Žieminiai česnakai: kaip jų pasisodinti?

(1)

Česnakai – itin vertinga daržovė, kuri savo sudėtyje turi nemažai eterinių aliejų. Eteriniai aliejai šiai daržovei suteikia ne tik stiprų kvapą, bet ir veikia kaip antiseptikai. Pirmoji spalio pusė yra geras metas žieminių česnakų sodinimui. Tad kaip jų pasisodinti?

Kada sodinti žieminius česnakus?


Optimaliausias metas užsiimti žieminių česnakų sodinimu – rugsėjo III dekada – spalio I-II dekados. Renkantis laiką šių daržovių sodinimui, reikia atsižvelgti į tai, kad labai svarbu, kad česnakai spėtų gerai įsišaknyti. Tam reikia maždaug 40-50 dienų. Tinkamiausia šaknijimuisi oro temperatūra – nuo 3 iki 5 ºC. Šaknijimosi procesas yra be galo svarbus, nes sveikos, išsivysčiusios šaknys nulemia gerą česnakų peržiemojimą bei spartesnį atžėlimą pavasarį.


Kokia dirva tinka žieminių česnakų sodinimui?


Žieminių česnakų augimui įtakos turi ne tik tinkamai parinktas sodinimo laikas, bet ir pats dirvožemis. Dirva turi būti derlinga, neutralaus rūgštingumo, vidutinio sunkumo. Specialistai pataria dirvą perkasti ir patręšti 20–30 gramų superfosfato ir kalio trąšomis, jeigu anksčiau ji buvo tręšta organinėmis trąšomis. O jeigu yra sukasama nauja lysvė, reikės 5–6 kg perpuvusio mėšlo vienam kvadratiniam metrui.


Kokiu būdu žieminiai česnakai yra dauginami?


Žieminiai česnakai yra sodinami skiltelėmis, oriniais svogūnėliais arba sėjinukais (pastarieji du variantai yra retesni). Galvutės yra išskirstomos skiltelėmis (skirstant svarbu nepažeisti dengiamojo lukšto ir nepalikti daug senos ropelės dugnelio, nes šis trukdo įsišaknyti).


Sodinimui rekomenduojama atrinkti stambiausių galvų didžiausias skilteles. Labai svarbu išrinkti sveikas skilteles, reikia apžiūrėti ar ant jų nėra pelėsių, juodų ar gelsvų dėmelių. Skilteles prieš sodinimą galima dezinfekuoti, pavyzdžiui: pamerkti jas į kalio permanganato tirpalą ir taip jame palaikyti 2-3 valandas.


Kaip sodinti žieminius česnakus?


Pirmiausia, svarbu paminėti, kad sodinimui skirtos skiltelės turi būti sausos, nes kitaip česnakai labai greitai augs. Prieš sodinant reikia nupjauti sausus skiltelių galiukus.


Jos yra sodinamos pagrindu žemyn, 10–12 cm atstumu viena nuo kitos, tarp eilių paliekant 20–25 cm tarpą. Nuo skiltelės viršūnėlės iki dirvos paviršiaus rekomenduojama palikti 3–4 cm, kad augalas nenušaltų. Pasodinus česnakus, pasėlį patariama mulčiuoti durpėmis, nes tai padės reguliuoti dirvos temperatūra ir česnakai lengviau peržiemos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis