5 kriterijai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti renkantis tvorą

Rinkoje parduodamos tvoros dažniausiai yra skirstomos pagal medžiagą – jos gali būti medinės, plastikinės (PVC), metalinės, iš kurių dar kaip atskira kategorija išskiriamos vielinės arba segmentinės tvoros. Nereikia pamiršti ir visomis prasmėmis žalių tvorų – gyvatvorių. Ką pasirinkti? Išskyrėme penkis pasirinkimo kriterijus ir pažvelgėme į tvorų skirtumus bei privalumus.

Estetika. Sklypas, kurį norite aptverti, turi vieną ar pora kraštinių, kurios gerai matosi iš gatvės, vadinamąją fasadinę pusę. Neretai žmonės yra linkę pasirinkti brangesnius ir kokybiškesnius sprendimus fasadinei pusei ir pigesnius sprendimus (tarkime, segmentines arba vielines tvoras) toms sklypo kraštinėms, kurios ribojasi su kaimynu.

Nors dėl skonio, sakoma, nepasiginčysi, tačiau vienų tipų tvoros šalia namų turi daugiau galimybių pritapti prie aplinkos. Šioje kategorijoje lyderės yra medinės ir metalinės tvoros – jų puošybos variantai, kalbant apie padengimą ir ornamentus yra labai įvairūs. Plastikinės tvoros pasižymi kiek mažesne ornamentikos įvairove bei spalviniu aspektu. Tiesa, kai kas kaltina tokias tvoras nenatūralumu, dėl to, kad plastiką neretai galima atskirti vizualiai.

Segmentinės ir vielinės tvoros, vertinant pagal šį kriterijų, turi mažai privalumų. Jos neturi didelių puošybos variacijų, o ir esamos skiriasi nežymiai, spalvinė gama taip pat gana ribota. Net ir radus įdomesnį sprendimą ar spalvą, vargu ar norėsime puošti savo kiemo fasadinę pusę tinkline tvora. Tačiau reikia prisiminti, kad grožis tokiose tvorose yra antrame plane. Jų paskirtis yra daugiau funkcinė, o ne estetinė. Tokios tvoros yra skirtos nebrangiai aptverti didelius plotus prie viešųjų ar pramoninių objektų.

Gyvatvorės grožį galime nustatyti kiekvienas asmeniškai, tačiau būtina nepamiršti, kad išlaikyti nepriekaištingą tokios tvoros išvaizdą reikalauja laiko ir pastangų.

Priežiūra. Mažiausiai priežiūros reikalauja tinkamai padengtos metalo ir plastikinės tvoros. Kokybiškų tvorų dengimui šiais laikais naudojamas cinkas, taip pat jos nudažomos, taip apsaugant nuo atmosferos poveikio.

Medinės tvoros šiuo atveju stovi priešingoje skalės pusėje. Tinkamai neparuoštą medinę tvorą reikės dažniau atnaujinti – padengti antiseptikais, dažniau dažyti. Medinei tvorai gali grėsti puvimas, grybelis, spalvos praradimas, vabzdžiai ir kita. Jei tvoros lentos impregnuotos giluminiu būdu ar apdorotos termiškai, dėmesio poreikis jos priežiūrai sumažėja, tiesa, termiškai apdorota mediena yra brangesnė.

Daugiausia priežiūros reikalauja gyvatvorė. Žinoma, jei gyvatvorę teisingai pasodinę, jos augimą paliksite savieigai, nieko per daug blogo neatsitiks, vis dėlto, neprižiūrėta gyvatvorė daugumai neatrodys patraukliai. Gyvatvorę reikės reguliariai apkarpyti, stebėti, ar neprasidėjo ligos, palaistyti, jei prasidėjo sausra ir atlikti kitus panašius darbus.

Shutterstock nuotr.

Darau pats. Galbūt norėtumėte tvorą pasidaryti patys? Neabejotinas lyderis šioje srityje yra medinės tvoros. Medis yra ta medžiaga, su kuria daugelis esame susidūrę praktiškai ir su nedideliu instruktažu bent jau pusėtiną tvorą sau galėtų susitverti kiekvienas. Tie, kam medžio darbai yra rimtas laisvalaikio užsiėmimas ar profesija, gali susimontuoti net ir labai kokybišką tvorą.

Metalinės tvoros šiuo atžvilgiu nėra tokios universalios - tikros metalinės tvoros gamybai gali prireikti kalvystės įgūdžių. Plastikinių tvorų buityje nepasigaminsime, o gyvatvorės šiuo atžvilgiu apskritai yra dvilypės.

Vienaip ar kitaip, visas tvoras reikės įtvirtinti, tad kad ir kokią tvorą pasirinktumėte, norint dalį darbo atlikti patiems, jo visada atrasite. Beveik visas tvoras patariama statyti ant pamatų. Atsižvelgiant į tvoros tipą gali prireikti ištisinių arba surenkamų pamatų. Poliai tvorai gręžiami iki 1,7 m gylio, o tarpe betonuojamas linijinis pamatas.

Vielinėms ar panašios konstrukcijos tvoroms naudojami įkalami stulpeliai – taip išvengsite būtinybės betonuoti. Ypač tai naudinga įrengiant didelius plotus, nes sumažėja tvoros įrengimo kaštai.

Kaina. Jūs turbūt nebenorite girdėti, kad kainos priklauso nuo daugelio veiksnių, deja, tvorų atveju būtent taip ir yra. Galima nebent išskirti dvi kategorijas – vienoje būtų paprastos gyvatvorės ir tinklinės bei segmentinės tvoros, kitoje – visi likę pasirinkimai. Pirmoji grupė būtų ženkliai, apie 2-3 kartus pigesnė. Tvorų esančių antrojoje grupėje kaina priklauso nuo gamintojo bei tiekėjo produkcijos – vienų medinė tvora gali būti brangesnė už kitų plastikinę, tačiau gali būti ir atvirkščiai.

Ilgaamžiškumas. Kaip žinome iš patirties, garantija ir ilgaamžiškumas idealiu atveju yra skirtingi dalykai. Kokybiški daiktai netgi pasibaigus garantijai mus džiugina ir mums ilgai tarnauja. Praktikoje tikrai galėtumėme rasti gerai išsilaikiusių praktiškai bet kurio tipų tvorų. Tačiau vidutiniškai trumpiausiai tarnauja medinės tvoros, žinoma, tai priklauso nuo priežiūros ir medienos apdirbimo būdo. Toliau eitų metalinės tvoros – įvairūs gamintojai antikoroziniam padengimui suteikia garantijas iki 10 metų. Drąsiausi šiuo atžvilgiu yra plastikinių tvorų gamintojai – kai kurie nevengia pažadėti net iki 50 metų garantijos. Žinoma, kaip ir renkantis bet kokią produkciją, būtina pasidomėti, kam konkrečiai suteikiama garantija. Gyvatvorė šiuo atveju kiek iškrenta iš konteksto – ji labai priklauso nuo augalų ir yra tiek ilgaamžė, kiek ilgaamžis gali būti pasodintas augalas. Per daug nepuolant ligoms, sausroms ir davus pakankamai laiko, toks tvoros galėtų gyvuoti dar ilgai po to, kai sudūlės plastikinė tvora.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis