Kaip išsirinkti geriausią įrankį sniegui kasti?

Iškritęs pirmasis gausus šių metų sniegas nepasiruošusius užklupo ne tik kelininkus, bet ir kai kuriuos individualių gyvenamųjų namų gyventojus. Vienus – nepasirūpinusius kokybišku įrankiu sniegui kasti dar prieš jam užklojant kiemus, kitus – turinčius atgyvenusį kastuvą. DarauPats.lt kalbinti specialistai pataria, kokį kastuvą sniegui pirkti, kad žiema metai iš metų neužkluptų nepasiruošusių.

Siūlo atsižvelgti į kiemo dydį

Pirmiausia, renkantis sniegui kasti skirtą įnagį reikia priimti sprendimą, kokio tipo įrankį pirkti. Šiuo metu rinkoje populiariausi dviejų tipų įrankiai: kastuvas ir sniego stumtuvas.

„Renkantis įrankį sniegui kasti pirmiausia reikia įvertinti kiemo dydį, kuris ir nusako, koks įrankis būtų pats patogiausias konkrečiam kiemui. Pavyzdžiui, jei kiemas mažas, reikia kasti nedidelį išvažiavimą iš kiemo arba takelį aplink namą, paprasto kastuvo visiškai pakanka. Jei kiemo plotas didelis, vertėtų pagalvoti apie sniego stumtuvą“, - teigia parduotuvių tinklo „Žalia stotelė“ atstovas Augis Monkevičius.

Tiesa, atkreiptinas dėmesį į tai, kad sniego stumtuvas yra brangesnis už sniego kastuvą. Kita vertus, specialistų teigimu, šiuo atveju kainų skirtumas nėra toks didelis, kad apsimokėtų pirkti pigesnį įrankį ir užklupus rimtoms pūgoms vėliau darbuotis kieme iš peties.

Svarbiausia – kotas ir plastikas

Daugelio vaizduotėje patikimiausias įrankis sniegui kasti yra metalinis su mediniu kotu. Tačiau pardavėjų teigimu, nereikėtų pabūgti ir plastiko – svarbiausia atkreipti dėmesį į, atrodytų, mažareikšmes detales.

„Svarbiausia, į ką reikėtų atsižvelgti perkant kastuvą ar sniego stumtuvą, yra eksploatacijai rekomenduotina temperatūra. Šiuolaikiniai plastikiniai kastuvai gali būti eksploatuojami net 25 laipsnių šalčio temperatūroje ir nelūžti. Tačiau perkant įrankį reikia atkreipti dėmesį į gaintojo rekomendacijas“, - tikina bendrovės „Jupojos statybinės medžiagos“ atstovas Tomas Kančas.

Pasak jo, renkantis įrankį derėtų išsiaiškinti ir iš kokios žaliavos jis pagamintas. Iš pirminės žaliavos pagamintas produktas yra kur kas patvaresnis nei iš antrinės žaliavos nulietas kastuvas ar sniego stumtuvas. Tiesa, pastarojo kaina būtų mažesnė.

Jam antrina ir A. Monkevičiaus teigiantis, kad nederėtų bijoti pirkti plastikinių gaminių, tačiau vertėtų pasidomėti, iš kokios medžiagos jie gaminami. Pavyzdžiui, rinkoje yra iš specialaus plastiko gaminamų įrankių, kurie atsparūs smūgiams, ant jų net galima stovėti. Be to, reikėtų atkreipti dėmesį ir į kastuvo ašmenis. Kokybiškesni kastuvai ar stumtuvai yra apkaustyti metaline juostele, apsaugančia įrankį nuo greito nusidėvėjimo.

Taip pat svarbi kastuvo dalis – kotas. Populiariausi rinkoje yra dviejų tipų kotai: aliuminis su gumine mova ir medinis.

„Medinis kotas yra klasika. Tačiau atkreipčiau dėmesį, kad rinkoje gausu nekokybiškų medinių kotų, su šakomis arba pagaminti iš drėgnos medienos, kurie greičiau lūžta, džiūdami susilanksto. Jie nėra ilgaamžiai. Be to, jie nėra ir tokie patogūs kaip šiuolaikiški metaliniai kotai, kurie yra išlenkti ir pritaikyti prie vartotojo poreikių“, - sako T. Kančas.

„Žinoma, aliuminis kotas yra patvaresnis ir patogesnis, tačiau reikėtų pagalvoti, ar jis tikrai būtinas. Juk sniegas pakankamai lengvas, todėl kastuvo kotas neturi būti toks tvirtas kaip kastuvo, skirto kasti žemei“, - pastebi A. Monkevičius.

Priežiūra paprasta

Visgi abu specialistai sutinka, kad ilgaamžiškumą labiausia lemia taip, kaip įrankis eksploatuojamas, tai yra, ar jis tausojamas ir ar po darbo tinkamai prižiūrimas.

„Didelių reikalavimų ar taisyklių rinkinių, kaip prižiūrėti kastuvą ar sniego stumtuvą, nėra. Tačiau natūralu, kad po darbo įrankį reikia nuvalyti, nepalikti lauke, o padėti sausoje vietoje“, - pataria T. Kančas.

Kita vertus, specialistai pataria kastuvui išleisti nemažiau kaip 10-20 eurų. Esą už tokią kainą nupirktas įrankis, tikėtina, turi daugiau šansų sulaukti bent antrosios žiemos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis