Kaip apsaugoti lauko baldus ir paruošti juos kitam sezonui?

Nors darbo įrankių dar gali prireikti, lauko baldus jau tikrai galite atidėti kitam sezonui. Šaltis ir šlapdriba juos veikia neigiamai – prisigėrę drėgmės jie ima šerpetoti, o nuo šalčio gali plėstis, trūkinėti. Žinoma, geriausia lauko baldus įnešti į šaltą, sausą ir gerai vėdinamą patalpą. Jei tokios galimybės nėra, tuomet juos reikėtų laikyti kokioje nors stoginėje arba uždengti polietileno plėvele, palikus plyšių orui įeiti.

Tinkamas lauko baldų paruošimas žiemai susideda iš dviejų žingsnių: kruopštaus išvalymo ir atnaujinimo.


Kaip prižiūrėti skirtingus paviršius?


Prieš padėdami baldus žiemoti, švariai juos nuvalykite, išdžiovinkite ir padenkite jų paviršių specialiomis apsaugos priemonėmis. Nuo drėgmės ir nešvarumų baldai gali pradėti pelyti.


Mediniai baldai


Dėmėms nuo medinių baldų pašalinti reikės vandens, ūkinio muilo ir skudurėlio. Jeigu baldus labai saugote, naudokite atitinkamai medienos rūšiai skirtas valymo priemones ir švelnią medvilninę skepetėlę. Sunkiau pašalinamas dėmes įveiksite amoniako, acto, sodos ir vandens mišiniu. Dėmes šveiskite minkštu šepetėliu. Gerai nuskalaukite vandeniu ir leiskite baldams išdžiūti.


Prieš impregnuodami medinius baldus, patrinkite juos švitriniu popieriumi. Taip pašalinsite viršutinį nešvarumų ir drėgmės sluoksnį, pašiaušite medžio paviršių, kad geriau įsigertų impregnantas.


Shutterstock nuotr.


Nors sakoma, kad medinius gaminius geriausia impregnuoti pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje, kai mediena yra gerai išdžiūvusi, tai galima padaryti ir dabar, sulaukus saulėtų, vėjuotų dienų. O dar geriau tai daryti dukart metuose.


Impregnantai – specialus vaškas ar alyva – ne tik padės išlaikyti baldus tinkamus iki kito sezono, bet ir išryškins medžio tekstūrą. Vieni impregnantai gaminami aliejaus, kiti – vandens pagrindu. Lauko baldų impregnavimas padeda apsaugoti juos nuo drėgmės, pelėsio, grybelio. Paprastai kiekvienai medienos rūšiai teks įsigyti skirtingas priežiūros priemones. Nepamirškite: šios priemonės tepamos tik ant sausų paviršių!


Jei dažai nusilupo


Pastebėjus, kad po vasaros medinis paviršius nubluko arba kad apsilaupė viršutinis dažų sluoksnis, reikėtų tuojau pat imtis darbo – vėliau bus tik blogiau.


Lauko baldams atnaujinti tinka medienai skirti emaliniai dažai. Dažoma mediena turi būti visiškai sausa. Jeigu dažai pradėjo luptis, reikia pažeistą sluoksnį nugramdyti ir tik tuomet dėti naują dažų sluoksnį. Jeigu norite padengti medieną dar ir impregnantu, senų dažų likučius reikės nušveisti iki pliko medžio.


Shutterstock nuotr.


Plastikas ir metalai


Pintiems, metaliniams, plastikiniams baldams nuvalyti pakaks karšto vandens ir švelnaus muilo. Svarbiausia gerai nutrinti visus nešvarumus kempinėle ar šepečiu, nuskalauti vandeniu ir leisti visiškai išdžiūti.


Būtinai apžiūrėkite, ar niekur neįsimetė rūdys. Jeigu jų pamatėte, bandykite nušveisti vieliniu šepečiu, naudokite rūdis neutralizuojančius gaminius. Atsikratę rūdžių, nupoliruokite paviršių plieno vata, nupurkškite dažais.

Paviršiams apsaugoti, ištepkite juos plonu automobilių vaško sluoksniu ir nupoliruokite. Galite panaudoti hermetiką, apsaugantį nuo neigiamo atmosferos poveikio.


Pintus baldus valykite šilto vandens ir sodos tirpalu, vaškuokite specialia pasta. Jeigu tai sintetiniai baldai, juos galima palikti ir lauke – tačiau audros gali juos ir sulaužyti. Natūralius iš ratano vytelės pintus baldus būtina įnešti į sausą ir tamsią patalpą. Apžiūrėkite baldus, jei vietomis jie apsilaupę, perdažykite.


Shutterstock nuotr.


Tekstilės priežiūra


Akriliniais dažais nudažyti audiniai gali kaupti pelėsį, jeigu juose liks nešvarumų, drėgmės.


Sezonui pasibaigus, išsiurbkite arba gerai išpurtykite pagalvėles, o gaminius, prikimštus porolono, laikykite sausai. Jeigu dėmės įsisenėjusios, naudokite baliklį ar kitą valymo priemonę, sumaišytą su vandeniu. Nebalinkite medvilninių arba raštais margintų audinių. Juos išvalykite paprasčiausiu muiluotu vandeniu.


Kuo uždengti lauko baldus, kad apsaugotume juos nuo sniego ir lietaus?


Jeigu naudojate plėvelę arba brezentą, gerai jį pritvirtinkite, kad nenupūstų atšiaurūs žiemos vėjai, tačiau palikite plyšį, pro kurį cirkuliuotų oras. Be to, plėvelė neturi liestis su horizontaliu stalo ar suolo paviršiumi. Kaip tai padaryti? Pakiškite po plėvele medienos lentelių, kurios apsaugos paviršių nuo tiesioginio sąlyčio su plėvele. Jeigu suolai arba kėdės nėra pritvirtinti prie grindinio, paverskite juos, kad atkaltėmis remtųsi į stalą, o ant viršaus uždėkite medinių lentelių. Tuomet užklokite plėvele – susidarys kūgio formos apdangalas, nuo kurio nutekės lietaus ir atlydžio vanduo. Apačioje plėvelę pritvirtinkite prie stalo kojų, pavyzdžiui, surišdami virvele.


Beje, plėvelę ant baldų galima uždėti ir tuo atveju, jei juos laikote pašiūrėje, sandėliuke ar garaže. Kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro. Tinkamai pasirūpinę savo lauko baldais, pavasarį jais džiaugsitės tarsi naujais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis