Įrenginėjame pirtį – kokią medieną pasirinkti?

Mūsų šalyje didžioji dauguma pirčių yra statomos iš medienos - tai ir natūralumas, ekologija, tradicijos. Pirtys taip pat yra pastatai ir patalpos, kuriuose vyrauja ypatingos, įprastuose namuose nepasitaikančios sąlygos - aukšta temperatūra ir drėgmė. Dėl šios priežasties statyboje gali būti naudojama iki kelių skirtingų medžio rūšių, pritaikant kiekvieną skirtingiems poreikiams.

Statyba. Kaip žinia, mediniai pirties pastatai būna rąstiniai ir karkasiniai. Rąstiniams namams praktiškai visuomet naudojama spygliuočių mediena - dažniausiai renkamasi pušis, rečiau eglė. Dar rečiau tokie pastatai renčiami iš kedrų, liepų, drebulių ar juodalksnių, tiesa, šie medžiai kur kas labiau tinka pirties viduje, kadangi jie nesisakuoja.

Lygiai taip pat, kaip ir statant įprastus namus, rąstinių pirčių statybai naudojami visų rūšių medžiai - natūralūs, tekinto ar frezuoto medžio rąstai, taip pat ir klijuoto medžio rąstai, kurių kai kas prisibijo. Tiesa, baimės dažniausiai nepagrįstos - tokios pirtys statomos jau ne vieną dešimtmetį, todėl renkantis verta įtraukti visus pasirinkimus.

Pirties entuziastai neretai turi skirtingus požiūrius, ar verta įsirengus rąstinę pirtį daryti vidaus apdailą (dažniau ji yra daroma), tačiau išorės rąstai paprastai paliekami atviri, motyvuojant tuo, kad slepiant rąstus po papildoma apdaila, tiesiog nėra prasmės daryti tokią pirtį.

Tuo tarpu karkasinės pirtims apdailos reikia. Karkasinių pirčių karkasui tinka daugelis medžių, tiek spygliuočiai, tiek lapuočiai. Tiesa, specialistai pataria vengti beržo, kadangi šis medis yra mažiau atsparus puvimui. Tokia pirtis statoma iš tąšų, vidus užpildomas šilumos izoliacinėmis medžiagomis, o interjeras ir eksterjeras apkalamas dailylentėmis.

Vidaus mediena. Beveik visi vieningai sutaria, kad pirčių gultams ir sienoms reikėtų naudoti kurį nors iš medį iš lietuviškos trijulės - liepą, drebulę arba juodalksnį. Visų trijų medienos rūšių kainos per daug nesiskiria, tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad mediena pagal kokybę dar skirstoma į rūšis, todėl natūralu, kad žemesnės rūšies, tarkime, juodalksnio mediena bus pigesnė nei A klasės liepos. Taip pat perkant medieną ir lyginant kainas reikėtų atsižvelgti ir į medienos kiekius bei lentų gultams ir dailylenčių ilgius.

Norintys šiek tiek egzotikos gali rinktis Lietuvos rinkai siūlomus variantus iš Afrikos ar Kanados. Pirmoji kategorija - abači (abachi) mediena. Tai paprastumo tikslais naudojamas bendras keletų afrikinių medžių rūšių medienos pavadinimas. Ji vertinama dėl savo savybių - dėka savo porėtumo, ji mažiau įkaista, todėl labai tinka tiems, kam nepatinka sėdėti ant pernelyg įkaitusių gultų. Tiesa, tokia mediena daugiau ir kainuoja - kainos liepos gultų lentų kainas gali lenkti net ir dvigubai.

Brangiausia pirties mediena - raudonasis Kanados kedras. Jis gali būti naudojamas tiek apdailai, tiek gultams (kaina - apie 10 eurų už metrą). Pabrėžiamos jo geros įkaitimo savybės, dėmesį atkreipianti išvaizda ir geras kvapas pirčiai įkaitus.

Gultams nenaudojama spygliuočių mediena dėl jų sakuotumo, taip pat kietmedis. Minėtos medienos rūšys yra lengvos ir nedidelio tankio, todėl net ir esant aukštai temperatūrai labai neįkaista. Priešingai, kietmedis pasižymi aukštomis įkaitimo savybėmis, todėl atsisėdus ant tokio gulto, galima pajusti deginantį karštį. Žinoma, pirtis ir yra vieta, kur turėtų būti karšta, tačiau karšta prie kūno besiliečianti mediena patinka ne visiems. Kita vertus, kai kas kietmedį rekomenduoja garinėse pirtyse – temperatūra ten žemesnė, todėl ir kietmedis tiek neįkaista.

Pirties apdailai griežtai nerekomenduojama naudoti OSB, kadangi didelis karštis nėra normalios šios medžiagos eksploatavimo sąlygos. Teigiama, jog esant aukštai temperatūrai ši medžiaga į aplinka išskiria kenksmingus junginius, kas yra visiškai svetima pirties paskirčiai.

Grindys. Patogu įsirengti betonines grindis ir jas išklijuoti plytelėmis. Tiesa, net ir įsirengus grindis iš plytelių neretas ant viršaus sudeda medines groteles. Tiek šios grotelės, tiek ištisai medinės grindys paprastai įsirengiamos iš spygliuočių medienos - pušies ir eglės. Maumedis laikomas geriausiu ir patvariausiu sprendimu, tačiau jo kaina yra prieinama ne visiems.

Langai. Specialistai dažniausiai rekomenduoja pirties langus taip pat rinktis medinius. Tiesa, priepirtyje galite naudoti ir plastikinius, tačiau jeigu turite langų ir pačioje garinėje, būtų naudingiausia, jeigu jie turėtų medinius rėmus. Kadangi toje patalpoje vyrauja aukštos temperatūros, medis, sakoma, bus ilgaamžiškesnis nei plastikas, išlaikys didesnį sandarumą bei formą. Labai svarbu, kad lango stiklas būtų grūdintas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis