Kaip nesugadinti tako valant sniegą?

Artėjant žiemos pūgoms individualių namų savininkai ima rūpintis kaip apsaugoti kiemo takelius ir aikšteles nuo ledo ir kaip atsikratyti iškritusio sniego. Specialistai pataria kovojant prieš sniegą ir ledą atidžiai rinktis medžiagas.

Druska tinka ne viskam

Profesionalai pastebi, kad lietuviai vis dar linkę standartines priemones naudoti visiems gyvenimo atvejams, tačiau atkreipia dėmesį, kad kas tinka vienam paviršiui, kitam gali kenkti. Pavyzdžiui, asfaltuoto dangoms puikiai tinkanti druska per keletą žiemų gali rimtai pažeisti betoninių trinkelių dangą.

„Takų ir kelių barstymui naudojama druska su visomis savo priemaišomis yra chemija. Šiuo atveju situacija panaši į tą, kai žmogus gydydamasis vartoja vaistus. Taip, jie padeda išgydyti vieną ligą, tačiau gali sukelti kitas. Su medžiagomis, skirtomis barstyti kelius ir takus, situacija ta pati – kuriam laikui išsprendžiama sniego ir ledo problema, tačiau kenkiame dangai“, - teigia aplinkos tvarkymo bendrovės „Kelmukai“ direktorius Algirdas Motiejūnas.

Jo teigimu, barstant betoninių trinkelių dangas druska po kelerių metų jos ima byrėti. Išpradžių nubyra kampai, vėliau skylinėti ima ir pačios trinkelės. Tiesa, kai kurie ekspertai pastebi, kad senos, tarybinius laikus menančios didelės šaligatvių plytos nuo šiuolaikinių chemikalų atsparios, netrūkinėja.

„Vienas iš šalutinių efektų, su kuriais susiduriama naudojant druskos ir smėlio mišinius su įvairiais priedais, gali būti tas, kad betoninės trinkelės gali pakeisti spalvą. O tada jau spalvos nebeatkursi, trinkelių aikštelės ar takų nenudažysi“, - teigia sniego valymo paslaugas teikiančios bendrovės UAB „Gerbas“ vadovas Karolis Cicėnas.

Alternatyvų nedaug

Dažniausiai šaligatviams barstyti naudojamas smėlio ir druskos mišinys su įvairiais priedais. Pastebėtina, kad alternatyvų, kaip žiemą apsisaugoti nuo slidinėjimo ant ledo ir sniego padengtų takų ir aikštelių, nėra daug.

Pirmiausia, labai paprastas specialistų patarimas – susigriebti ir nusikasti sniegą reikėtų dar tol, kol jis neprimindytas. Tuomet smėlio arba smėlio ir druskos mišinio reikės gerokai mažiau. Yra nuomonių, kad jei sniego storis nedidelis ir jis nesutryptas, kasti jo taip pat nereikia – užtenka paberti tirpinančių medžiagų. Tačiau tuomet jų taip pat reikės daugiau.

„Vieni daro vienaip, kiti kitaip, bet aš rekomenduožiau prieš beriant pasirinktas medžiagas sniegą kiek įmanoma švariai nukasti. O valyti takus ir aikšteles reikėtų tik tiek, kad jas būtų galima saugiai eksploatuoti. Berti medžiagų daugiau taip pat nereikėtų, mažiau nerekomenduojama dėl saugumo“, - pastebi K. Cicėnas.

Pasak A. Motiejūno, vienas iš geriausių sprendimų, kuriais galėtų pasidomėti žmonės, planuojantys įsirengti trinkelių taką, yra specialūs šildymo kilimai, klojami po trinkelėmis. Esą elektros sanaudos nėra tokios didelės, tačiau sprendimas pakankamai patogus, mat daviklių pagabla valdoma sistema neleidžia takams apledėti.

„Vėlgi, reikėtų pasvarstyti, ar tikrai visuomet geriausia yra betoninių trinkelių danga. Mano nuomone, akmenų dangą įsirengę šeimininkai turėtų mažiausiai galvos skausmo“, - svarsto jis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis