5 naudingi patarimai, kaip sodyboje utilizuoti šiukšles

Kiekvienam sodininkui mėgėjui anksčiau ar vėliau kyla problema, kaip utilizuoti įvairias šiukšles, kurių susikaupia sklype per visą sezoną. Ką daryti su šiukšlėmis, kur jas laikyti ir kaip utilizuoti – tai klausimai, kuriuos mes ir pamėginsime išgvildenti šiame straipsnyje.

Buitinės atliekos bei įvairios statybinės šiukšlės yra reali problema sodų bendrijose ir sodybose. Kiekvienas iš mūsų ją sprendžiame savaip. Tačiau viena yra iš tiesų išspręsti šią problemą, ir visai kas kita – išmesti šiukšles į artimiausią griovį, mišką arba palikti pakelėje, paverčiant viską aplink tikru šiukšlynu, užpildytu plastikiniais maišeliais, skardinėmis, plastikiniais buteliais ir kitomis atliekomis.

Apie tai, kokią žalą daro gamtai, žmonės nė nesusimąsto. O po kelerių metų tokie grioviai ir pamiškės virsta stichiniais šiukšlynais, kurie išskiria didžiulį kiekį kenksmingų medžiagų ir kenkia mūsų ir šiaip toli gražu ne tobulai ekologijai.

Pirmas patarimas: perkelkite šiuos rūpesčius ant svetimų pečių

Mes gyvename ne akmens amžiuje, ir šiandien pats humaniškiausias ir paprasčiausias būdas atsikratyti šiukšlių – organizuoti jų išvežimą. Yra daugybė specializuotų komunalinių tarnybų ir įvairių komercinių įmonių, kurios už tam tikrą mokestį išveš šiukšles iš jūsų ir jūsų kaimynų sklypo.

Tokias paslaugas teikiančias įmones galima lengvai susirasti internetu. Sudarę sutartį, galėsite ramia sąžine pamiršti apie šiukšlių sodyboje problemą. Bet jei dėl kažkokių priežasčių (per brangu, neapsimoka ir pan.) šiukšlių išvežimo organizuoti neįmanoma, teks ieškoti kitų būdų. Juos aptarsime išsamiau.

Iš tiesų šiukšlių utilizavimo problema daug gilesnė, nei mes manome. Juk svarbu ne tik tai, kaip konkrečiai utilizuoti įvairaus pobūdžio atliekas, bet ir tai, kur ir kaip jas tinkamai laikyti. O ir apskritai, ar viskas, ką mes norime išmesti, iš tiesų yra šiukšlės?

Antras patarimas: kompostuokite

Dalį atliekų: šakas, maisto likučius, nukritusius lapus, nupjautą žolę, piktžoles, kiaušinių lukštus ir kitą pūvančią organinę žaliavą, taip pat popierių ir kartoną galima panaudoti kompostui. Tai ko gero geriausias būdas utilizuoti maisto ir augalines atliekas. Taip jūs ne tik atsikratysite nemažos dalies šiukšlių, bet ir gausite puikių natūralių trąšų. Reikia įrengti specialią kompostavimui skirtą dėžę. Kad prie šios dėžės nesiveistų musės, būsimą kompostą reikia uždengti tankiu sluoksniu nupjautos žolės arba piktžolių. Galima pasigaminti komposto dėžę su dangčiu. Tokiu būdu atliekos užims mažiau vietos, jas bus paprasčiau laikyti.

Trečias patarimas: neišmeskite statybinių šiukšlių

Statybines šiukšles galima panaudoti klojant pamatus – pavėsinei, kepsninės aikštelei ir pan. Galima panaudoti ne tik plytų ir blokų gabalus, atlikusį gipso kartoną, dailylentes, apkalas ir stiklą, bet ir įvairius metalinius elementus, pavyzdžiui, kampukų, lovių, vamzdžių nuopjovas, akmens skaldą. Plytų ir akmens atliekas galima panaudoti įrengiant sodo takelius – tai labai tvirta ir patikima medžiaga.

Ketvirtas patarimas: įrenkite vietą, kur laikysite atliekas

Paprasčiausia ir lengviausia šiukšles laikyti specialiai atliekoms skirtuose konteineriuose, kurių idealiausiu atveju reikėtų turėti kelis – įvairių rūšių atliekoms: statybinėms šiukšlėms, plastikui, stiklui ir buitinėms atliekoms. Konteinerių talpa taip pat gali skirtis – tai, visų pirma, priklauso nuo to, kiek žmonių gyvena name. Bet nepriklausomai nuo talpos, konteineris turi būti itin patvarus, tvirtas ir hermetiškas. Taip pat pageidautina, kad jis stovėtų ant nedidelės betoninės aikštelės.

Be abejo, žiūrėti į šiukšlių konteinerį nėra labai malonu, tad galima jį paslėpti, apsodinus gyvatvore (raugerškio, laukinių vynuogių, paprastojo pūslenio ir pan. augalų). Ūkinę zoną su šiukšlių konteineriu galima aptverti medine arba pynučių tvora. Svajojate apie gražią tvorą aplink konteinerį, bet nenorite pinti pynučių? Prilaužykite gluosnio vytelių ir tiesiog įbeskite jas aplink konteinerį. Praeis visai nedaug laiko, ir vytelės virs puikia tankia gyvatvore, kurią bus galima kirpti, formuojant įmantrius raštus ir formas.

Penktas patarimas: jei norite šiukšles sudeginti, darykite tai tinkamai

Šakas, sugrėbtus lapus ir nupjautą žolę galima sudeginti, tačiau ar reikia tai daryti? Juk degindami šiukšles, kenkiame gamtai, o jei nemokame deginti teisingai, pakenksime ir sau. Štai kaip reikia teisingai deginti šiukšles. Nerekomenduojame kaip senovėje sukurti laužo ir sumesti į jį įvairias atliekas – tai labai neveiksminga, bet to, ir pavojinga.

Geriausia naudoti specialų šiukšlių deginimui skirtą ugniakurą – statinę, kuri turi stovėti kuo toliau nuo įvairių pastatų, medžių ir krūmų. Tokį ugniakurą jūs galėsite sukontroliuoti ir prireikus labai greit – per kelis sekundes – užgesinti. Jei savo sklype neprikaupiate daug šiukšlių, jų deginimui užteks specialaus kibirėlio.

O patį paprasčiausią ugniakurą šiukšlių deginimui galima pasidaryti iš senos metalinės statinės, kurią tikrai nesunku rasti. Tokio ugniakuro privalumas – kai jo nereikia, jį galima pernešti. Sudeginę šiukšles, statinę galite nunešti į atokesnę sklypo vietą, kad negadintų gražaus aplinkos vaizdo. Prieš deginant šiukšles statinėje, reikia išimti jos dugną. Taip pat palei visą apatinės dalies perimetrą reikia išgręžti kelias nedideles skylutes.

Paruošę statinę, išrinkite saugiausią vietą, kur deginsite šiukšles. Pasirinktoje vietoje iškaskite nedidelę duobę – apie 30 cm gylio ir metro skersmens. Šios duobės viduryje pastatykite statinę taip, kad į ją iš apačios lengvai patektų oras.

Į įrengtą ugniakurą supylę sodo atliekas, jas padekite – dėl gana stiprios traukos, ugnis labai greit įsidegs ir šiukšlės sudegs per kelias minutes. Tik nepamirškite, kad plastikinių ir kitokių sintetinių atliekų tokiu būdu deginti negalima, nes degdamos jos išskiria nuodingas dujas, kurios kenkia ir sveikatai, ir aplinkai.

Tikimės, kad šie patarimai padės jums sprendžiant tokį svarbų kasdienį klausimą, kaip šiukšlių laikymas ir utilizavimas.

O kaip Jūs dažniausiai tvarkotės savo sklype? Pasidalinkite komentaruose!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis