Ką reikėtų žinoti apie vapsvų naikinimą (1)

Pilkšvas kur nors palėpėje, namo kampe ar kitoje vietoje susuktas vapsvų lizdas yra labai prastos naujienos. Apsigyvenusios šalia jos namų valdai nepridės nieko teigiamo, o tik padidins riziką vieną dieną būti sugeltam. Bėda ta, kad vapsva nėra nekenksminga kaip koks kurmis ar tarakonas – jei mėginsite ją išvyti, ji greičiausiai ginsis ir jos gynyba jums gali baigtis liūdnai. Tad ar verta tokius lizdus naikinti, ir ar reikėtų tai daryti pačiam?

Vabzdžių įkandimams alergiškiems žmonėms geriausias sprendimas būtų atsisėsti prie kompiuterio, susirasti profesionalią įmonę ir paskambinti jiems su savo pasiūlymu. Jūsų jautrumas ar alergija nepadaro jūsų prastesniais ir tikėtina, kad susitvarkytumėte ir patys, tačiau yra dalykų, kuriais geriau nerizikuoti. Šalies spaudoje kartas nuo karto aprašomi įvykiai apie nuo vapsvos, bitės ar širšės įkandimo mirusius žmones ir jūs tikrai nenorite dėl šios priežasties vieną dieną atsidurti naujienose.

Ką prisiminti, jei nutarėte naikinti vapsvas patys.

Geriausia to imtis anksti, kol vapsvos dar nespėjo suformuoti lizdo, gegužės- birželio mėnesiais,šiek tiek uždelsus dar galima mėginti naikinti mažą lizdą. Kuo didesnis lizdas, tuo didesnė rizika. Tokiu metu vapsvas galima gaudyti gaudyklėmis, o jeigu lizdas jau susuktas – paveikti insekticidais. Gaudyklių galima įsigyti sodininkams skirtose parduotuvėse.

Prie lizdo geriausia eiti jau švintant, anksti ryte arba jau temstant ar sutemus, vėlai vakare. Nedarykite to dieną – tokiu metu jos bus labai aktyvios. Geriausias būdas apsisaugoti – ateiti "į svečius" su bitininko kostiumu, jį galite pasiskolinti. Neikite neatsakingai tiesiog susikišę drabužių ar apsivynioję veidą šaliku.

Siūlomi du vapsvų lizdo naikinimo būdai. Pirmasis – saugiu paros metu prisiartinti prie lizdo su storesniu plastikiniu maišu, apgaubti jį iš apačios ir lizdą nukabinti. Tuomet sunaikinti specialiomis purškiamomis priemonėmis. Kai kas lizdo naikinimui siūlo ir karštą arba muiluotą vandenį. Jei lizdo apgaubti maišu nepavyksta (pavyzdžiui, lizdas įkurtas kertėje), gali tekti kviesti profesionalus arba imtis insekticidų.

Jei lizdo naikinimui nusprendėte naudoti insekticidus, būtinai perskaitykite instrukcijas ir atidžiai jų laikykitės. Tai atrodo elementarus patarimas, tačiau didelė žmonių dalis instrukcijas ignoruoja, o šiuo atveju to daryti nereikėtų.

Didžiausios klaidos.

Dienos metu vapsvos yra aktyvios, todėl dieną saugiausia yra nieko nedaryti ir palaukti, kol jos pasiruoš nakčiai ir taps neaktyvios.

Daugelis purškiamų preparatų specialistų laikomi neefektyviais ar trumpalaikiais. Ypač uodus atbaidantys purškalai, kurie kartais naudojami iš nežinojimo – jie neveiksmingi, o jūsų pastangos gali suerzinti vabzdį.

Pastangos uždengti vapsvų lizdą. Kartais žmonės pastebi, kad lizdas įkurtas tokioje vietoje, kad jis lengvai gali būti tiesiog uždengtas. Tuomet ieškoma priemonių, landa, pro kurią įskrenda vapsvos užtaisoma ir laukiama, kol vapsvos pritrūkusios maisto nusibaigs. Tai klaida, nes vapsvos aktyviai ieškos išėjimo ir jį ras. Kartais tuo išėjimu gali tapti namų vidus.

Saugumo patarimai:

Nemosuokite rankomis, jeigu aplink skraido vapsva (ar bitė), geriausia būti ramiai, nes rankų judesiai jas tik dar labiau suerzina. Žinoma, stebėkite, ar situacija neblogėja ir spėkite laiku pasitraukti.

Jei jums įgėlė vapsva ir esate alergiški, visuomet su savimi nešiokitės adrenalino, kuris suleidžiamas iškart po įkandimo. Jei nesate alergiški ar bent iki šiol nebuvote, po įkandimo atidžiai stebėkite organizmo reakciją, ant įgėlimo vietos galite uždėti kažką šalto ar perpjautą svogūną. 

Pastebėjus bet kokią komplikaciją (bėrimas, svaigimas, vėmimas ar kita) reikėtų kuo greičiau važiuoti į artimiausią gydymo įstaigą. Kita vertus, skausmas, dilgčiojimas, patinimas ir kiti nedideli nemalonūs pojūčiai laikomi įprastais įgėlus vapsvai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis