


Valymas ir priežiūra


Pasimaudžius vandenį iš kubilo būtina išleisti pro dugne esančią angą. Kur dėsite panaudotą vandenį, turite nuspręsti prieš įsigydami kubilą. Jei į vandenį nebuvo pilta chloro, jį galima išleisti ant vejos arba į vandens rezervuarą.

Bent kartą per mėnesį ar tada, kai ant sienelių prisikaupia nešvarumų, kubilą reikia išvalyti. Tam naudojamas paprastas šepetys arba aukšto spaudimo įrenginys. Valymui tinka priemonės, skirtos vonios ar baseino priežiūrai. Be to, kartais prireikia naudoti dezinfekcines priemones, nes kubile kaupiasi bakterijos, dumbliai.


Gera naujiena ta, kad kubilo krosnies nebūtina valyti kiekvieną kartą pasimaudžius. Tai daryti galima kas 3–5 maudynes, naudojant specialią lopetėlę.


Impregnavimas ir dažymas


Medinius ir medžiu dekoruotus kubilus rekomenduojama kartą metuose impregnuoti – išlaikant ekologiškumo siekį, tai patartina daryti tik iš kubilo išorės. Impregnuojama medienos antiseptiku, o spalvai atnaujinti dar galima patepti medienai skirtu aliejumi. Tokiu būdu kubilą, ypač pagamintą iš minkštesnės pušies ar eglės medienos, sutvirtinsite (jis ilgiau išliks geros būklės), apsaugosite nuo puvimo, pelėsio, grybelio. Impregnuoti nebūtina brangesnių kubilų, kurie pagaminti iš termiškai apdorotos medienos ir yra kur kas atsparesni drėgmei ir bakterijoms.


Jei kubilo sienelės patamsėjo ir prarado estetinį vaizdą, jį galima perdažyti. Nusidėvėjimas priklauso nuo dažų kokybės ir nuo kubilo stovėjimo vietos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis