Ekspertai pataria: kaip išsirinkti ir prižiūrėti eglutę?

Nors pasaulis nestovi vietoje, kalėdinė eglutė vis dar išlieka pagrindinis šventės atributas. Gyvos eglutės ne tik yra mielesnės, bet ir žymiai mažiau kenkia gamtai nei plastikinės. Kvapnios, dailios, puošnios – jos pripildo namus pasakiškos, su niekuo nesulyginamos šventinės atmosferos. Apie kalėdines eglutes, jų pasirinkimą ir priežiūrą kalbėjomės su Vilniaus miškų urėdijos medelyno viršininke Reda Konstantinavičiene ir eglučių augintoju, kaleduegle.lt įkūrėju Luku Litvinu.

Kaip išsirinkti gerą eglutę?

Kalėdinės eglutės iš esmės būna dviejų rūšių – kirstos arba vazone – ir abiem rūšims reikia skirtingos priežiūros. Eglutės auginamos privačiuose ūkiuose ir specialiose plantacijose.

Kaip žinoti, ar eglutė geros kokybės? „Pirkdami kirstą eglutę, žiūrėkite, kad nebūtų aplaužytos jos šakelės, kad ji būtų sodrios žalios spalvos ir kad stipriai kvepėtų – tai reiškia, kad eglutė tik ką nukirsta“, – pataria medelyno atstovė R. Konstantinavičienė. – „Nesibaiminkite, jei nubyrės kažkiek spygliukų – tai natūralus ir neišvengiamas procesas. Žinoma, jie neturi kristi masiškai – tai reikštų, kad eglei kažkas negerai.“

„Perkant eglutę, ją reikia gerai apžiūrėti – ar nenudžiūvusi, ar spyglyje yra drėgmės“, – sako eglutėmis prekiaujantis Lukas Litvinas. – „Kaip atskirti aukščiausios kokybės medelį? Jis turi turėti taisyklingą, tiesų kamieną ir gražią, tankią lają.“ Pasak vaikino, nereikia bijoti pardavėjo klausti, ar eglė buvo auginta grunte, ar vazonėlyje, nes nuo to irgi priklauso eglutės gyvavimo laikas. Vazonėlyje užauginta eglutė ilgiau išstovės, nes buvo nuolat tręšiama ir prižiūrima.

Dar vienas svarbus dalykas – neskubėti pirkti eglutės pernelyg anksti. Tai geriausia daryti likus kelioms savaitėms iki Kūčių.

Shutterstock nuotr.

Perkant eglutę vazone reikėtų žinoti, ar ja tik puošite namus Kalėdoms, ar planuojate ir persodinti. Jei tokios galimybės neturite, šventėms galite rinktis tiek aukštą, tiek žemą eglutę. Kitu atveju žinokite, kad žemesnės eglutės turi didesnę tikimybę prigyti.

„Geriausiai prigyja ne aukštesnės nei metro aukščio eglutės, žinoma, jei tinkamai jomis rūpinamės. Pavyzdžiui, mūsų medelyne aukštesnių eglučių šaknys prieš dedant į vazoną apkarpomos, todėl joms prigyti būtų sunku“, – sako R. Konstantinavičienė. Kita vertus, jei eglutės buvo augintos vazone keletą metų, didėja ir aukštų eglučių prigijimo tikimybė.

Eglutės priežiūra – nesudėtinga

Neužtenka išsirinkti sveikos ir gražios eglutės – ją dar reikia tinkamai prižiūrėti. Pakanka žinoti keletą esminių punktų ir eglutė gražiai išstovės visą šventinį laikotarpį.

Visų pirma, eglutė turėtų stovėti kuo toliau nuo šilumos šaltinių – radiatorių, šildomų grindų, šviestuvų, židinio – tiek dėl saugumo, tiek dėl to, kad jie sausina ir džiovina orą.

Antra, medelį reikia reguliariai laistyti – taip, kad jo šaknys visąlaik būtų truputį drėgnos. Jei eglutė laikoma stove, reikėtų rinktis tokį, į kurį galima įpilti vandens – jo trūkumas medeliui gali būti pražūtingas. Taip pat reikėtų retkarčiais apipurkšti eglutę vandeniu, nes patalpų oras paprastai būna sausas.

Eglutės stovui taip pat derėtų skirti pakankamai dėmesio. Nors jie nėra pigūs, vienareikšmiškai rekomenduojama pirkti tvirtą kokybišką stovą, kad medelis būtų stabiliai įtvirtintas ir neužvirstų ant mažamečių vaikų.


kaleduegle.lt nuotrauka

Ką reikia žinoti norint persodinti eglutę pavasarį?

Jeigu gyvenate nuosavame name ar sodyboje, pasibaigus šventėms galite eglutės neišmesti, bet persodinti ją savo žemėje. Taip ne tik pasipuošite aplinką, bet ir neeikvosite gamtos išteklių.

Reikėtų žinoti, kad įnešę eglutę į šiltus namus sutrikdome jos natūralų ritmą. Dėl staigaus temperatūros pokyčio eglutės per anksti pabunda iš žiemos miego. Pašnekovai pataria eglutę namuose laikyti kuo trumpiau, kad ji nespėtų išskleisti pumpurų. Geriausia – apie dešimt dienų. Paskui eglutę reikėtų nešti į balkoną ar kitą vėsią patalpą ir laikyti ten tol, kol žemė atšils ir medelį bus galima persodinti.

Veidrodėli, veidrodėli, kas pasaulyje gražiausia?

Kirstos eglutės

Lietuviška eglė (Picea abies) – tradicinė eglutė, daug kam kelianti nostalgiškus jausmus. Bene didžiausias jos privalumas – kvapnumas, o trūkumas – kad dėl plonų šakelių ji sparčiai meta spyglius. Vis dėlto, kai kam nubyrėję spygliukai taip pat gali pasirodyti neatskiriama Kalėdų autentikos dalis. Šios eglutės nerekomenduojama laikyti sausose ar smarkiai kondicionuojamose patalpose. Nebloga alternatyva – paprastoji pušis, kuri taip pat skaniai kvepia, bet nemeta spyglių ir išstovi ilgiau.

Shutterstock nuotr.

Kaukazinis arba daniškas kėnis (Abies nordmanniana) – visame pasaulyje vertinamas medelis, jau tapęs klasika. Turbūt taip nutiko dėl jo minkštumo, vešlumo ir nebyrančių spyglių. Nors laikui bėgant paruduoja, puikiai ištveria visą šventinį periodą.

Shutterstock nuotr.

Vazonuose augančios eglutės

Balzaminis kėnis (Abies balsamea) – populiarus pasirinkimas. Minkštas, sodrios žalios spalvos augalas, augantis Lietuvoje, truputį primenantis danišką kėnį. Jis puikus ir tuo, kad turi švelnius, beveik nebadančius spygliukus.

Shutterstock nuotr.

Sidabrinė (dygioji) eglė (Picea pungens) – ypač populiari tarp turinčiųjų šunų ir kačių, nes nuo gyvūnėlių atakų ginasi aštriais spygliukais. Pasižymi išskirtine, sidabriškai mėlyna arba žalsva spalva.

Shutterstock nuotr.

Serbinė eglė (Picea omorika) – taip pat auga Lietuvoje. Savotiškas tarpinis variantas tarp paprastosios ir sidabrinės eglučių. Smulkūs spygliai, tačiau gana tanki ir pasižyminti įdomiais atspalviais – nuo melsvai sidabrinio apačioje iki žalsvo viršuje.

Shutterstock nuotr.

Baltąją eglę (Picea glauca) ypač vertina butuose gyvenantys žmonės, ja mėgstama puošti biurus ir kitas nedideles patalpas. Ši eglė yra tanki ir siaura, todėl užima mažiau vietos, o kvapą skleidžia gana silpną. Be to, ji pasižymi gajumu, todėl labiau tikėtina, kad prigis pavasarį.

Shutterstock nuotr.

Lietuviška eglė (Picea abies) turi stiprų kvapą, kuris daugeliui asocijuojasi su Kalėdomis. Be to, ji ir kainuoja mažiau, nes auga Lietuvoje ir užauga greičiau nei sidabrinės eglės ar balzaminiai kėniai. Šis porūšis nebijo šalnų, todėl jų pumpurai išlieka nepažeisti.

Kur įsigyti?

Eglučių galima įsigyti prekybos centruose, iš privačių pardavėjų ir medelynuose, taip pat jas parduoda miškų urėdijos savo pardavimo taškuose, apie kuriuos galima sužinoti į jas paskambinus arba apsilankius tinklalapyje.

Prieš Kalėdas Generalinė miškų urėdija rengia jau tradicija tapusią akciją „Parsinešk Kalėdas į namus“, per kurią dalija nukirstas eglių šakas. Šiemet ši akcija vyks gruodžio 20 d. miestų ir miestelių aikštėse. Kirstos eglutės parduodamos ir girininkijose.

Kalėdinių eglučių parduotuvės internete kaleduegle.lt įkūrėjai šiemet pasiūlė Lietuvoje unikalią paslaugą – eglučių prenumeratą. „Mes dalį eglučių užsiauginame patys savo sodyboje, dalį tiekiame bendradarbiaudami su Lietuvos ir Danijos eglučių augintojais. Prieš keletą metų pradėjome eglutės pardavinėti internetu su pristatymo į namus ar biurą galimybę ir jau turime ištikimų klientų. Todėl šiemet nusprendėme pasiūlyti jiems naują dalyką – eglutę šventėms... užsiprenumeruoti. Kadangi laiko viskam lieka vis mažiau, norime eglutės pirkimo procesą supaprastinti iki minimumo“, – pasakoja tinklalapio įkūrėjas Lukas Litvinas.

Kaip tai veikia? Artėjant šventėms į klientų pašto dėžutes įkrenta priminimas apie eglutės prenumeratą. Peržiūrėjus prenumeratos informaciją, pakeitus arba patvirtinus užsakymą, eglutė pristatoma prie pat kliento namų ar biuro durų visoje Lietuvoje. Siūloma eglutę įsigyti kasmet su vis didesne nuolaida – taigi, ilgalaikiams klientams nereikės kiekvienais metais sukti galvos, iš kur gauti eglutę.

Taigi, visiškai nesvarbu, ar eglutę įsigysite iš miškininkų, pirksite ją inernetu ar parduotuvėje, žinodami skirtingų porūšių savybes, pasirinkimo ir priežiūros subtilybes, galėsite pagrįstai didžiuotis jos grožiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis