Kokius darbus spalio mėnesį reikia spėti nudirbti darže?

Nuėmus didžiąją dalį derliaus, atrodytų, kad pagaliau darbų darže smarkiai sumažės, bet nereikia apsigauti. Spalis – rudens mėnuo, kurio metu laukia netrumpas darbų sąrašas.

Šiltnamio tvarkymas. Nuėmus derlių šiltnamyje, jį būtinai reikia sutvarkyti ir tokiu būdu paruošti žiemai bei pavasariui. Pirmiausia, reikia iš šiltnamio pašalinti augalines liekanas, tokias kaip: lapai, kotai, šaknų liekanos ir panašiai. Taip pat reikia neužmiršti iš jo išnešti ir kitų nebereikalingų daiktų, tokių kaip: virvės, kuoleliai, indai, puodeliai ir t.t.. Tai svarbu padaryti, nes augalinės atliekos bei įvairūs daiktai gali tapti patogia vieta kenkėjams arba ligų sukėlėjams peržiemoti. Pašalinus visas šiukšles, reikia nuvalyti ir išdezinfekuokite šiltnamio rėmus bei perkasti žemę.


Shutterstock


Morkų rovimas. Atvėsus orams yra kasamos morkos (taip pat: burokėliai, salierai, pastarnokai). Apvytusios šakniavaisinės daržovės greitai pradeda pūti, todėl jas iškasus, svarbu kuo greičiau daržoves kaupti ir nešti į rūsį. Laikant morkas rūsyje, jas galima susluoksniuoti su smėliu arba durpėmis. Morkas taip pat tinka laikyti susluoksniuotas su pušų pjuvenomis, kuriose yra terpentino, kuris turi dezinfekuojamų savybių. Jeigu morkos yra laikomas balkone, rekomenduojama jas laikyti kartoninėse dėžėse (pirma jas nuplovus, gerai išdžiovinus ir talpiai sudėjus į naujus nedidelius, neužrištus polietileno maišelius.


Kopūstai ir porai. Šios daržovės yra nuimamos vėliausiai. Juos nuėmus reikia pridengti ir iki pat šalčių laikyti lauke. Laikant kopūstus rūsyje, rekomenduojama juos su šaknimis sudėti ant lentynų viena eile arba pakabinti.


Shutterstock


Žieminių česnakų sodinimas. Česnakams yra reikalinga derlinga, neutralaus rūgštingumo, vidutinio sunkumo dirva. Optimaliausias žieminių česnakų sodinimo laikas laikas – 4-6 savaitės iki stiprių šalnų, paprastai tai yra spalio mėn. I – II dekados. Svarbu, kad jie spėtų gerai įsišaknyti. Geriausia temperatūra česnakų šaknijimuisi yra nuo 3 iki 5 ºC. Šaknijimasis yra itin svarbus todėl, kad daro didelę įtaiką augalų žiemojimui (gerai susiformavusi šaknų sistema nulemia tinkamą peržiemojimą bei spartesnį atžėlimą pavasarį).


Česnakus labiausiai tinka sodinti lysvėse, nes jose susidaro palankesnės sąlygos ropelėms augti (jose yra geresnis aeracinis ir vandens režimas). Lysvių formavimas: pirmiausia dirvožemis yra supurenamas; tada įterpiamos trąšos; galiausiai formuojamos 20 cm, truputį nuolaidžios formos lysvės. Lysvės yra formuojamos rytų – vakarų kryptimi.

Sodinamos česnakų skiltelės, turi būti sausos ir sveikos. Prieš sodinant jas rekomenduojama dezinfekuoti (2–3 valandoms pamirkyti kalio permanganato tirpale). Skilteles reikia sodinti 10–12 cm atstumu vieną nuo kitos, pagrindu žemyn. Tarp eilių reikia palikti 20–25 cm tarpą.


Kitų daržovių sėjimas. Šiuo metu dar galite suspėti pasėti petražoles, krapus, salotas, morkas, kalendras, špinatus. Pasėjus šiuos žalumynus tokiu metu, kai ima šalti žemė, jų vitaminais glima bus džiaugtis anksti pavasarį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis