11 medžiagų, kurių geriau nedėti į kompostą

Bene kiekvienas sumanus daržininkas kompostuoja. Subrendęs kompostas papildo dirvožemį maistingosiomis medžiagomis, be to, leidžia atsikratyti atliekų ir netgi sutaupyti. Tačiau ne visos atliekos, kurios pūva ir skaidosi, vertos patekti į komposto krūvą. Dar daugiau, kai kurios medžiagos jūsų komposte gali padaryti daugiau žalos nei atnešti naudos.

Jei norite kompostuoti efektyviai, atsižvelkite į keletą medžiagų, kurių į komposto krūvą ar dėžę geriau nedėti.

Duona ir jos gaminiai. Nors ir kartais teigiama, kad tinkamai susiformavęs kompostas turi kvepėti duona, miltiniai gaminiai, įskaitant makaronus ir kepinius į jūsų komposto dėžę gali pritraukti nepageidaujamų kenkėjų. Jei norite paslėpti kelias kriaukšleles sudžiūvusios duonos, tai daryti galite, tačiau geriausia ją paslėpti giliau krūvoje.

Ligoti augalai. Augalai, kurie yra paveikti bakterinių ar grybinių ligų, tikrai neturėtų patekti į komposto krūvą ar dėžę. Ligas sukeliantys organizmai dažniausiai išlieka gyvybingi ir su kompostu yra paskleidžiami atgal į dirvą.

Žurnalinis popierius. Nors paprastas biuro ar piešimo popierius, kartonas ir dalis kitų popieriaus produktų yra puikus komposto papildymas, blizgus popierius tokiu tampa naudojant įvairias chemines medžiagas, kurios ne tik paverčia jį sunkiau yrančiu, tačiau gali ir kenkti jūsų kompostui ir dirvožemiui.

Naminių gyvūnų išmatos. Naminių gyvūnų (pirmiausia kačių ir šunų) išmatos dažnai gali kaupti ligas, įvairius organizmus ir parazitus. Jei norite pridėti mėšlo, apsiribokite atliekomis iš tokių gyvūnų tokių kaip karvės, vištos, arkliai.

Citrusinių vaisių odelės. Nepaisant to, kad citrusinių vaisių atliekos atrodo kaip logiškas pasirinkimas, didelis jų rūgštingumas gali nepatikti ir netgi naikinti skaidytojus, įsikūrusius jūsų dėžėje. Žinoma, retkarčiais įmetama žievelė nieko blogo nepadarys, tačiau daug geriau, jei ji sukapojama į mažus gabalėlius – tai leidžia jai suirti truputį greičiau.

Mėsa ir žuvis. Pirma – gendanti mėsa ir žuvis skleidžia tikrai išskirtinį kvapą. Antra, tokios atliekos gali privilioti graužikus, valkataujančias ar namines kates bei kitokius gyvūnus, kurie gyvena šalia jūsų namų.

Pieno produktai. Jogurtas, sūris, grietinė gal ir labai nepakenks, jei jo bus mažai, tačiau tokiu atveju jį reikia paslėpti giliai krūvoje. Kitu atveju rūgstantis pienas pritrauks daug vabzdžių, įskaitant muses.

Kai kurios pjuvenos. Pjuvenos gali būti labai naudingos dirvai – tačiau būkite tikri, kad mediena nebuvo apdorota jokiomis cheminėmis medžiagomis (įskaitant laką ar kitokį padengimą). Nepamirškite, kad kai kurių medžių, pavyzdžiui ąžuolo ar spygliuočių medžių pjuvenos yra lėčiau. Tokių pjuvenų geriau vengti arba kompostuoti atskiroje krūvoje.

Piktžolės. Nors ir greitai suskaidomos, piktžolės komposto krūvoje nėra gera idėja, kadangi jos gali laisvai daugintis. Jei piktžolių yra daug ir neturite kur jų dėti, jas galima specialiai paruošti – išdžiovinti (geriausia po stiklu ar plėvele), tai pat geriau pašalinti tas dalis, kurios turi sėklų.

Didesnės šakos. Medienai suirti gali prireikti daug laiko net ir komposto krūvoje. Be to, jei kompostą kartas nuo karto pamaišote (o tai rekomenduojama), šakos jums tik trukdys. Jei norite komposto krūvoje turėti medžio atliekų, jas geriau kuo labiau susmulkinti iki skiedrų ar pjuvenų.

Asmeninės higienos produktai. Nors dalis servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kitų produktų suirtų daugiau mažiau sėkmingai, įkompostą nemeskite tų priemonių, kurios jau buvo panaudotos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis