5 priežastys, kodėl verta pradėti bitininkauti

Teisininkas, pardavėjas, ugniagesys ar dažytojas. Nesvarbu, kas esate, jokių apribojimų bitininkauti nėra nei pagal profesiją, nei pagal lytį, amžių ar odos spalvą. Reikia tik nusiteikimo. Galbūt galvojote apie tai, tačiau jau keletą metų nieko nedarote, o vis dar galvojate? Štai penkios priežastys, kurios gali paskatinti pagaliau imtis bitininkystės.

Medus

Nors kaip ir daugelis kitų pomėgių, bitininkystė teikia ir neapčiuopiamos naudos, pradėkime nuo akivaizdaus - tai, kad bitės neša medų, žino ir darželinukai. Ir tas medus gali būti jūsų, jei įsirengsite bent vieną avilį ir sugebėsite bitėmis pasirūpinti. Tai bene seniausias žmonių naudojamas saldiklis, dar daugiau - jis negenda. Medus yra sveikas ir daug kur panaudojamas. Taip pat tai ir gera dovana.

Apdulkinimas

Galbūt, nors tai ir būtų keista, medus jūsų nevilioja – esate matęs medaus prekybos centre ir nesunkiai galite jo nusipirkti. Tačiau bitės yra labai svarbi grandinės dalis augalų auginime. Jos apdulkina augalus ir tai faktiškai netgi svarbiausia iš to, ką jos daro. Be bičių, gėlės, vaismedžiai, uogos augs prasčiau. 2013 metais atliktame eksperimente Getingeno universiteto (Vokietija) mokslininkai nustatė, kad bičių apdulkintų braškių uogos būna sunkesnės, tvirtesnės ir raudonesnės, lyginant su vėjo apdulkintomis Tad šalia esančios bitės gali padidinti ir jūsų derlių.

Bičių vaškas

Bičių vaškas yra mažiau akcentuojamas, tačiau taip pat bičių gaminamas produktas. Bitės taip pat gamina bičių pienelį ir pikį. Tiesa, šie produktai vertingi dėl to, kad jų dažniausiai išgaunama palyginti nedaug.

Tai leidžia jums išmokti

Bitininkystė gali daug išmokyti, kadangi tai yra atskiras, sudėtingas pasaulis. Čia galite panaudoti ir jau turimas žinias - pavyzdžiui, darbas su medžiu. Patyrusių bitininkų tuo nenustebinsi, tačiau ne visi žino, kad aviliai taip pat yra skirtingų rūšių, tad galite netgi patys susikonstruoti savitą avilį. Taip pat tai reikalauja smalsumo ir nuolatinio žinių plėtimo, be to, plečia pažinčių ratą, jei tik to norite, nes šalies bitininkai yra pakankamai aktyvūs ir rengia tiek didelių, tiek vietinių susiėjimų.

Sąmoningumas

Idėja apie bitininkystę patiks ir tiems, kuriems rūpi gamta - bitininkaudamas palaikote bičių gyvybes. Deja, bet bičių skaičiaus mažėjimas fiksuojamas kone visame pasaulyje, todėl augindami jas faktiškai padedate jas išsaugoti, nors ir mažais mastais. Vienas gerai išlaikytas avilys gali pasirodyti lašas jūroje, bet tai taip pat yra geras pavyzdys.

Kas gali jus riboti

Sveikata

Nors bitininkystė ir naudingas užsiėmimas, niekada dėl to neaukokite savo sveikatos. Bitėms prižiūrėti nereikalingas praktiškai joks fizinis pasirengimas, todėl jas gali prižiūrėti ar bent jau padėti prižiūrėti bet kokio amžiaus žmonės. Vis dėlto, į bitės įgėlimą mūsų kūnai reaguoja skirtingai. Kai kada tai gali būti netgi mirtina. Tad jeigu jūs ar jūsų šeimos narys yra alergiški, geriau tiesiog ieškokite kitų būdų praleisti laisvalaikį.

Kaina

Įsirengti bityną ar netgi vieną avilį kainuoja. Turite ne tik nusipirkti patį avilį (tiesa, kadangi jie mediniai, galima ir pasigaminti, tačiau, nors ir mažiau, tai vistiek kainuos), įrankiai ir bičių šeima. Aišku, tai pradinė investicija ir kitais metais tas pats avilio išlaikymas atsieis kur kas mažiau, tačiau tokia pinigų suma gali gąsdinti.

Vieta

Savaime suprantama, geriausia, kai bitės turi plačią ir įvairią "ganyklą", todėl idealu jas laikyti sodyboje ar menkai urbanizuotoje vietovėje. Tai tampa problematiška, jei aplink yra tankesnis bitininkų tinklas, tačiau ir tokiu atveju bitės ras, ką nešti. Dar kiek sudėtingiau (tačiau įmanoma) yra laikyti bites mieste. Miesto bitininkai gauna ir medaus, o augalų, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo priešingai, yra pakankamai. Didžiausia problema čia gali būti dėl bičių nesutampantys jūsų ir kaimynų požiūriai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis