Ką turite žinoti, jei dažote medinę tvorą

Nors šiais laikais egzistuoja įvairiausių sprendimų kaip aptverti sklypus, klasikinė medinė tvora vis dar turi savo gerbėjų. Tokios tvoros yra paprastos, ją susiręsti galima ir pačiam, be to, jos natūralios. Vis dėlto būtent pastaroji savybė lemia tai, kad tokias tvoras reikia daugiau prižiūrėti, tiesa, idealiu atveju ši priežiūra tėra tvoros perdažymas kas keletą metų.

Tvoros priežiūros intensyvumą lemia ir patys pirmi žingsniai – jos pasirinkimas. Teigiama, kad medinė neobliuota tvora yra ilgaamžiškesnė, kadangi paviršius geriau sugeria dažus bei impregnantus. Tvoros impregnavimas apsaugo nuo kenkėjų, kenksmingo saulės poveikio, grybelių ar puvimo. Kai kurios medieną pardavinėjančios įmonės, medžiagas ar pačias tvoras parduoda jau impregnuotas. Medinėmis tvoromis prekiaujančios įmonės „Forutė“ vadovė Jurgita Šarkaitė teigia, kad praktiškiausios yra spygliuočių – pušies ir eglės tvoros. „Kiti medžiai nėra tam pritaikyti, pavyzdžiui, beržas naudojamas baldams ar mediniams gaminiams, bet ne tvoroms. Žinoma, tvora gali būti ir ąžuolinė, bet jos kaina bus labai didelė. Geras pasirinkimas yra ir maumedinė tvora – maumedis yra labai sakingas medis, todėl jo mediena impregnuota natūraliai. Tokios tvoros nereikia papildomai prižiūrėti, ji nepūva, ją galima ir dažyti, ir palikti nedažytą. Vis dėlto tokios tvoros kaina yra didesnė“, – pasakoja pašnekovė. 

Dažymo būdas. J. Šarkaitė teigia, kad geriausia tvoras dažyti pramoniniu būdu. „Taip nudažyta tvora laikys ilgiau. Spalvai gamintojai suteikia 5 metų garantiją, tačiau apsauginę funkciją dažai atliks dar ilgiau. Kiek ilgiau – pasakyti sudėtinga, tai priklauso nuo dažų, nuo oro sąlygų. Žinoma, galima dažyti rankomis – taip dažomos jau sumontuotos tvoros. Jei tokios tvoros mediena impregnuota, geriausia ją dažyti maždaug po metų – per tą laiką mediena prisitaiko prie atmosferos poveikio. Dažyti reikėtų dviem sluoksniais“, – pataria pašnekovė.

Dažų pasirinkimas. Dažai atlieka ne tik etstetinę funkciją. Svarbu ne tik kokios tvoros atspalvis, tačiau ir apsauginis dažų poveikis, neleidžiantis atsirasti įtrūkimams ar natūraliam medienos pilkėjimui. Dažais prekiaujančios įmonės „Duliuksa“ atstovas Gediminas Statkevičius teigia, kad dažų yra kiekvienam atvejui ir tereikia pasirinkti tinkamus. „Būna, kad žmonės klausia, ar turite tokių dažų, kurie būtų ir dažas, ir impregnantas, kad nutepčiau vieną kartą ir laikytų 10 metų. Tačiau taip nebūna, nors žmonės ieško visko viename. Dažų yra daug – pigių ar brangių. Žmogui reikėtų pasirinkti ir įvertinti savo finansines galimybes, ar jis gali pasirinkti brangesnį, tačiau ilgai tarnaujantį produktą“, – pasakoja pašnekovas. 

Pirmąjį kartą nudažę tvorą, priklausomai nuo pasirinktų produktų, greičiausiai turėsite visą ar dalį proceso pakartoti vidutiniškai kas 5–6 metus. G. Statkevičiaus teigimu, ilgaamžiškiausi produktai esantys rinkoje, jei tvora taisyklingai nudažyta ir impregnuota, gali laikyti iki 12 metų, Vidutinio kainų segmento dažai laikys apie 4 metus. „Tačiau impregnantas naujoje medienoje gali išlikti net iki 20 metų. Tai reiškia, kad restauruojant tvorą po 10-12 metų, impregnantas dar bus pilnai aktyvus ir vis dar saugos medieną nuo grybų ir parazitų“, –  pasakoja pašnekovas.

Kai kada renkantis medienos dažus svarbi ir išeiga – kokį plotą galima nudažyti tam tikru kiekiu dažų. Vis dėlto, išeiga žymiai nesiskiria, tačiau čia ir vėl reikia prisiminti paviršių – neobliuotam medžiui nudažyti prireiks daugiau dažų nei obliuotam. „Sunaudojimas skiriasi, tarkime, jei ant obliuoto paviršiaus 5 litrais dažų galima dvigubu sluoksniu nudažyti 30 kvadratinių metrų plotą, tai ant neobliuoto medžio tų pačių dažų užteks tik 20 kvadratinių metrų. Tačiau nors neobliuotas medis neatrodo taip atrodo gražiai, bet dažai geriau laikosi ant grubaus paviršiaus“, – pasakoja pašnekovas. 

Faktūra. Neretai norima, kad tvorai naudotos medienos faktūra nebūtų užgožta dažų sluoksnio, tačiau dažant įprastais dažais dviem sluoksniais, ji yra uždengiama. Paprastas lakas tvoros medienos greičiausiai neapsaugos, todėl G. Statkevičius tokiu atveju pataria rinktis dažyves – tai tarsi tarpinis variantas tarp lako ir dažų, apsaugantis paviršių nuo nepageidaujamo poveikio bei paliekantis faktūros vaizdą. 

Pasiruošimas. Jeigu tinkamai pasirinkote tvorą ar medžiagas jai, pasiruošimas dažymui neturėtų varginti. Ant tvoros paviršiaus radę nelygumų, galite juos pašveisti švitriniu popieriumi. Jeigu jūsų mediena nėra impregnuota, teks tai padaryti patiems. Paviršius turi būti švarus, tad nuvalykite viską, kas gali trukdyti. Prieš dažant tvorą reikia nuvalyti dulkes, žiedadulkes, pjuvenas. Tai ypač svarbu dažant seną tvorą – yra didelė tikimybė, kad ant jos bus prisikaupę nešvarumų, tvora gali būti pradėjusi samanoti.

Dažymas. Medines tvoras siūloma dažyti dviem sluoksniais. Svarbu nedažyti esant šlapiam orui, vengti drėgmės ant dažomo paviršiaus, taip pat reikėtų apsaugoti paviršių nuo drėgmės ir nešvarumų dažams džiūvant. Nereikėtų dirbti tuo metu, kai į tvorą šviečia kaitri saulė – vėliau gali susidaryti pūslelės. „Labai svarbu atsižvelgti į gamintojo rekomendacijas. Dabar, vasarą, reikia stengtis nedažyti saulės atokaitoje, kad dažai per greitai nedžiūtų, kad spėtų įsigerti. Geriausias laikas dažymui yra ryte ar vakare, bet jeigu paviršius visą dieną buvo kaitinamas saulės, jis turi šiek tiek pravėsti“, – pataria G. Statkevičius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis