Grandininio pjūklo pasirinkimas: ką būtina žinoti?

Grandininiai pjūklai. Šie galingi įrankiai gali padėti susidoroti su gausybe iki šiol buvusių varginančių darbų, tokių kaip: medžių genėjimas ar malkų pjaustymas. Jie padės valant sodą, ypač smulkinant šakas, su kuriomis smulkintuvas nesusidoroja ar ypatingais atvejais, pavyzdžiui prasiautus audrai, norint pašalinti išlaužytas šakas.

Prieš perkant grandininį pjūklą svarbu nuspręsti kam jį naudosite. Tai jums padės išsirinkti jums tinkamiausią produktą iš gausybės galimų.

Kam jį naudosite?

Paklauskite savęs ką pjausite. Tai padės nuspręsti kokio galingumo įrankio jums reikia, norint efektyviai atlikti darbą. Kuo smulkesnis darbas ar kuo minkštesnė medžiaga, kurią pjausite- tuo mažesnio galingumo įrankio jums reikia. Pavyzdžiui, norint sode pjauti kietmedį, reikės galingesnio grandininio pjūklo, nei pjaustant minkštą medieną prakurams užteks ir silpnesnio įrankio.

Kaip toli dirbant būsite nuo elektros šaltinio?

Dirbdami sode niekada per daug nenutolsite nuo elektros tinklo, tai jums leis rinktis iš daugiau variantų, nei dirbant platesnėje erdvėje, kur jūsų pasirinkimai būtų suvaržyti.

Kiek turite patirties dirbdami su grandininiais pjūklais?

Jei niekada nesate naudoję tokių elektrinių sodo įrankių, siūlome pradėti nuo silpniausių. Galima apsieiti be galingiausio varianto, jei papildoma jėga nėra reikalinga. Tokiu atveju galingesnis įrankis tik trukdytų dirbti, nes būtų sunkesnis, o jo galingumas naudos neduos. Tačiau, jei jau esate užsigrūdinę- galite rinktis iš visų egzistuojančių variantų.

Kurį grandininį pjūklą rinktis?

Kaip ir perkant kitus sodo įrankius, galite rinktis iš trijų variantų: benzininio, elektrinio, akumuliatorinio.

Benzininis

Benzininiai grandininiai pjūklai yra galingiausi iš trijų egzistuojančių pjūklų tipų ir padeda nudirbti darbus greičiausiai. Varomi dvitakčio variklio jie labiausiai tinka rimtiems pjaustymo darbams, pastoviam naudojimui ir patyrusiems vartotojams. Jie lengvai transportuojami, tad puikiai tinka dirbant toli nuo bet kokio elektros šaltinio, tačiau yra sunkūs, triukšmingi ir reikalauja pastovios priežiūros. Be to, į kainą įtraukti reikia ir tolimesnes išlaidas: benzino sąnaudas, variklio alyvą, naudojamą norint išlaikyti sklandžią pjūklo eigą, kuro transportavimui skirtą benzino kanistrą bei piltuvėlį- lengvesniam kuro perpylimui.

Benzinu varomo grandininio pjūklo galia matuojama pagal variklio dydį. Tai dažnai įvardinama kaip cilindro darbinis tūris ir yra matuojama kubiniais centimetrais (cm3). Kuo didesnė variklio kubatūra, tuo daugiau jėgos perduodama pjovimo mechanizmui, kuris lemia sukimosi momentą ir gerina rezultatus.

Akumuliatorinis

Kaip ir benzininis grandininis pjūklas, belaidis, dar kitaip vadinamas akumuliatoriniu, tinka dirbant toli nuo elektros tinklo ar neturint prieigos prie elektros šaltinio. Juo naudojantis, judesių nevaržo laidas, be to šie pjūklai yra lengvesni už benzininius. Jie yra panašaus galingumo, kaip ir elektriniai, tačiau silpnesni už benzininius ir labiau tinka smulkiems darbams. Jie dirba tyliai, tad tinka naudojimui gyvenvietėse, bei reikalauja mažai priežiūros, tad yra geriausias pasirinkimas, jei jo jums prisireiks tik porą kartų metuose. Kadangi darbui jie naudoja bateriją, jie veiks ribotą laiko tarpą, todėl norint išvengti nepageidaujamų pertraukų - patartina įsigyti papildomą bateriją.
Kuo galingesnė baterija, tuo sklandesnis bus darbas. Ampervalandėmis matuojamas elektros krūvis, nuo kurio priklauso baterijos veikimo laikas: kuo aukštesnė galia, tuo ilgiau dirbs baterija.

Elektrinis

Elektriniai grandininiai pjūklai, kaip ir belaidžiai yra lengvi, reikalauja mažai priežiūros ir dirba tyliai. Jie gali būti galingesni už akumuliatorinius, tačiau neprilygsta benzininiams, todėl puikiai tinka smulkesniems darbams, bei nepatyrusiems vartotojams. Dėl to, kad visad turi būti įjungti į tinklą jie riboja vartotojo judesius, o laidas gali painiotis pjaustant medieną. Tačiau šias problemas galima įveikti prijungus juos prie ilgintuvo ir taip praplėtus naudojimo lauką, bei uždėjus lauko sąlygoms tinkančią nuotėkio relę. Laidinio grandinio pjūklo galia matuojama vatais (W).

Dar keletas techninių charakteristikų

Pjovimo juostos ilgis

Matuojama centimetrais (cm). Pjovimo juostos ilgis nurodo kokio ilgio yra juosta, ant kurios yra užmauta grandinė. Nuo to priklauso pjovimo plotas: kuo ilgesnė juosta, tuo didesnį rąstą galėsite perpjauti vienu ypu. Benzininiai grandininiai pjūklai turi ilgesnes juostas nei elektriniai ar akumuliatoriniai. Neprofesionalių pjūklų juostos ilgis gali siekti 40cm.

Grandinės greitis

Matuojama metrais per sekundę (m/s). Grandinės greitis nurodo kaip greitai galima pjauti per medieną: kuo didesnis greitis, tuo greičiau perpjausite rąstą. Laidiniai ir belaidžiai modeliai dažnai įsibėgėja iki 9 m/s, o benzininiai iki 20 m/s.

Svoris (kg). Nuo svorio priklauso kaip patogu bus naudoti pjūklą. Lengvesni modeliai, daugiausia akumuliatoriniai ir elektriniai leidžia vartotojui judėti lengviau ir suteikia didesnes manevringumo galimybes nei benzininiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis