Cukrinio žvyninuko atsiradimas – ar viskas gerai su jūsų namais?

Jūsų namuose viskas savo vietose, tvarkinga, gražu, juose gyvena tiek gyventojų, kiek jūs ir norite, kad gyventų. Tačiau vieną dieną atkeliauja papildomas, nuotraukoje matomas, įnamis. Tai cukrinis žvyninukas (Lepisma saccharina), kartais dar vadinamas sidabrine avižėle. Gera žinia ta, kad praktiškai nieko blogo nedaro, o išnaikinamas itin paprastai.

Kaip matyti iš nuotraukos, šie vabzdžiai yra pailgos formos, turi 6 kojas, jų ilgis gali siekti apie 10 mm. Kūnas padengtas žvyneliais, o jį „vainikuoja“ ūsai ir uodega.

Maitinasi žvyninukai labai paprastai – valgo cukrų, grūdinius produktus, organines atliekas, tarp ir pelėsį. Aktyviausi naktį, todėl gali būti, kad vienas ar pora gyvena ir pas jus, o jūs to dar nežinote. Labai dažnai žvyninukai pastebimi voniose, tualetuose, pirtyse bei kitose vietose, kur natūraliai drėgna, kadangi pagrindinis jo poreikis yra vanduo. Tačiau jei drėgmės pritrūksta, jis stengiasi jos rasti ir traukiasi iš minėtos vietos. Kita priežastis, kodėl šie kenkėjai mėgsta vonias yra tamsa – žvyninukai nemėgsta šviesos. 

Todėl jeigu patalpoje yra tamsu, drėgna ir galima rasti maisto (tarkime, virtuvėje po kriaukle) žvyninukui tai idealios sąlygos gyventi ir daugintis. Panašios sąlygos tinka ir pelėsiui, kuriuo žvyninukas maitinasi. Žvyninukai taip pat nėra vislūs, kiaušinėlių deda nedaug, ne iš visų išsivysto vabzdžiai, o populiacija niekada nebūna labai didelė. Niekieno netrukdomas žvyninukas gali gyventi iki dviejų metų. Tad gali kilti pagrįstas klausimas – ar jis daro žalos? Stebėtina, bet praktiškai ne – jie neplatina ligų, o daugiausia, ką jis gali padaryti, tai sukelti diskomfortą, jog kažkas šliaužioja po namus.

Į butus žvyninukai patenka per plyšius ir vamzdynus, tačiau juos neretai randa ir individualių namų gyventojai. Retesniais atvejais šie kenkėjai atsinešami į namus su įvairiais daiktais.
Ir vis dėlto – nenorite jokių nekviestų svečių, todėl nusprendėte jo atsikratyti. Tai padaryti itin lengva ir galima sakyti naudinga. Žvyninuko atsiradimas yra tarsi indikatorius, kad kažkur namuose kaupiasi ilgalaikė drėgmė ar egzistuoja nešvara. Tad metodas būtų paprastas – nusausinkite visas vietas, kuriuose kaupiasi ilgalaikė drėgmė (nepamirškite patikrinti po virtuvės kriaukle ir skalbimo mašina). Sausoje patalpoje žvyninukas, stengsis iš jos pasitraukti. Svarbu ir efektyvus vėdinimas bei pelėsio išvalymas - be to, kad jis gali tapti maistu žvyninukui, pelėsis kenksmingas ir jūsų sveikatai.

Atlikus drėgmės šalinimo darbus, galima tiesiog išvalyti minėtas problemines vietas nuo įvairių atliekų. Taip, tam nereikia naudoti jokių specialių purškiklių – užteks valiklių, kuriuos ir taip naudojate valydami vonias ar virtuves. Gali atsitikti netgi taip, kad žvyninukui pakenks ne naujos sąlygos, o paties valiklio poveikis, nes šie vabzdžiai yra labai neatsparūs bet kokiai chemijai. Štai ir viskas - galima sakyti, kad problemą jau išsprendėte. Ne tik susitvarkėte būstą, atsikratėte pelėsio, tačiau nebeturite ir žvyninukų.

Tačiau jeigu sunku identifikuoti, iš kur žvyninukas gauna drėgmės, o jis vis viena šmaižioja po namus, galima panaudoti paprastas vabzdžiams skirtas lipnias juosteles – gaudykles. Jas tiesiog reikėtų padėti tose vietose, kur dažniausiai pastebime žvyninukus.Toks metodas efektyvesnis, kai namuose egzistuoja didesnė jų populiacija ir aukščiau minėti metodai neveikia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis