5 gudrybės, jei norite vejos, kurios nereikia prižiūrėti

Prižiūrėti gali būti ne taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Dalinamės 5 paslaptimis, kurios pravers visada.

1. Laistyti rečiau, bet giliau

Vienas svarbiausių dalykų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį – vejos laistymas. Jis turi būti ilgai trunkantis. Ekspertai pataria: palaistykite veją pusvalandį, po to kastuvu smeikite į dirvą ir stebėkite, kaip giliai vanduo įsigėrė į ją. Kai vandens drėgmė bus pasiekusi 10-15 centrimetrų gylį, žinosite, kad veja yra tinkamai palaistyta. Jeigu ne - laistykite ją ilgiau. Būtent minėtas gylis padės suprasti, kiek minučių reikia laistyti veją. Toks patikrinimas leidžia nustatyti, kiek laiko jūsų veja turi būti laistoma. Kai kurie veją laisto dažnai, bet trumpai. Toks laistymas neleidžia žolės šaknims greitai augti. Žolių šaknys trumpos ir joms yra sudėtinga pasiekti dirvožemio naudingas medžiagas, tad kuo giliau vandeniui patenka į dirvą, tos medžiagos geriau pakliūva ant šaknų. Karštomis vasaros dienomis patartina laistyti kas dvi tris dienas.

2. Nenupjaukite vejos per trumpai

Kiekvienas žolės tipas turi optimalų pjovimo aukštį. Žolės lapuose yra augalo maistinės medžiagos. Trumpai nušienavus veją, jos trumpuose lapuose maisto medžiagos nepasigamins taip greitai kaip ilgesniuose. Ekspertų teigimu, reikia žinoti, kokio ilgio veją reikėtų pjauti. Nepatingėkite ir pamatuokite, kokio ilgio ji būna po šienavimo. Atidžiai nustatykite savo vejapjovėje reikiamą pjovimo ilgį.

3. Nepraleiskite rudeninio vejos tręšimo

Pasak ekspertų, dažna klaida – po vasaros, rudenį sklypo savininkai nebetręšia vejos. Tą padaryti reikėtų prieš žiemą, nes nors žiemą žolė neauga, tačiau jai reikia maistinių medžiagų ir energijos kaupimo kitam ateinančiam sezonui. Daug svarbiau veją tręšti rudenį negu pavasarį. Tinkamas tręšimo laikas padaro didelę įtaką vejos augimui.

4. Tikrinkite žolės pH

Veja augs gerai, jeigu yra tinkamas jos dirvožemis. Jei jos dirvožemis yra per rūgštus ar per šarmingas, galite daryti bet ką, tačiau veja tikrai neaugs tinkamai. Būtinai paimkite skirtingus savo kiemo dirvožemio mėginius, kad nustatytumėte ir išsiaiškintume, kur yra geriausia vieta jūsų vejai. Pagal vejos pH matuoklės skalę, tinkamas vejos pH yra tarp 6 ir 7,2 . Jei jis yra per didelis, jums teks gydyti veją su geležies sufaru arba siera.

5. Naikinkite piktžoles tinkamu laiku

Vienas didžiausių galvos skausmų – piktžolės. Šalinkite jas palaipsniui, po vieną. Jei jų yra vos kelios visoje vejoje, tikrai nereikia jos visos purkšti specialiais chemikalais. Darykite tai naudodami rankinį purkštuvą, atidžiai išraudami kiekvieną. Ekspertų teigimu, svarbiausia veiksmų imtis nedelsiant – neleisti joms išdygti. Pasirodžius daigams, jau per vėlu. Štai ką vertėtų daryti: priemonę nuo piktžolių reikia naudoti tarp antrojo ir trečiojo vejos pjovimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis