5 laiką taupantys sodo įrankiai

Sodininkystė pagal savo pobūdį yra daug pastangų ir laiko reikalaujantis darbas. Tačiau turėdami tinkamus įrankius, palengvinsite augalų sodinimą, lauko erdvės priežiūrą ir gražinimą. Tinkamas užduočiai įrankis sumažins nugarai tenkantį krūvį, be to, gali padėti sutaupyti laiko, kurį geriau praleisite ilsėdamiesi savo sode, o ne dirbdami jame.
Čia aptarsime keletą įrankių, kurie yra geriausi laiko taupytojai. Kai kurie jų buvo sukurti prieš amžius, o kai kurie yra pakankamai modernūs išradimai.

1 - Hori-Hori peilis

Hori-hori peilis yra senovinis japonų įrankis, kuris iš dalies yra kastuvėlis, o iš dalies - peilis. Tradiciškai jis buvo naudojamas bonso medelių persodinimui ir šakniavaisių kasimui uolėtose vietovėse.
Priešingai nei dauguma kastuvų, kurie sulinksta, jei bandydami ištraukti užsispyrusią šaknį ar akmenį geležtę spaudžiate, tvirtasis hori-hori peilis nesusilenkia ir lengvai nelūžta. Iš tvirto nerūdijančio plieno pagaminta geležtė yra įtvirtinta tvirtoje medinėje rankenoje. Su siaurąja geležtės dalimi lengvai pateksite į ankštas vietas, o dantytoji pusė pravers pjaunant susipynusias šaknis. Ant modernaus hori-hori peilio geležtės nugaros rasite ir liniuotę, kuri pravers sodinant svogūnėlius.

2 – Velėnos apipjaustymo peilis

Kita rūšis sodo „peilių“ yra naudojama apipjaustyti velėnai, kad žolė nesibrautų į gėlynus.
Velėnos apipjaustymo peilių rankena yra ilga kaip kastuvo, o jos gale yra plokščia geležtė, kurią primindami su koja staigiai nukertate storus žolių šakniastiebius. Su jo pagalba greitai ir lengvai nubrėšite griežtą savo vejos liniją ir paryškinti kiemo kontūros taip jūsų kiemo kontūrai bus tikrai ryškūs.

3 – Lapų smulkintuvas

Jų būna įvairiausių formų – autonominių ir skirtų pritvirtinti prie lapų pūstuvo arba žoliapjovės.
Su šiuo prietaisu susmulkinę lapus pasigaminsite puikias dirvožemio trąšas. Suberkite nukritusius lapus į smulkintuvą (to nereikės daryti, jei jis bus pritvirtintas prie žoliapjovės). Susmulkinti lapai lengvai suirs kompostinėje, tad galėsite naudoti švarų ir maistingą mulčių gėlynams arba įmaišyti jį kaip trąšas į nederlingą dirvą.

4 – Genėjimo įrankis

Yra keletas genėjimo įrankių rūšių, leisiančių jums apgenėti medžius nelipant ant kopėčių.
Dažniausiai pasitaikantis yra teleskopinis genėjimo įrankis su genėjimo geležte (skirta šakoms, kurių diametras iki 2,5 cm) ir trumpu pjūklu (storesnėms šakoms). Norint nukirpti šaką, užtenka patempti virvelę, kabančią prie koto, kurio ilgis, priklausomai nuo modelio, gali siekti net iki 4,5 metro ir daugiau. Parduotuvėse rasite benzininių bei elektrinių genėjimo įrankių sudėtingesniems darbams ir mažesnių genėjimo įrankių vaismedžiams.

5 – Vaisių surinktuvas

Vaisių surinktuvas yra skirtas nuskinti vaisius nelipant į medį ar ant kopėčių.
Įrankyje yra metalinės žnyplės su krepšiu, į kurį įkrenta vaisiai. Jų būna įvairių ilgių ir dydžių (priklausomai nuo medžio ir renkamų vaisių dydžio). Nors iš pradžių gali reikėti šiek tiek pasitreniruoti, įgudus šis įrankis bus vienas džiaugsmas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis