Ar vijokliniai augalai kenkia namo sienoms?

Ant namo sienos augantys vijokliai dažniausiai atrodo gražiai, tačiau ne visuomet grožis ir praktiškumas eina koja kojon.

Atsakymas į antraštėje iškeltą klausimą galėtų būti dvejopas – taip ir ne. Tai priklauso nuo būklės ir tipo to paviršiaus ant kurio ar šalia kurio auga minėtas vijoklis. Vijoklio šaknys gali įsitvirtinti tuštumose ir įskilimuose ir ardyti struktūrą, tačiau jie dažniausiai nėra tokie stiprūs, kad patys "kurtų" naujus plyšius. Tai reiškia, kad tvirtai, tinkamai sukonstruotai mūrinei sienai dėl vijoklio nieko neatsitiks, tačiau vijoklis gali tapti grėsme kitiems paviršiams.

Vietos, kuriose geriau vengti vijoklių

Susilpnėjęs mūras: byrantis mūras, įskilimai ir palaidos plytos turi daug ertmių, todėl tai idealios vietos augalo šaknims skverbtis. Mums tai, žinoma, nežada nieko gero. Augalas plės jau esančius įtrūkimus ir leis drėgmei skverbtis. Todėl senų pastatų nevertėtų apsodinti vijokliniais augalais. O jeigu kyla toks noras, pirma reikėtų atlikti lauko sienų remontą.

Medinės sienos ir tvoros: vijoklis gali lengvai rasti kelią tarp lentų, atverti sujungimo vietas ir pažeisti struktūrą. Šaknys taip pat gali įsiskverbti į smulkius medienos paviršiaus tarpelius, kas vėliau lemia, kad mediena pradeda pūti. Be to, pats augalas gali tapti namais medienai kenkiantiems vabzdžiams bei kitiems kenkėjams. Tas pats galioja ir kitoms medinėms struktūroms (pvz, seniems mediniams langams).

Shutterstock nuotr.

Dailylentės: dėl jau minėtų priežasčių, dailylentės taip pat geriau telieka neapželdintos vijokliais. Šie gali pridaryti sunkumų tiek augdami, tiek šalinant augalą.

Tinkuota siena: Pagrindinė problema su tinku kyla tuomet, kai augalą norima pašalinti, mat kartu su juo greičiausiai pasišalins ištisi tinko gabalai. Be to, tinkas po augalu ilgainiui praranda spalvą.

Shutterstock nuotr.

Dažyti paviršiai: Kaip ir tinko atveju, vijoklio šaknys gali pažeisti dažus, kai augalas šalinamas.

Ir vis dėlto, tinkamoje vietoje bei ant tinkamo paviršiaus augantys vijokliai suteikia nemažai naudos. Jie ne tik puošia namą ir daro jį išskirtiniu, tačiau ir saugo lauko namo sienas nuo kritulių ir naikinančio saulės bei vėjo poveikio. Augalų šaknys surenka vandens perteklių susikaupiantį prie namo pamatų. Tankūs lapai ir šakelės vasarą sukuria pavėsį ir vėsina sienas, o žiemą, kai papildoma izoliacija, padeda sulaikyti nedidelę dalį šilumos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis