Įrengiame sodo takelius – kurie pasirinkimai geriausi

Geri orai dalį iš mūsų veja į sodus. Aplinką, kurioje gyvename ar būname nuolat norisi pagražinti, o vėliau tuo grožėtis. Takeliai sode yra ne tik funkcionalus pagrindas, leidžiantis nueiti nuo vieno objekto prie kito, tačiau ir svarbus estetinis sodo elementas. Pasirinkimų yra įvairių – kurie iš jų geriausi?

Skaldos takeliai. Tokių takelių privalumai slypi paprastume ir pigume. Gali būti, kad skaldos ar žvyro jums atliko po statybinių darbų, o jeigu ne verta pasidomėti pas kaimynus ar pažįstamus. Tokį taką nesunkiai galite įsirengti ir patys.

Skalda ir žvyras jūsų kiemui tiks tada, jei turite daug takelių, tačiau nenorite jiems skirti daug lėšų. Ši medžiaga taip pat yra „paklusni“ – takelius galėsite formuoti gana laisvai, išlenkti posūkius, prireikus platinti ar siaurinti, nereikės nieko skaldyti, pjaustyti ar impregnuoti. Nors važiuojamoje kiemo dalyje įrengti skaldos takeliai kai kuriems žmonėms sukuria neišbaigtumo jausmą, o sode tokia danga atvirkščiai atrodo labai organiškai, nes tiek augalai, tiek akmenys yra natūralios gamtoje randamos medžiagos.

Vis dėlto tokia danga turi ir keletą trūkumų. Gali būti, kad nesant gero vandens nutekėjimo ar po stipresnio lietaus reikės apžiūrėti takelius, kadangi net ir sutankintas žvyras yra lakoka medžiaga. Kad tai įvyktų kuo rečiau, reikia įrengti savotišką ribą, „nubrėžti“ kontūrą tarp augalų ir tako. Tai galima padaryti naudojant lentas, plastmasę, plyteles ar kitas medžiagas. Kitas nepatogumas susijęs su jūsų pojūčiais – kone visomis kitomis dangomis galima gana patogiai eiti basomis, o eiti žvyro akmenėliai daugumai žmonių yra trikdantis pojūtis.

Trinkelės. Jei jomis grindžiate kiemą, jos tikrai bus naudingos ir tiesiant takelius po sodą. Reikėtų nudžiuginti ir estetikos mėgėjus – nors pigiausios trinkelės gaminamos iš betono, tačiau toks gamybos būdas leidžia pasirinkti iš įvairių spalvų bei raštų. Tiesa, spalvotų trinkelių spalva ilgainiui gali blukti. Vis dėlto, jei norite sutaupyti ar turite itin ilgus sodo takelius, pačios pigiausios bus įprastos betoninės trinkelės, kurios kai kam gali atrodyti nuobodokai. Klinkerio plytelės atrodo labai panašiai kaip betoninės, tačiau jos yra ilgaamžiškesnės. Deja, už tokį sprendimą teks sumokėti daugiau.

Būtent sodui labai tinka ažūrinės trinkelės su ertme augalams viduje. Priklausomai nuo oro, šiltu metų laiku ir pačios trinkelės gali pakankamai įšilti, todėl patogu vaikščioti basomis, jos taip pat labai lygios. Tinkamai sudėjus, jos reikalauja mažiau priežiūros nei skalda grįsti takeliai. Trinkeles sode daug nerizikuodami galite sudėti ir patys, nes sode apkrovos joms mažesnės, todėl tokia danga atlaidesnė ir padarytoms klaidoms.

Akmens plokštės, skaldyti akmenys. Ši danga mėgiama tų, kurie sodo išvaizdai skiria daugiau laiko ir lėšų. Ši danga ne tik išvaizdi, tačiau ir labai tvirta, patikima bei natūrali. Gera žinia, kad rinkoje yra tiekėjų, kurie užsiima tokių akmenų pardavimu, todėl patiems skaldant vargti nereikės. Vis dėlto dažnai ištinkanti problema yra jų sudėjimas ir šįkart kalbame ne apie techninę proceso dalį, o apie estetinę. Kadangi plokšti akmenys dažnai būna skirtingų formų ir dydžių, nepatyrusiems iš pradžių atrodo sunku suprasti, kaip derinti mažus ir didelius akmenis, kuriose vietose jie labiausiai tinka, kiek palikti erdvės žvyrui tarp jų ir panašiai. Tokios dangos takelius reikia prižiūrėti nuo kerpių ir samanų, po lietaus akmuo gali tapti slidus.

Kai kurie žmonės sodo takeliams renkasi medines trinkeles. Jas pasidaryti nėra sunku ir patiems, užtenka atpjauti rąstą ir tinkamai jas impregnuoti, jos atrodo natūraliai bei suteikia sklypui išskirtinumo. Jeigu norite, tokią dangą galite ir dažyti. Vis dėlto, kaip žinia, medis yra ne toks ilgaamžis kaip trinkelės ar akmuo. Tokia danga yra brangi, be to, mediena po lietaus tampa slidi. Jei norėsite ant tokios dangos vaikščioti basi, kiekvieną pačių pasigamintą medinę trinkelę reikės papildomai apdirbti. Kadangi medis bijo drėgmės, labai svarbu jų paviršių impregnuoti, įrengti nuolydį bei tinkamą drenažinį sluoksnį. Taip pat reikia atsižvelgti į tai, kad geriausia būtų tokius takus įrengti tokioje vietoje, kur būtų daugiau saulės. Taip po lietaus takas greičiau išdžius, kita vertus intensyvus saulės poveikis neprailgins medienos gyvavimo laiko ir blukins spalvą.

Dar dekoratyvesni yra takai iš medžių žievės. Jie, kaip ir skaldos takeliai yra pigūs ir juos nesunku įrengti, tačiau jie gana trumpaamžiai. Jų „galiojimo laikas“ siekia iki kelių metų, tada tokius takus būtina atnaujinti, žievė susimina ir išsinešioja. Todėl patartina tokį sprendimą taikyti tik smulkiems neilgiems takeliams.

Kai kurie žmonės, dengdami savo kiemą, numoja ranka į šaligatvio plyteles dėl jų neestetiškumo. Ar jomis verta įrengti takelius ir sode? Kraštovaizdžio ekspertai pasakytų, kad vientisas įprastų plytelių takas mažame sode suteikia jam vizualinio sunkumo. Tačiau tokios plytelės kai kada yra geras pasirinkimas, ypač darže. Jeigu egzistuoja vietos, į kurias nepriklausomai nuo oro sąlygų vis tiek vaikščiojate, tačiau daržo žemė kartai būna pažliugusi, pavienės šaligatvio plytelės suformuoja patikimą ir ilgaamžį taką link objektų. Žinoma, tam tinka ir trinkelės. Šis metodas nėra brangus. Vaizdingesnėse vietose tokį taką geriau formuoti iš akmenų plokščių.

Įsirengimas. Prieš įsirengiant ilgesnį takelį, naudingiausia būtų patiems sau nusibraižyti elementarų takelio projektą. Pasivaikščiokite po sodą numatytais takeliais – dažnai tai duoda daugiau naudos nei sklypo apmetimas žvilgsniu. Pagalvokite apie takelių pločius. Minimalus patogaus takelio plotis skirtas vienam žmogui yra apie 70-80 centimetrų. Rinkdamiesi dangą atsižvelkite į žmones, kurie dažnai vaikščios jūsų sode – galbūt bus išeinama pasivaikščioti su vaikišku vežimėliu, o galbūt sodu grožėsis sunkiau vaikščiojantys žmonės, kurie pasiramščiuoja lazdele. Tokiu atveju natūraliai rinksimės tvirtesnę dangą.

Takelių įsirengimo principai yra panašūs visais atvejais, dažniausiai skiriasi tik galutinis dangos užbaigimas. Pirmiausia nuimamas grunto sluoksnis, jo gylis priklauso nuo tako naudojimo intensyvumo. Natūralu, jog kieme kur važinėja ir automobiliai reikės nukasti gilesnį sluoksnį grunto, tačiau įrengiant sodo takelius, kur didžiausias spaudimas yra žmogaus masė, gali užtekti ir 20-30 cm, tiesa, gylis priklauso nuo medžiagų, būsimo pagrindo storio bei to, kokio aukščio takelį norėsite įrengti.

Tuomet galima daryti pagrindą. Jis įrengiamas iš birių medžiagų, tokių kaip žvyras ar skalda. Pagrindo tvirtumui užtikrinti skaldą ir kitas birias medžiagas geriausia suplūkti. Taip skaldos pagrindui užteks ir 10-15 cm sluoksnio. Ant viršaus reikėtų užpilti apie 10-15 cm smėlio sluoksnio – jis atliks drenažo funkcijas.

Galiausiai įrengiant kietą dangą, prieš tai patartina pakloti geotekstilės paklotą. Tuomet ant specialiai paruošto skiedinio kloti pasirinktą dangą. Tarpus tarp dangos elementų galima užpildyti skalda, medžio žieve, žvyru, smėliu ir panašiomis medžiagomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis